200 tisoč evrov bo šlo za usposabljanje nezaposlenih migrantov z mednarodno zaščito

Datum:

Ko gre za nezakonite migrante, se zdi, da zanje denarja v Sloveniji nikoli ne zmanjka. O tem priča podatek, da je Zavod za zaposlovanje objavil javno povabilo delodajalcem za izvedbo lokalnih programov usposabljanja na delovnem mestu za osebe z mednarodno zaščito 2020. Samo za letošnje leto bo za izvajanje programa namenjenih kar 200 tisoč evrov. 

Na podlagi odzivov na povabilo bodo izbirali nabor tistih izvajalcev, ki bodo poskrbeli za izvajanje lokalnih programov usposabljanja brezposelnih in na zavod prijavljenih oseb, ki imajo mednarodno zaščito, navaja STA. Vsi migranti z mednarodno zaščito bodo tako za pol leta vključeni v usposabljanje na delovnem mestu.

Vsak vključen migrant bo imel mentorja
V okviru predvidevanj naj bilo v usposabljanje pri izbranih delodajalcih po Sloveniji vključenih okrog 35 nezaposlenih migrantov z mednarodno zaščito. V tem primeru gre za usposabljanje brez sklenitve delovnega razmerja. Delodajalec bo moral v okviru programa zagotoviti, da bo migrant delal pod budnim očesom mentorja, ki bo skrbel za strokovno vodstvo.

Foto: STA

Namen programa za usposabljanje brezposelnih migrantov, za katerega bo potrebno odšteti 200 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja, naj bi bila njihova delovna in socialna integracija ter povečevanje njihovih možnosti za nadaljnjo zaposlitev. Glede na to, da azilanti, ki prebivajo v Sloveniji, prejemajo visoko socialno pomoč (upravičeni so do socialne pomoči, pokrivanja stroškov prebivanja, denarnega nadomestila za zasebno nastanitev, zdravstvenega in socialnega varstva, otroških dodatkov, izobraževanja, pomoči pri vključevanju v okolje in podobno) se poraja vprašanje glede smiselnosti izvajanja takšnih usposabljanj.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Švedska: Dva Britanca v avtomobilu ustreljena in zažgana!

Več kriminala kot na Švedskem se zgodi le še...

Globalni digitalni kolaps: v Krki izpad celotnega računalniškega sistema

Uporabniki Windowsa po vsem svetu se srečujejo s t....

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...