Izšla je knjiga dr. Jožeta Možine Slovenski razkol, ki jo je po dr. Mitji Ferencu slovensko zgodovinopisje čakalo desetletja!

dr. Jože Možina (Foto: STA)

Poznavanje začetkov medslovenskega razkola, ki se je poleti 1942 v Ljubljanski pokrajini sprevrgel v državljansko vojno, je ključno za razumevanje nadaljevanja vojne in njenega konca. Zato je teže razumljivo, da je slovensko zgodovinopisje že desetletja čakalo na podrobno tovrstno znanstveno raziskavo,” je zgodovinar Mitja Ferenc izpostavil ob predstavitvi knjige novinarja in zgodovinarja Jožeta Možine z naslovom Slovenski razkol in podnaslovom Okupacija, revolucija in začetki protirevolucionarnega upora.

V sredo so v nabito polni Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani predstavili znanstveno monografijo dr. Jožeta Možine Slovenski razkol – okupacija, revolucija in začetki protirevolucionarnega upora. Knjigo so v uvodu predstavili predstavniki najstarejše založbe na Slovenskem, ki danes deluje prek treh družb: Celjske Mohorjeve družbe (dr. Tanja Ozvatič), Mohorjeve družbe v Celovcu (mag. Hanzi Filipič) in Goriške Mohorjeve družbe (msgr. Renato Podbersič).

O pomenu knjige za slovensko zgodovinopisje, slovensko zgodovino in slovensko družbo sta govorila tudi recenzenta knjige, dr. Tamara Griesser Pečar in dr. Mitja Ferenc. Zaradi velikega zanimanja so številni obiskovalci prireditve predstavitev knjige spremljali prek televizijskega zaslona na hodniku Cankarjevega doma.

Ključno za razumevanje, zakaj se je razkol poleti 1942 sprevrgel v državljansko vojno
Zgodovinarka Tamara Griesser Pečar: “Slovenski razkol je izredno dragocen prispevek k boljšemu razumevanju zgodovine druge svetovne vojne na slovenskih tleh. V središču obravnave je eno najbolj občutljivih poglavij polpretekle zgodovine. Jože Možina se ne opira samo na obsežno domačo in tujo literaturo, temveč predvsem na arhivsko gradivo. Najbolj dragocen je arhiv Akademskega kluba Straža, ki vsebuje povsem neznane dokumente tako revolucionarne kot tudi protirevolucionarne strani. Izjemnega pomena pa so pričevanja, ki jih avtor zbira že vrsto let doma in v tujini ter nazorno osvetljujejo in dopolnjujejo opisane dogodke.”

Image

 

Zgodovinar Mitja Ferenc:Poznavanje začetkov medslovenskega razkola, ki se je poleti 1942 v Ljubljanski pokrajini sprevrgel v državljansko vojno, je ključno za razumevanje nadaljevanja vojne in njenega konca. Zato je teže razumljivo, da je slovensko zgodovinopisje že desetletja čakalo na podrobno tovrstno znanstveno raziskavo.” Ferenc je ob tem izpostavil vsebinske poudarke knjige, ki jasno kažejo, da je revolucionarno komunistično nasilje v Ljubljanski pokrajini v drugi polovici leta 1941 in v prvi polovici leta 1942 povzročilo spontan upor podeželskega prebivalstva, ki se je odrazil v nastanku oboroženih vaških straž, protirevolucionarnih formacij.

Knjiga razkriva, kdo je kriv za narodni razkol
Zadnji je o knjigi s pomočjo slikovne projekcije govoril njen avtor dr. Jože Možina. Naj ga na kratko povzamemo. Monografija je sad avtorjevega doktorskega študija in dvajsetletnega raziskovanja, med katerim se je Možina dokopal do fascinantnih, doslej neznanih arhivov in pričevanj, ki nekatera poglavja zgodovine druge svetovne vojne na Slovenskem v marsičem pišejo na novo. Kot piše v predstavitvi knjige, avtor z analizo arhivskih virov vseh vpletenih strani ponuja odgovor na temeljno oziroma najpomembnejše vprašanje slovenske novejše zgodovine: zakaj in kako so Slovenci med drugo svetovno vojno spolzeli v oster narodni razkol, kdo je ta proces povzročil in kje se je vse skupaj začelo? Kakšna je bila pri tem vloga okupatorja? Narodni razkol se je namreč do konca vojne še okrepil in se razširil na celotno ozemlje ter s travmatičnimi posledicami sega tudi v sedanji čas. Prav zato je knjiga izredno aktualna in s svojimi novimi razkritji pomembna za raztapljanje zgodovinskih predsodkov in jasnejši pogled v prihodnost.

