Ameriški konservativci imajo dovolj diskreditacije svojih prepričanj na platformah tehnoloških gigantov, zato zahtevajo preučitev njihovih krivičnih praks

Datum:

Več ameriških konservativnih organizacij je podpisalo poziv vrhovnim tožilcem posameznih zveznih držav ZDA, za preučitev spornih trgovinskih praks tehnoloških gigantov kot so Facebook, Google in Twitter. Podpisniki poziva ob tem poudarjajo, da bi omenjeni tehnološki velikani lahko zavestno in namerno kršili pogoje uporabe, in sicer s svojimi javnimi trditvami, da omogočajo storitve kot nevtralne platforme, čeprav to niso. 

Pod peticijo, ki bi “pristrigla perutničke” tehnološkim gigantom, kot so Facebook, Twitter in Google, se je podpisal tudi John Henry Westen, glavni urednik priznanega konservativnega spletnega portala LifeSiteNews.com, predstavniki organizacije Študentov za življenje v Ameriki, Projekt za ameriška načela, Center za družino in človekove pravice, “Babilonska čebela” in številni drugi konservativni akterji. Podpisniki so prepričani, da so prakse tehnoloških velikanov v nasprotju z ameriškimi predpisi, ki varujejo potrošnike, poroča Polonia Christiana

Čeprav platforme socialnih medijev sebe uradno predstavljene kot orodja za prosto izmenjavo mnenj, pa dejanska praksa temu nasprotuje. S cenzuro se v resnici diskreditira zgolj uporabnike, ki zastopajo konservativna stališča. Medijsko raziskovalno središče Media Research Center, je v zvezi s tem navedlo zanimivo dejstvo: V primeru uradnega in zasebnega računa nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je uprava Twitterja posredovala 625-krat, v primeru računa aktualnega demokratskega predsednika Joea Bidna pa niti enkrat. Znane so tudi sporne prakse Googla, ki po potrebi zmanjšuje dosegljivost nekaterih konservativnih organizacij, kot je na primer vplivna organizacija PragerU.

YouTube je odstranil kanala konservativnih spletnih strani LifeSiteNews.com in Polonia Christiana
Njen edini “greh” je bil ta, da je s pomočjo videoposnetkov širila konservativna prepričanja. Podobne intervencije niso doletele nobene leve entitete in zato je nujno proučiti ali svetovne spletne platforme morda ne igrajo nepoštene igre. Prav tako je že znano, da je bil s platforme YouTube, ki pripada Googlu, nedavno odstranjen kanal LifeSiteNews.com. Vendar pa se spletni gigant pri tem ni ustavil, ampak je odstranil spletno mesto iz Google News in Google Discovery. Podobnih sankcij pa je bil nedavno deležen tudi portal Polonia Christiana, s katerega izvira ta novica. Kanal slednjega portala na YouTubu, je bil začasno ukinjen, ker so skrbniki v neobjavljeni vsebini zaznali elemente, ki niso v skladu s predpisi. Kot še razkrivajo, je seveda šlo za gradivo povezano s tematiko LGBT. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

SDS slovenskim ribičem: “Niste sami!”

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog spremembe zakona, s...

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...

Hamasovec priznal: Z očetom in bratrancem smo skupinsko posilili Izraelko, nato pa jo ubili

Grozodejstvom, ki jih je 7. oktobra zagrešil nad izraelskimi...