fbpx

Izjava dneva: V zadnjem letu so se v resnici zgodili trije napadi na medije – dva na Nova24TV!

Direktor vladnega Urada za komuniciranje Uroš Urbanija. (foto: Demokracija)

V zadnjem letu so se v resnici zgodili trije napadi na medije: ko je Zlatko fizično napadel snemalca Nova24TV, ko so protestniki pod vodstvom na RTV priljubljenega Ličine napadli fotografa in zadnji, ko varnostnik na novinarsko konferenco SD ni spustil snemalca Nova24TV,” ugotavlja direktor Urada za komuniciranje Uroš Urbanija.

V zadnjem obdobju se dogaja prava bitka za interpretacijo okoli “napadov na medije”. Medtem ko levica s svojimi mediji v slovensko in tujo javnost izvaža teorije o posegih vlade v medije in krnenju medijske svobode, pa dogodki v zadnjem letu dni kažejo na povsem drugačno realnost.

Pustimo ob strani uradne podatke, da Janševa vlada nikoli ni slabo vplivala na medijsko sceno, saj se je medijska svoboda, ko je vlado vodil Janez Janša vsakokrat dvignila in bila celo najbolje ocenjena v prvem mandatu 2004-2008. Medijsko sceno uradni podatki namreč ne ganejo, saj jim gredo bolje od rok manipulacije. Nazadnje smo to lahko opazili v prispevkih tujega medija Politico, kjer so bili vidni odtisi prišepetovalcev in Slovenije.

Kdo v resnici napada koga – je jasno
Dolgoletni novinar, urednik ter trenutni direktor Urada za komuniciranje Uroš Urbanija je opozoril, da se v resnici napadi dogajajo na alternativne medije, ki predstavljajo nekakšno konkurenco dominantnim. Dva od treh napadov na medije sta se v zadnjem letu po njegovem zgodila prav na Nova24TV – prvi, ko je hip hop izvajalec Zlatko našemu snemalcu ukradel kamero, drugi pa pred včerajšnjo novinarsko konferenco SD, ko je varnostnik prepovedal snemanje snemalcu Nova24TV. Kdo stoji v ozadju tega ukaza še ugotavljamo, saj predsednica Tanja Fajon zavrača, da bi komurkoli zapovedala prepoved. Je pa zanimivo, da v službi za odnose z javnostjo SD ravnajo povsem drugače od navodil predsednice.

Incident na petkovem protivladnem protestu, ko je Zlatan Čordić napadel snemalca Nove24TV. (Foto: Nova24TV)

Drugi napad na medije pa se je po mnenju Urbanije zgodil na fotoreporterja agencije Bobo Boruta Živulovića in sicer na protivladnih protestih 5. novembra 2020, da je ta potreboval zdravniško pomoč. Pri tem je znova potrebno poudariti, da so bili nasilneži z leve strani, celo na RTV so skušali dogodek opravičiti z izgovorom “zakaj pa ni bil primerno označen”, sicer se mu ne bi zgodilo nič. Res predrzno in skrajno nevarno.

Foto: Twitter

Da se neutemeljene obtožbe zoper slovensko vlado, podobno kot leta 2007, ponovno širijo po Evropi, je v pismu predsednici Evropske komisije Ursuli Von der Leyen zapisal premier Janša in predlagal ustanovitev neodvisne delovne skupine, ki bi preiskala in se prepričala o stanju demokracije, vladavine prava, neodvisnosti sodstva in svobode ter pluralnosti medijev v Sloveniji. Prav zanimivi bodo namreč odzivi, ko bodo izvedeli, kdo je bil v resnici napadalec in kdo napadeni ter da so se protestov, kjer so fizično napadli novinarje, udeleževali tudi politiki kot so Tanja Fajon in Marjan Šarec.

Sara Kovač