Image

Posebna odlika knjige je uporaba doslej neznanih oziroma neuporabljenih arhivov, fotografij in dokumentov, tudi desetletja zakopanega arhiva stražarjev (vključno z osebnim dnevnikom dr. Cirila Žebota), kar prinaša številna povsem nova odkritja. Dodatno vrednost oziroma sekundarni vir predstavljajo vključena pričevanja ljudi (tudi iz oddaje Pričevalci na Televiziji Slovenija), ki so doživljali vojne dogodke. Monografija je utemeljena na analizah podatkov o smrtnih žrtvah in povzročiteljih na različnih straneh, pridobljenih iz baze Inštituta za novejšo zgodovino v Ljubljani, kar je nazorno prikazano v grafih in tabeli. Izjemno pomenljive so grafične ponazoritve poteka vojne z vidika žrtev in njihovih povzročiteljev, ki natančno pokažejo, katera stran v vojni je sprožila nasilje in kakšne so bile posledice. Dejansko gre za najbolj celovite tovrstne grafične ponazoritve doslej, ki uveljavljajo nov pristop v zgodovinopisju, prilagojen sodobnemu bralcu.

Grafi predstavljajo ključno podatkovno orodje za razumevanje slovenskega razkola, ki se je v letih 1941 in 1942 začel v Ljubljanski pokrajini, in jasno pokažejo, da je odgovornost za državljansko vojno na Slovenskem med drugo svetovno vojno izključno na komunistični strani. Knjiga je tako namenjena vsem, ki bi radi razumeli preteklost in po njej sedanjost tako naroda kot svojih prednikov. “Ti so nam, kot dokazujejo najnovejše raziskave, ne le v spominu, ampak tudi v genskem zapisu zapustili sledi vojne, ki nas bremenijo kot travme, posebej če jih ne poznamo in ne raziščemo.

Odličen slovenski zgodovinar mlajše generacije
Dr. Jože Možina je slovenski zgodovinar mlajše generacije, zaposlen kot novinar, voditelj in avtor dokumentarnih filmov na Televiziji Slovenija. Po izobrazbi je doktor zgodovinskih znanosti in diplomirani sociolog kulture. Uveljavil se je kot eden najprodornejših raziskovalcev slovenske polpretekle zgodovine, še posebno v televizijskem mediju. Je avtor dokumentarne serije Pričevalci, voditelj oddaje Intervju ter režiser nekaterih najmarkantnejših dokumentarnih filmov v slovenskem prostoru, med drugim: Škof Rožman – zločinec ali žrtevDosje Slobodan MiloševićZločin, ki ne zastaraZamolčani – moč preživetjaUročeno zavetjeČas vojneAngola: dežela obljubSkrivnostna celina, Urok Depale vasiKatastrofa ob jezeru KivuSvetloba temnih obrazovPedro Opeka, dober prijatelj.

Prejel je številne nagrade v Sloveniji (dvakrat Jurčičevo nagrado, gong popularnosti in gong ustvarjalnosti za posebne dosežke), v ZDA (najboljši režiser dokumentarnih filmov na festivalu ITN v Hollywoodu), v Kanadi (nagrado za odličnost na področju filmske umetnosti) in v Indoneziji (nagrado za najboljši dokumentarni film, posebno nagrado žirije). Leta 2014 je za svoje dokumentarne filme prejel nagrado Prešernovega sklada. Knjiga Slovenski razkol, razširjena doktorska disertacija, ki jo je zagovarjal na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, je sad njegovega dvajsetletnega raziskovanja, zbiranja arhivskega gradiva in pričevanj.

