fbpx

Najboljša stvar, ki jo je Marjan Šarec naredil kot predsednik vlade je, da je odstopil

Šarec tudi uradno podal odstopno izjavo v Državni zbor. Predsednik Borut Pahor pa bo v sredo dopoldne opravil prve neformalne pogovore o nadaljnjih korakih.  

Marjan Šarec o zmedi v koaliciji
Na vprašanje glede odstopa je Šarec povedal, da je o takšni odločitvi razmišljal še dlje časa. “Ko smo sprejemali proračun in potem, ko smo potrjevali ministrico Mlinarjevo, mi je postalo jasno, da v taki koaliciji, ko dobiš namesto zahvale za ves trud, da si podprl ministrico in se trudil zanjo, dobiš predlog za odstop v kolikor ne bo potrjena. Kot da si jo sam predlagal, pa vemo, da je kvota druge stranke. Sem se vseeno potrudil, da smo potrdili ministrico”. Dejal je, da državo čakajo resni razmisleki in da v sedanji konstalaciji tega ne more izvesti in dodal, da Slovenijo lahko naprej vodi le močna in večinska vlada.

Dejal je še, da je “bilo preveč amandmajev. Pa smo se zmenili za en amandma, pa smo se zmenili, da ga ne bo, pa je potem druga stranka vložila amandma. Rezultat je bil, da so imeli upokojenci šest evrov več v denarnici. Skratka, potrebno je razmišljati globalno, razmišljati o demografskem skladu, sistemskih zakonih, tega pa ta vlada s toliko poslanskimi skupinami pač ni zmožna narediti”.

Da bo odstopil vedel že v petek, a koalicijskih partnerjev ni obvestil
“O svojem odstopu sem razmišljal že davno. Tudi Zakon o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je poslanski zakon in ne vladni zakon, tako da je tukaj pomembno, kaj stranke podpirajo in česa ne podpirajo. Naša stranka to podpira ves čas. To sem jasno povedal. Tisto, da mora pa minister povedati, je bil bolj izgovor, kot ne.” Šarec je poudaril, da je že v petek vedel, da bo odstopil.

Šarec pripravljen sodelovati z vsemi
Na vprašanje, če je pripravljen sestaviti koalicijo s stranko, s katero sedaj niso sodelovali, torej z Janševo SDS, je odgovoril, da so to zelo zgodnja vprašanja. “Mislim, da je za to absolutno prezgodaj in mislim, da take špekulacije niso na mestu.”  Na vprašanje, če je bil problem te koalicije, da je nastala na podlagi politike antiJanša?, je Šarec odgovoril, da to ni bil problem v osnovi. “Osnovni problem je bil tudi ta, da je vsak hotel iskati svoj prostor pod soncem, da se je ves čas majalo čoln. Takrat sem rekel tisto o kuhinji, da če se ves čas odpirajo vrata, če ves čas nekdo moti, se projekti težko speljejo. Za vsak projekt speljati potrebuješ mir. Pripravljen sem sodelovati z vsemi, pripravljen sem sodelovati tudi nenazadnje z SDS, ampak je za to absolutno prezgodaj”, in našemu novinarju priznal, da spremlja tako prvi, kot drugi program Nova24tv.

NSi pripravljena na nove volitve
Matej Tonin
je dejal, da morajo v politiki pogovori vseskozi teči, ker je parlament tako razdeljen kot je. “Za vsakršno stvar, da jo v parlamentu speljemo, potrebujemo pogovore. To smo v preteklosti tudi delali. Današnjo potezo pozdravljam in je ena izmed razumnejših potez v tem letu in pol. Po letu in pol opravljanja tekočih poslov, po letu in pol izgubljenega časa za Slovenijo, je to vsekakor najboljša rešitev, da gremo na predčasne volitve in da se po volitvah oblikuje nova koalicija. To je v teh okoliščinah najbolj smiselno. Danes zvečer ima NSi izvršilni odbor stranke, kjer bom predlagal, da v teh okoliščinah ni smiselno oblikovati kakršnekoli nove koalicije, ker bi bila ta nova koalicija šibka. Po nekaterih napovedih se izkazuje, da še naprej razdeljena in bi tako samo po nepotrebnem nadaljevali agonijo. Dejansko je najbolje čimprej oditi na predčasne volitve. Do predčasnih volitev se bomo v NSi prizadevali, da pod streho spravimo še dva zakona, ki jih imamo v proceduri: Interventni zakon o čakalnih vrstah in popravek Kazenskega zakonika. V politiki je vse mogoče, za vse je potrebno pustiti odprta vrata, ampak predčasne volitve so najboljša izbira.”

