fbpx

Univerza v boj za svoj denar: Dekani naj vrnejo ves denar

Foto: STA

Senat Univerze v Ljubljani je pozval dekane fakultet, da čim prej izvedejo poplačila nezakonito izplačanih dodatkov za stalno pripravljenost. Dekane je tudi pozval, da fakultetam v celoti vrnejo izplačani denar. 

Osrednja točka dnevnega reda tokratne seje senata UL so bili izplačani dodatki za stalno pripravljenost na nekaterih fakultetah, o čemer je poročal predsednik Komisije za etična vprašanja Zoran Grubič. Poudaril je, da komisija ugotavlja, da je izplačevanje dodatka za stalno pripravljenost za pedagoške, strokovne, vodstvene in administrativne zaposlene na fakultetah protipravno in neetično.

Izplačevanje tega dodatka je po Zakonu o sistemu plač v javnem sektorju namenjeno zgolj tistim javnim uslužbencem, ki opravljajo delo v stalni pripravljenosti, zato so upravičeni do posebnega plačila, je dejal.

ri

Grubič opozoril, da se to ne dogaja prvič
“Lani afera s honorarji, danes afera z izplačili teh dodatkov, kaj bo naslednje, a je to vse?” se je vprašal Grubič in hkrati odgovoril, da “to kliče k preventivi”. Glede na to, da so omenjene dodatke izplačevali samo na nekaterih fakultetah, je Grubič prepričan, da za UL očitno veljajo dvojna pravila. Zavzel se je za pripravo skupnih pravil igre za vse članice univerze.

Ob tem je rektor UL Ivan Svetlik dejal, da je univerza ustavila izplačila omenjenega dodatka. S sindikatom in ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport so se dogovorili, da bodo spremenili kolektivno pogodbo za izobraževanje, na podlagi katere bi nato sprejeli ustrezen pravilnik, v katerem bi dorekli, kdo vse je upravičen do tovrstnih izplačil.

V. V., STA