Metod Berlec

 

 • Nata

  + + + + + + No, vendar !! Sem že nekaj čivkala. Se opravičujem !

 • Peter

  Ste opazili, kako je iz besednjaka ZZB izginila “komunistična revolucija”? Nedeljivi sopomenki, kot smo ju poslušali po 2 vojni, “narodnoosvobodilni boj in komunistična revolucija” sta kar naenkrat postali deljivi, revolucija je kar odpadla, no.

  • bubamara

   So osvobajali; duše zavednih Slovencev.

  • FORT WORTH

   Ja, revolucionarjev je bilo malo, so pa bili nasilni in uplivni.
   Danes imamo se zagovornike revolucije, teh je tudi malo.
   Vstrajno delijo narod, da lahko nemoteno kreadejo in vzdrzujejo rezim.
   Partizanske pripovedke in proslave o herojih sluzijo, kot orodje za vsakokratne delitve in volitve.
   Zato tudi leve stranke nimajo programov, ker jih ne potrebujejo, no…hehehe

  • karlina

   ZZB BI MORALI UKINITI, TAKOJ, PO OSAMOSVOJITVI !!!!

 • bubamara

  Odlično strokovno delo. Že naročil knjigo. Upam, da pride tudi do šolskih polic in se končno predstavi mladim rodovom kakšni bedaki so bili njihovi predniki. In naj ne ponovijo njihovih napak, ampak držijo skupaj kot narod.

  • karlina

   No, do šolskih polic, pa mislim, da ne bo prišla, vse dokler bo levica na oblasti, oz. vse dokler, ne bodo komunisti priznali krivde, to pa ti in jaz, sigurno ne bova dočakala, kajti zgodovinar Granda je dejal, nedavno, da bo moralo miniti še nekaj desetletij.

 • Ježek Teka Teka

  Kdaj pride film resnice … 3 urni spektakel klanja nedolžnih slovenskih civilistov … ajde režiserji … igralci …

  • FORT WORTH

   Kreteni se vedno delajo propagandne filme, kot je Preboj po sovjetskem vzoru.
   Za Franto vsa leta po drugi vojni se slisali nismo, letos pa je naenkrat postal ziva legenda.
   Franta si je s svojim pricevanjem prisluzil tudi ovadbo.

   • dež

    Ta film se jim je v celoti ponesrečil. Kdo se danes, 2 meseca po premieri in izidu knjige, sploh še spomni nanj ? Po mojem niti Franta ne.

   • macon

    Veliko sovjetskih vojnih filmov je zelo nečrnobelih in predvsem zelo dobrih filmov.

    Poglej, ne bo ti žal (Sovjetski, angleški naslovi):

    And Quiet Flows the Don
    Ballad of a Soldier
    Ivan’s Childhood
    Come and See
    Two Comrades Were Serving
    The Dawns Here Are Quiet
    The Cranes Are Flying

    Novejši, po 1991:

    Burnt by the Sun
    Cargo 200
    The Island
    Batallion

    Poznam še kup drugih, ampak tele priporočam vsem.

   • karlina

    Franta je zanje junak zaradi tega, ker je v Kočevju bil med tistimi, ki je v smrt pošiljal SLOVENCE !!!! Ker pa tega ne smejo povedati na glas, so si izmislili MENINO PLANINO, itak-LAŽ JE NESMRTNA DUŠA KOMUNIZMA VEDNO, VEDNO , VEDNO !!!!

  • Boco

   Vlogo Milke Planinc, ene od najokrutnejših eksekutark (ne najdem ženski spol besede klavec), bi lahko dodelili igralki Violeti Tomić. Poslanec Kordiš pa bi lahko igral faliranega študenta Borisa Kidriča. Mesec Luka je pa primeren za politkomisarja Fric Novaka:
   https://nova24tv.si/oznaka/fric-novak/

   • SIMON ROZIC

    …pozabili ste na krvavo Lidijo iz Celja; lahko bi jo
    igrala kar sovražnica človeške vrste Svetlana Makarović ….