Luka Mesec: Koalicija se je sesula sama vase
Koordinator stranka Levice Luka Mesec: Na vprašanje, če se stranka Levica počuti odgovorno za padec vlade je Mesec dejal, “prebivalke in prebivalci Slovenije od vsakokratne vlade upravičeno pričakujejo, da se bo ta vlada ukvarjala z izzivi, ki so za državo ključni. Od poprave pokojnin, do dolgotrajne oskrbe, izgradnje 10 tisoč javnih najemnih stanovanj, do modernizacije železnic in konec koncev priprave na razvojni in zeleni preboj. Te politike je nenazadnje obljubila tudi koalicija, ki jo je vodil Marjan Šarec. Pri izvajanju koalicijske pogodbe se je izkazalo, da je prevladala stara politika. Torej nekaj se je zapisalo, izvedlo pa se ni. To se je jasno kazalo že lani, ko bi morala koalicija izvajati sporazum, ki ga je podpisala z Levico, ampak se je zatikalo že pri enostavnih politikah. Žal nam je, da je Marjan Šarec to danes tudi spoznal, namreč, da se s tako koalicijo zavez, ki jih je sam kot premier v koalicijski pogodbi obljubil in se pod njih podpisal, ni možno izvesti, zato njegov odstop razumemo. Ta koalicija namreč ni več imela nobenega smisla. Ukvarjala se je še samo z medsebojnim komolčenjem in kadrovskim kupčkanjem. Prav je, da je Šarec s svojim odstopom, ponudil priložnost za predčasne volitve, ki bomo ponudile možnost oblikovanja koalicije, ki bo ključne izzive prihodnosti zmožna ne le napisati, ampak tudi izvesti.”

“Naj spomnim, da je Šarec odstopil po odstopu Bertonclja, torej po odstopu ministra iz kvote LMŠ. Levica pri tem ne igra nobene vloge. Koalicija se je sesula sama vase.”

Janša: Pozdravljamo odstop Šarca
Izjavo je podal tudi predsednik stranke SDS Janez Janša: “V SDS bomo situacijo ocenili, sklicali pristojne organe in potem bomo sprejeli odločitev,” je glede nadaljnih korakov stranke povedal Janša. “Po odstopu predsednika vlade, ki ga pozdravljamo, so najverjetnejše predčasne volitve. S tem je pred nami čas, ko se bo politika ukvarjala sama s sabo pa z volivci. V SDS po sestanku poslanske skupine predlagamo, da tudi ta čas ni popolnoma izgubljen. Do druge polovice aprila sprejmimo nekaj nujno potrebnih zakonov. Naprimer zakon o pokojninsko-demografskem skladu, ki je že pripravljen in je bil že enkrat obravnavan. Zakon o skrajšanju čakalnih vrst v zdravstvu, ki ga je pripravila Zdravniška zbornica, Zakon o javnih naročilih v zdravstvu, ki ga bomo v kratkem vložili. Mogočo bomo te zakone lažje sprejeli, sedaj ko vlade ni.

“Kakršnekoli volitve bodo, bodo ustavne. Ne samo zato, ker rok, ki ga je določilo Ustavno sodišče RS za spremembo volilne zakonodaje še ni potekel, ampak zato, ker če bi volitve po tem zakonu bile protiustavne, so bile protiustavne vse volitve od leta 2000, oziroma od 1990. Zato je govoriti o tem pač neumno.”

