Shod v podporo Ukrajini opažen tudi v tujini: “Na tisoče Slovencev zapolnilo glavni trg v Ljubljani”

Foto: Twitter

Na tisoče Slovencev je zapolnilo glavni trg v prestolnici Ljubljani, da bi podprli Ukrajino v boju proti Rusiji. Čudovit prikaz solidarnosti,” so shod opazili v mediju Višegrad24.

Ob 17. uri se je na Kongresnem trgu v Ljubljani pričel solidarnostni shod v podporo Ukrajini. Med napovedanimi govorniki so bili: ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Mihajlo Brodovič, predsednik slovenske vlade Janez Janša, podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin, predstavnik Kulturnega društva Ljubljana – Kijev Jevgenij Gorešnik in predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca. Dogajanje smo spremljali iz minute v minuto.

17.55: Anže Šuštar je na melodijo Beethovnove Ode radosti (ki je himna EU) zapel Pesem za Ukrajino, ki jo je za to priložnost spesnil novinar Igor Pirkovič.

Opis ni na voljo

17.54 Irglova: “Stopimo skupaj, zaustavimo agresijo. Ustavimo trpljenje, podprimo Ukrajino enotno in z vsemi silami. Boj za svobodno Ukrajino je boj za svobodno Evropo. Slava Ukrajini!”

Image

17.53 Janša: “Slava Ukrajini!”

17.53 Janša: “Vztrajati moramo pri tej pomoči in solidarnosti. Ne ponavljajmo napak, ki smo jih storili na primeru Sarajeva. Ukrajina se bori tudi za nas.”

Foto: Nova24TV

17.52 Janša: “Hvala, ker ste danes z udeležbo prispevali svoj delež.”

17.45 Janša je tudi povedal, da je včeraj govoril s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom, ki je jokal, saj je malo pred tem ruska raketa zadela avtomobil, v kateri je bila priznana kirurginja, kardiologinja. In včeraj je granata zadela stavbo, v kateri je bilo ubitih šest otrok. “V Ukrajini se ne borijo le za prihodnost, borijo se za življenje. Ko je življenje ogroženo, je ogroženo vse,” je dejal Janša. Naštel je tudi razloge, zakaj je diktator Putin šel v agresijo.

Image

17.38 Predsednik vlade Janez Janša: “V tem trenutku, ko mi tukaj zborujemo, umirajo ljudje. Ne umirajo samo vojaki, ampak umirajo civilisti, umirajo žene in otroci. Ruska vojska bombardira civilne objekte in goloroke civiliste, posnetki so grozljivi. Opogumlja pa njihov pogum, kar nas spominja na pogumne Slovence pred 30 leti, ko je bila Slovenija pred podobno preizkušnjo. Ko smo takrat videli in občutili, da smo enotni in pogumni, smo vedeli, da bomo uspeli. Zato vemo, kako se počutijo Ukrajinci in jih prosimo: vzdržite.”

Image

17.36 Predstavnik Kulturnega društva Ljubljana – Kijev Jevgenij Gorešnik se je iskreno zahvalil za vso podporo, še posebej pa Janši, ki je bil prvi evropski voditelj, ki je odločno in jasno rekel, da ima Ukrajina pravico postati članica EU. Verjamem v našo zmago in našo skupno evropsko prihodnost.

Opis ni na voljo

Ukrajinske študentke

17.35 Počivalšek: “Samo ena pot je: da se svet združi in zaustavi to morijo.”

17.35 Počivalšek: “Bolje kot drugi vemo, kakšna je mentaliteta tistih, ki napadajo.”

17.34 Počivalšek: “Slovenija želi biti prva med tistimi, ki želi zaustaviti to norijo.”

Foto: Nova24TV

17.33 Na shodu je prisotnih tudi veliko Ukrajincev.

17.32 Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek je dejal, da je žalosten, ker mora danes nagovarjati o dogodkih v Ukrajini. “Ampak žarek upanja mi vliva danes tukaj v Ljubljani pri organizatorjih te prireditve ukrajinskih skupnosti.”