   • karlina

    To pa vem, sem brala knjigo, ki opisuje NAJHUJŠE KRUTOSTI TE MOŽAČE, opisane stvari bi lahko prisodil samo satanu, to kar je ta možača počela z nedolžnimi ljudmi, pa nočem opisovati, je prekruto.

   • VERZIFIKATOR

    SRAM TE BODI

    Sram te bodi, ti boš Milko blatil,
    to bila je filmska starleta,
    takšno da igra naj Fijoleta,
    Fric Novak bi te za to premlatil.

    In da Lukec s škorcem naj bi Frica
    upodobil v filmu tvojem bednem,
    v komentarju svojem si nevrednem
    s tem užalil iz ozadja strica.

    Vsakršna, to vedi, je podobnost
    zlonamerna, Mihca ko primerjaš
    s slavnim kemikom in zraven zmerjaš,
    iz srca prihaja ti hudobnost.

    Tisti vsi zločinske se nature
    so rodili, scela jo razvili,
    tvoji pa igralci, Bog se usmili,
    sence so samo, karikature.

  • Hribouc

   Zgodba je, scenarij je v večjem delu spisan, igralce bo težko najt, statistov pa kolkr češ, samo eni še nimamo orožja, režiser je za to – samo financerja manjka.

  • SIMON ROZIC

   …ob Sv. Nikoli!

 • črnaovca

  Težko se je odločiti kdo je večji izdajalec, tisti ki se je skrival po hostah ali oni ki se je grel v okupatorjevi kasarni. Nasprotnike so pobijali eni in drugi. Škoda je da se takih resnih tem lotijo ljudje kot je Mžina in ostali politično zaslepljeni

  • Boco

   Kupi knjigo, mogoče ti bo pomagala rešiti tvojo zagato.

   • Jože 1

    Bom kupil knjigo,če ni predraga pri Novi TV in če ne bo jutri pošla

  • NoName

   Ni se težko odločiti, tisti, ki so krivi za poboj Slovencev po vojni so bili tisti, ki so se greli z pečenko, šilcem žganja in z brzostrelkami v roki pri Balkanskih bratih, večje izdaje že ne more biti od tega.
   Tako Domobranci kakor hostarji so prejemali orožje in se glede koncetracijskih taborišč učili tako od Nemcev, kakor od Rusov le, da so hostarji orožje uporabili za svojo krvavo revolucijo, za prevzem oblasti in maltretiranje Slovencev skoraj 70 let. Tudi kolaboracija z Rusi je bila za Slovence nesprejemljiva kaloboracija.
   Zavedati se je potrebno, da so ravno komunisti bili najbolj navdušeni nad švabi in to takoj po napadu na Jugoslavijo.

  • Schemva Miro

   In kdo naj se jih loti?Mogoče Kučan in zveza borcev?

 • Boco

  Jože Možina je borec, borec za resnico. To so, kot dokazuje zgodovina navadno najhujše borbe. Premagati laž je težko. Še posebej v Sloveniji, kjer je laž instituizirana in globoko zapisana v narodovo zavest. Jože je junak!
  Zdaj pa samo še čakamo na kakšen film, kot je omenil Ježek teja teka. Zgodovinarji so svojo nalogo opravili. Zdaj so na vrsti filmarji. In seveda filmske subvencije. To pa bo hudo za levake. Dodelit denar filmu ki bi povedal resnico o osvoboditeljih bo zanje predstavljalo velikansko bolečino.

  • karlina

   Mislim, da bi dobili ogooomno gradiva in predvsem vse, kar je v knjigi, v Dobrepoljski dolini, če bi snemali film o tej dolini med vojno, predvsem pa po vojni, takšen film bi pa res bil pika na i, kdor še vedno dvomi v resnico, naj gre v Videm dobrepolje , pogledati pred cerkvijo-spomenik in naj si prebere knjigo-DOBREPOLJSKA HIROŠIMA.

  • VERZIFIKATOR

   Čas je zrel, poišči producenta,
   za statiste slavnih vrlih borcev
   našel boš obilo pravih norcev
   brez ustreznega vseh kvocienta.

