fbpx

Izjemno pozitivni odzivi: Unovčenih več kot 77 odstotkov vseh turističnih bonov!

Po podatkih Finančne uprave Republike Slovenije (FURS), ki vodi evidenco unovčevanja turističnih bonov, jih je bilo od 19. junija 2020 do 24. oktobra 2021 unovčenih 1.577.486, kar predstavlja 77 odstotkov vseh turističnih bonov.

Njihova skupna vrednost je 222.542.320,45 evra, kar je 62 odstotkov zneska potencialno vseh unovčenih bonov. »Odstotka sta različna, ker nekateri upravičenci bona še niso unovčili v njegovi celotni vrednosti,« pojasnjujejo na Fursu. So pa letos od 16. julija prebivalcem na voljo tudi novi, tako imenovani boni 21 za turizem, gostinstvo, kulturo in šport. Polnoletni so upravičeni do bona v vrednosti 100 evrov, mladoletni pa 50 evrov. Vrednost bonov je evidentirana kot dobroimetje v informacijskem sistemu. Bon je unovčljiv v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, v knjigarnah, muzejih, v športnih klubih, zabaviščnih parkih, smučarskih centrih, na koncertih in razstavah. Od začetka unovčevanja do 24. oktobra 2021 je bilo unovčenih 1.088.889 bonov 21, kar je 53 odstotkov vseh bonov, njihova skupna vrednost pa je 76.531.538,82 evra. To je po pojasnilu Fursa 41 odstotkov zneska potencialno vseh unovčenih bonov. Kot ugotavljajo pristojni, je bilo 37 odstotkov bonov 21 porabljenih v turistične namene, 43 odstotkov za gostinstvo, šest odstotkov za šport in 14 odstotkov za kulturo. »Od bonov za kulturo jih je bilo več kot dve tretjini namenjenih za nakup knjig, učbenikov in delovnih zvezkov,« so zapisali na Fursu.

V destinacijah zadovoljni
Čeprav je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pred tedni izjavil, da veljavnosti turističnih bonov in bonov 21 ne nameravajo podaljšati, pa je Turistično-gostinska zbornica Slovenije pristojnim poslala pobudo za njihovo podaljšanje do velikonočnih praznikov oziroma do 15. aprila. Kot je dejal direktor Turistično-gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajlo, so ministrstvu podaljšanje predlagali zaradi zaostrene epidemiološke situacije, ki je otežila jesensko unovčevanje bonov, in možnosti unovčevanja še v gorskih centrih. Na odziv pristojnih, ali bodo njihovi pobudi prisluhnili, pa še čakajo.

Sicer pa so turistični boni in boni 21 pri upravičencih naleteli na zelo pozitivne odzive in marsikdo si je laže privoščil počitnice, obisk restavracije, nakup knjig … Z rezultati so zadovoljni tudi po turističnih destinacijah. V Zavodu za turizem Maribor opažajo, da so se zaradi epidemije, ki je omejila turistična potovanja, in možnosti unovčevanja bonov, spremenile navade in preference turistov. »Slovenci na novo odkrivamo Slovenijo, Mariborčani na novo spoznavamo Maribor, vsebine se digitalizirajo, poudarja se varnost turističnih doživetij, turistična ponudba se usmerja v trajnostno, butično in personalizirano,« pojasnjujejo v zavodu. Opažajo, da so rezervacije za nastanitev kratkoročnejše, v tem času pa so v Mariboru zabeležili tudi precej manj obiska skupin. Kot pravijo, domači gostje izberejo določeno vrsto oddiha (izrazito je to npr. pri glampingu) ravno zaradi možnosti plačila s turističnimi boni in tako izkoristijo priložnost za oddih, ki ga sicer ne bi izbrali. Prav gotovo so k pogosti izbiri glampingov, turističnih kmetij, apartmajev na podeželju in kampov v veliki meri vplivale tudi epidemične razmere, ki so turiste preusmerile stran od množičnega turizma.

Dobrodošlo podaljšanje veljavnosti
Lanski trend, da so bile pri domačih gostih najbolj zaželene morske, gorske in termalne destinacije, se je nadaljeval tudi v letošnjem letu. »Maribor kot izrazito mestna destinacija, ki pa v neposredni bližini ponuja tudi številne možnosti za oddih v naravi,« pravijo, »jo je dobro odnesel in je med vsemi mestnimi občinami po številu unovčenih turističnih bonov takoj za prestolnico, Koprom in Ptujem.« Podatki Fursa kažejo, da je število unovčenih turističnih bonov v Mariboru v letošnjem letu celo preseglo število unovčenih turističnih bonov v letu 2020. V maju se je po slabih rezultatih na področju prenočitev in prihodov gostov krivulja obrnila navzgor. »Z dobrimi poletnimi rezultati – 55-odstotna rast prenočitev in 63-odstotna rast prihodov turistov (junij–avgust) – se je slika močno popravila in od januarja do konca septembra smo v Mariboru zabeležili število prenočitev, ki ga lahko primerjamo z istim obdobjem lani. Razmerje med domačimi in tujimi prenočitvami je bilo 20/80, pri čemer so največ prenočitev v septembru ustvarili turisti iz Nemčije, Poljske, Avstrije, Srbije, Italije in Hrvaške,« so zapisali. Prav tako ocenjujejo, da si podaljšanje možnosti unovčitve bonov želijo tako uporabniki kot ponudniki.

Na Kočevskem temu pritrjujejo in menijo, da je bil ta ukrep zelo dobrodošel. »Še posebej v lanskem letu, saj se je veliko slovenskih gostov takrat odločalo za odkrivanje bolj skritih in neraziskanih kotičkov, med katerimi je bilo za številne tudi Kočevsko. Tudi letos smo imeli veliko gostov, ki so tukaj unovčili bone, veliko lanskih gostov pa se je na zdrav in aktiven oddih vrnilo tudi brez bonov,« pojasnjuje Nadija Kolmanič iz Zavoda Kočevsko. Pri tem opaža, da so gostje tudi letos bone unovčevali za plačilo namestitev, predvsem pri kampiranju. Veliko bonov pa je bilo unovčenih za različne oglede in programe (npr. Bunker Škrilj in druga vodenja, opazovanje medveda) ter za adrenalinska kolesarska doživetjih v MTB Trail Centru Kočevje. Na vprašanje, ali so se storitve zaradi možnosti unovčevanja bonov podražile, pa zatrdi, da v njihovi destinaciji ni tako.

Maruša Opeka