fbpx

Iz državnega zbora: Levi ekstremizem vse bolj v porastu

Foto: Nova24tv

Komisija DZ za nadzor varnostnih služb je danes obravnavala varnost v Sloveniji po pojavih levega ekstremizma, ki je pripravljen poseči tudi po nasilju, je povedal predsednik Branko Grims. Ocenil je, da je bila organizacija na sobotnih protestih očitno plod šolanja. 

Branko Grims je v izjavi za medije po današnji seji povedal, da je v Sloveniji končno ovržen mit, po katerem naj bi bila desnica agresivna, levica pa miroljubna, prijazna, sladka in dobra. “Tukaj vidimo ravno obratno sliko. Levica je organizirana in pripravljena za en dober pretep, medtem ko desnica bere pesmi in drži v rokah zastavice,” je pojasnil.

“Tisti, ki se tako postavijo, opremijo in zamaskirajo, zagotovo točno vedo, kaj delajo,” je prepričan Grims. Če bi bili omenjeni na humanitarni in človekoljubni misiji, se po njegovem mnenju nikomur ne bi bilo treba maskirati.

Poslanec SDS je poudaril, da se je Slovenija znašla na točki, ko se je potrebno vprašati, kje je meja. “To velja za vse, brez izjeme,” je opozoril. Poudaril je, da je sam že pred prvimi tovrstnimi srečanji, torej pred srečanjem pred Baumaxom, na internetu objavil poziv, naj se vsi udeleženci protesta vzdržijo vsakršnega nasilja in nošenja totalitarnih simbolov.

Grims: Očitno mir v Sloveniji zagovarja samo ena stran
“Očitno mir v Sloveniji zagovarja samo ena stran, druga stran pa se pripravlja na vojno. In to je zelo slabo,” je bil kritičen Grims. Ob tem je dodal, da tako organiziranje in šolanje ekstremistov postavlja vprašanje, kam to vodi. “Tukaj je potrebno izpostaviti odgovornost vseh, ki so stali za tem, da se v bodoče kaj takega ne bi niti poskušalo oblikovati, organizirati, kajti to lahko pripelje do razmer, ko bo v Sloveniji prišlo do fizičnih konfliktov. Iskreno upam, da si tega nihče ne želi,” je še poudaril.

“Ljudem se mora po eni strani omogočiti popolna svoboda govora, popolna svoboda zborovanj, to je namreč v sklopu ustavnih pravic. Po drugi strani pa je vedno potrebno potegniti črto tam, kjer pač mora biti,” je opozoril Grims.

SD in ZL: Gre za zlorabo komisije
Člana komisije Matjaž Nemec (SD) in Franc Trček (ZL) pa sta ocenila, da je prišlo danes do evidentne zlorabe komisije za nadzor varnostnih služb. Po ocenah Nemca gre za manipulacije, ko “obsojamo le en del ekstremizmov”. Kot je poudaril v izjavi novinarjem v DZ, je treba obsoditi vse ekstremizme, tako leve kot desne, seja komisije pa je bila danes vodena tako, da so se lahko pogovarjali le o enem, poroča STA.

Nina Knapič