   Bo glumač iz prav debele kože,
   ki Giuseppe se mu laško reče
   zaigral prizor, v katerem teče,
   filma bo naslov: “Ne joči, Jože.”

 • NoName

  Čeprav prepočasi, toda ziher bo prišla resnica, škoda le, da prepozno, da bi nekateri rdečkarji še lahko odgovarjali za svoje storjene zločine.
  Še vedno so marsikje poimenovane ulice po rdečih krvnikih in še vedno stoji po Sloveniji več kot 5000 spomenikov, ki bi morali izginiti že pred 30-imi leti.
  Vsak spomenik nosi naziv in predstavlja po enega ali več zločincev, ki so si tako ali drugače umazali roke s krvjo Slovencev.
  Da bi pa postavili kakšen spomenik padlim za samostojnost Slovenije in ljudem, pa ni volje?

  • karlina

   Točno tako, mi imamo ime ulice, po najhujšem morilcu-Kidriču, pa je bila menda njegova žena-Srbkinja-Zdenka, še hujša.

 • rubec

  Predstavitve knjige sta se udeležila tudi Božo Repe in Jože Pirjevec. Žal je prvi piscu zameril, da v knjigi ni omenjen Milan Kučan, prvi slovenski komandant in protagonist bitke na Kozari, tovariš Pihjevec je bil pa tako razburjen, da zgroženemu občinstvu ni zmogel obrazložiti zakaj predčasno zapušča predstavitev. Menda je le redarju na parkirišču nekaj razlagal v smislu, da ga je ko vidi Možino sram, da je slovenec in bo svoje ime takoj ko pride domov spremenil v Đuzepe. Meni osebno je pri vsemu temu najbolj všeč to, da je Jože šele v Trstu za šipo zagledal listek za napačno parkiranje.

  • NoName

   Komunistični idealisti so znani po tem, da če ni po njihovo ali zapustijo prostor ali pa se skregajo z resnico.

  • VERZIFIKATOR

   Vzporedno dogajanje

   AVTOR IN KNJIGA

   Avtor knjigo na ogled postavi,
   Cankarja presega po dolžini,
   da ne govorimo o vsebini,
   liki v njej izbrani vsi so pravi.

   Le en lik nikakor ne nastopi,
   majhna je figurica, pritlehna,
   godrnjava reč je to nenehna,
   so o njej podatki žal preskopi.

   Biograf njegov je slabe volje,
   toliko je vendar stvar napihnil,
   zdaj pa, glej, docela je utihnil,
   upajoč, da kdaj bo spet kaj bolje.

   Se zato podajo v bližnjo Dramo,
   istočasno avtor ko predstavlja
   knjigo svojo, v Drami se nazdravlja
   knjižici, ki mlati prazno slamo.

   Perje na strani vse odletava,
   perje več pove kot vsaka knjiga,
   tamkaj v Drami majhna gruča dviga
   glas, medtem ko srh jo spreletava.

   Srh, ker Cankar pisec je največji,
   likov malih ker se ne usmili,
   oni prav zato so v skrajni sili
   izognili lastni se nesreči.

 • Vlado77

  Jasno že mnogim razen tistim ,ki se zbirajo na Dražgošah in opranoglavcem. Mnogi še danes vstrajajo da so nas partizani osvobodili. In to kljub temu , da smo imeli diktaturo še hujšo kot pod okupacijo. In 600+ morišč in številne likvidacije nedolžnih ( Hribar) – to kar po presoji nekega politkomisarja ali jeznega soseda.

  • karlina

   Itak, če ne bi bilo partizanov slovenskih, potem bi vojna po njihovem še kar trajalo, da dol padeš , takšno neumnost imajo v svojih glavah, ampak vse to samo in samo za OBLAST !!!!

 • Antonius

  Partizani so bili ubogljivi hlapci terorističnih revolucionarjev. Dovolili so jim, da so za njihovimi hrbti začeli z brat brata morijo po slovenskih vaseh.
  Po vojni so pa njim poznano resnico zabarantali za privilegije in dodatke, zato so preračunljivo molčali.
  ZZB?! Društvo podkupljenih prevarantov in lažnivcev.