17.31  Evropski parlament je včeraj sprejel resolucijo o ruski agresiji na Ukrajino. “Evropa še nikoli ni tako enotno branila svojih vrednot,” je pojasnila Irglova.

17.28  “Putin lahko ruši zgradbe in mostove. Ampak ene stvari pa ne morejo vzeti, in to so sanje. Sanje po boljšem jutru, sanje po Ukrajini v Evropi.”

17.27 Podpredsednik vlade Matej Tonin je prepričan, da je naša moralna dolžnost, da pomagamo Ukrajini. “Ker z njihovim obstankom se bo obdržala tudi svoboda in demokracija.” To, kar dela ukrajinsko ljudstvo na čelu z Zelenskim, nas navdihuje z upanjem, da ni druge poti kot – zmaga, ta je vsak dan bližje. Putinovi vojaki nečesa ne morejo – ne morejo odvzeti sanj o svobodni Ukrajini, svobodni Evropi.

Foto: Nova24TV

17.26 Kovšca: “Vsako ljudstvo ima pravico do svoje svobode.”

17.24 Kovšca: “Za svobodo Evrope bomo plačali z višjimi cenami energentov, ampak ne bomo dopustili, da začnejo padati domine svobode in demokracije.”

17.22 Kovšca: “Današnja Evropa je drugačna, naučila se je iz svojih napak. Današnja Evropa je trdna, močna in trdno odločena, da brani svobodo sveta.”

Foto: Nova24TV

17.21 Kovšca: “Danes smo tukaj zato, da se spomnimo leta 1991, ko se je isto dogajalo tudi nam.”

17.19 “Razlog, zaradi katerega smo se danes zbrali tukaj, je bil še en teden nazaj nekaj nepredstavljivega,” je še dodala.

17.15 “To je eden najbolj grozljivih časov za Kijev od leta 1941, ko ga je napadla nacistična Nemčija,” je dejala Irglova.

17.13 “Najlepša hvala slovenski prijatelji. Hvala vam za podporo. Hvala vam za pomoč in solidarnost. Tega ne bomo nikoli pozabili. Zdaj vem, da tuja rana boli. Naj živi Slovenija,” je dejal Brodovič.

17.10 “Bravo Ukrajini” vzklika množica ob govoru Brodoviča.

17.08 Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Mihajlo Brodovič je spregovoril o ruski agresiji na Ukrajino, ki se je začela zgodaj zjutraj 24. februarja. Do zdaj je po njegovih besedah v vojni polnega obsega umrlo že okoli dva tisoč Ukrajincev, ocenjuje, da je razseljenih 1,6 milijona. Poudaril je, da Ukrajinci srčno branijo svojo domovino, mednarodno sodišče pa že čaka na agresorje. Ob tem se je zahvalil tudi Sloveniji in osebno Janši za takojšen odziv in podporo. “Z vašo pomočjo bomo sporočili resnico, niti najmanj ne dvomim, da bomo zmagali!”

17.02 Prireditev na shodu je otvorila poslanka SDS Eva Irgl.

17.01 Shoda so se udeležili predsednik vlade Janez Janša, predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca in podpredsednika vlade Matej Tonin ter Zdravko Počivalšek.

16.59 Na Kongresnem trgu vihrajo slovenske in ukrajinske zastave. Slišati je tudi slovensko himno Zdravljico.

Foto: Nova24TV

16.50 Predsednik slovenske vlade Janez Janša je v vabilu na shod med drugim dejal: “Na tem shodu bomo podprli pravičen boj Ukrajine pred rusko agresijo, na tem shodu bomo podprli pravico Ukrajine do polnopravnega članstva v Evropski uniji, na tem shodu bomo podprli pravico vsakega naroda, da sam odloča o svoji usodi, da svobodno izbira tako svoje voditelje kot svojo prihodnost. Na tem shodu bomo podprli pravico, za katero smo se Slovenci bojevali pred 30 leti; takrat smo bili hvaležni vsakemu, ki nas je podprl, in Ukrajina je bila med prvimi državami, ki nas je podprla.”