“Prepričani smo, da bo senzibilnost volilnega telesa v tem času nekoliko večja, kot je bila doslej in da bo to marsikoga prisililo, da bo ravnal bolj racionalno, kot pa v zadnjem letu in nekaj mesecih, ko so verjeli, da se bo že nekaj zgodilo, da bodo nekaj naredili. Na koncu pa je predsednik vlade odstopu. Danes zaradi tega, da ne bi mogel odstopiti čez nekaj mesecev, ker bo potem težje prikriti lastno nesposobnost”. Osebno menim, da so predčasne volitve daleč najbolj verjetna možnost. Verjetno tudi daleč najboljša možnost in stranka SDS je nanjo pripravljena.”

Bratuškova razočarana nad Šarcem
Bratuškova
je dejala, da so v stranki SAB razočarani, “da kot del koalicije, kot partnerji, smo to, da predsednik vlade odstopa, izvedeli iz medijev. Kot drugo želim opozoriti, da smo pred približno letom in pol opozarjali, da bo delo manjšinsko vlade težko in bo zahtevalo veliko usklajevanja. Bili smo konstruktivni partner, veliko smo naredili. So področja, kjer nismo naredili nič. Še posebej v zdravstvu. Gre za boje znotraj LMŠ-ja,” je glede današnjega dogajanja še povedala. “Želimo si, da Slovenija dobi čimprej stabilno in trdno vlado, ki bo delala kot tim, to smo tukaj pogrešali.”

Zmago Jelinčič: “Mislim, da nihče ni vedel za odstop. Ta odstop je posledica odstopa finančnega ministra. Mislim, da se bomo pogovarjali o novi vladi. Spremembe volilne zakonodaje še ni bilo, to je krivda Pahorja. Smo samo sestankovali. Prezgodaj je razmišljati, kdo bi bil predsednik vlade”.

Zmeda v DeSUS-u
Pivčeva
, na novo izvoljena predsednica DeSUSa presenečena nad izjavo Šarca. “Mi se bomo o tem pogovorili na stranki. Prav gotovo ne bomo preuranjeno dajali izjav. Pripravljeni smo na predčasne volitve.”

Dejan Židan, predsednik stranke SD, je dejal, da so glede na razpad LMŠ  pričakovali to potezo predsednika vlade. “Najlažje je oditi in pustiti pomembne projekte nedokončane.Od tega trenutka naprej pričakujem izjava Šarca, to mi bo omogočilo, da se bo Državni zbor seznanil z odstopom predsednika vlade. Začnejo teči roki. V praksi to pomeni, da lahko pridemo do volitev v drugi polovici aprila.”   Novinarji zopet pričeli spraševati, če Socialni demokrati ne bi šli v desno vlado, je Židan odgovoril, da ne gredo.

Počivalšek si ne želi novih volitev
Prvak SMC Počivalšek je dejal, da sam odstop predsednika vlade in odstop vlade še ne pomeni potrebe po novih volitvah. “Menim, da je bilo volitev v zadnjem obdobju preveč. Kljub vsemu imamo stabilno situacijo, ki bi jo lahko izkoristili za naprej. Vedno sem odprt za pogovore v vseh smereh, seveda pa na način, da je to v korist ene in druge strani. Slutil sem, da se bo nekaj takega zgodilo glede na to, kar se je v zadnjem obdobju dogajalo.” Na vprašanje glede oblikovanja nove vlade pod vodstvom Janše ali Tonina je odgovoril, da jih v stranki zanima tisto, kar je dobro za državo kot tako. “Mi ne mislimo iti ne levo, ne desno, ne nazaj, ampak naprej.” Na vprašanje zakaj ne predčasne volitve, je Počivalšek odgovoril, da so pripravljeni na vse opcije. “Imamo 88 odličnih kandidatov, ampak sedaj ne vidim potrebe, da bi zaradi odstopa mandatarja imel nove volitve. Mandatar me je o odstopu obvestil pravočasno.”