  • Hribouc

   Ubogljivi hlapci v celoti kar se tiče domoljubja, časti,odgovornosti za življenje drugih in predvsem osebne integritete, svobode, pravičnosti in časti.
   Je pa za razumeti in moramo sprejeti, da so v partizane odšli tudi domoljubi, maščevalci za grozo, ki jo je počel okupator -čeprav je bila 90% sprovocirana s partizanske strani. Ne dvomim, da je nekaj zagrizenih boljševikov osebno verjelo, da bo sistem, čeprav zločinski prinesel neko pravičnost, ki so jo reklamirali z lažjo na ustih in v srcu rdeči komisarji zla hudičevega.itd,itd itd

   • karlina

    Večina vernih SLOVENCEV, ki so morali iti v partizane, ali pa so šli zavestno, samo zato, ker so slepo verjeli komunistom, da bo , če ne bo njih, okupator, oz. Nemci, zasužnjili celo EVROPO, niso pa jim nikoli dali vedeti, da so sodelovali sami z Nemci, kajti že leta 1943 , se je vedelo, da je Hitler umsko moten in da bodo vojno izgubili. Večina nemških vojakov, je tudi bila prisilno poslana v vse evropske države, doma so tudi imeli svoje družine, zato si tudi niso želeli velikega pobijanja predvsem civilistov. Zato pa so naredili partizani morijo nad lastnim narodom. Vsa vojna v SLOVENIJI, je bila laž, laž in še enkrat laž, to je bila revolucija proti tistim, ki niso hoteli biti komunisti, to pa so bili predvsem in samo PRIDNI, VERNI SLOVENCI, ki so imeli številno družino in nič drugega.

    • Hribouc

     Ja, odlično, Karlina!
     In kar Božo Repe-Tarepasti in Giuseppe Pierazzi-Taperjasti nikakor nikoli ne pišeta je , kar niti znameniti lažnivec Roter v svojih treh polovičarsko resničnih knjigah ne piše :

     1. Prostovoljno so najprej odšli v, kakor, partizane, ki to še niso bili, pač pa gošarji, teroristi, Boljševiki le komunisti in ene par sila naivnih idiotov tipa E.Kocbek-Tacvilasti!
     Izvedli so prvo fazo kurčeve OF – samo oni lahko streljajo na okupatorja, ko jim to narekuje cilj revolucije.

     2. Začeli so s pobijanjem civilistov, ki jim niso bili pogodu, vseh starosti, veliko žensk in deklet, otrok, dojenčkov in komplet družin s ciljem zasejati teror in strah po ruskem boljševiškem vzorcu.

     3. Neznosni teror komunističnih TERENCEV-ki so izdajali
     Napotnice za umore, imamo trdne dokaze za to ! terorističnim gošarjem v gozdovih je Junija 1942 rodil Vaške straže.Zaradi pobijanja nedolžnih in zato, ker so orožje oddali ali prodali gošarjem, so šli k Italijanom naj jih zaprejo v uničevalna taborišča. Italijani so jim dali francoske puške na en patron in začasno so ustavili komunistični teror, ali ga vsaj omejili. S tem so komunisti rodili protirevolucionarno stran, “Belogardiste”, ki so jih sami nujno potrebovali za izvedbo fuknjene krvave revolucije!

  • Luiggi

   To si lahko predsavljate,kako je bilo,jaz pa si ne predsavljam,ker sem vse to videl in dozivel.Mladi slovenski fantje so kmalu na zacetku spoznali,da ce ne bodo ubogali revolucionarnih kommunistov,bo sus v tilnik,najveckrat nepricakovan od zadaj,kapish!?

   • Antonius

    Koliko križev pa imate naloženih? 90, ker ste vse tisto videli in doživeli?!

    • karlina

     to tudi mene zanima

    • VERZIFIKATOR

     Vse je videl, Anton, ljubeznivi,
     vse doživel je na lastni koži,
     zdaj pa leta mu samo pomnoži
     in spoznaš, to Kljukec je Lažnivi.

   • karlina

    Kaj hočeš povedati, da so zato morili tiste, ki niso šli v partizane, ali kako, ne razumem, kajti tudi moja stara očeta sta bila v partizanih-prisilno, pa nista po vojni morila.

  • karlina

   ni kaj dodati, kot podpis

 • Ctrl Delete

  Možina da je nepristranski?… ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha … Ni za pričakovat drugega kot črno-belo farbanje zgodovine in ponoven poskus pranja kolaborantov. Ima pa zagotovljeno tržišče tistih 20%, tako da se mi zdi tale knjiga predvsem poslovna poteza. Brale jo bodo itak same ovce.

  Dejstvo je, da so bili črno-beli med 2. svet. vojno nagnjeni k zapečkarstvu in retardiranosti in da so zato v njej doživeli dva huda poraza, ki jih ne more noben malar oprat…Kapish?

  • montyamp

   Le zaj danes cela štajerska hlapčuje v Austriji ??????????????
   Ja tudi otroci komunističnih ovaduhov , tisti so pač fejst bolj butasti , ker so izdajalske krvi .
   Zato ker je l.45 prišla na oblast golazen , übergamad vseh gamadi in to poniglava gverila hijen ki je naredila več škode kot bi jo 100 Hitlerjev .
   Izpod nacizma pod rdečeciganski fašizem , z dežja pod kap .

   • Ctrl Delete

    Se pravi, da mi, naša nacija zdaj, podoživljamo travme naših prednikov, čeprav jih sami nismo doživeli ????

    Travme? Mi, ki vemo kdo je zmagal in bil iz zmagovalnega protifašističnega tabora nimamo travm. Travme ima vzhodnoevropejski blok poražencev, ki je financiran s strani evropske desnice od Baltika prek Hrvaške do Slovenije bije svoj boj revizionizma. Kaj herojskega je bilo v ustaštvu, domobranstvu in ostalih kvizlinških pomožnih silah hitlerjeve in mussolinijeve fašistične vojske? Daj ne seri in zapri greznico !!!

    • montyamp

     Komunistični partizani pobijejo več Slovencev kot okupatorjev .
     Komunistični partizani pobijejo več neoboroženih kot oboroženih .
     Komunistični partizani pobijejo več ljudi po vojni kot med vojno.
     Potomce komunistične neobvladljivo izkrivljene in neuravnovešene hunte mladičev ,
     CENTRALNOG KOMITETA SAVEZA KOMUNISTIČKE PARTIJE SOCIALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIČKE VUKOJEBINE MURGLOSRBOYUGOSLOVENIJE , imamo mi danes na oblasti.
     Zato drvimo iz bankrota v bankrot in hlapčujemo bivšim okupatorjem .
     UDBOVSKA DECA so s krivosodjem rak rana države .

     • AlternativaZaSlovenijo

      Ali kot je nekdo lepo zapisal. Manj škode bi bilo, če bi nad Slovenijo padla atomska bomba, kot pa da se je zgodila revolucija

     • montyamp

      Barbari pridejo pa ti odrežejo glavo , komunisti te pa tako dolgo =bejo da se sam pokončaš .

     • karlina

      Ja, to je čista resnica, to je dejstvo.

     • Ctrl Delete

      Po mojem imate glavni problem tisti, ki jih je ustanovil švabski general in jih oklical za sestavni del enot rajha… vi ste to poslanstvo ponotranjili in tu ni opravičila. Še premalo smo vas kaznovali… Kapish?

     • montyamp

      Hebem ti jaz take zmagovalce , pametni po jamah in v tujini , golazen pa v krvi 45 let skupaj in v krvi po smrti diktatorja narazen .
      Gnoj je gnoj , Balkan = Balkan .

     • karlina

      ŽE 80 LET, OD LETA 1940 NAS MALTRETIRA TA KOMUNISTIČNA SVOJAT !!!!

     • AlternativaZaSlovenijo

      Brez zveze se trudiš. Duh svobode in resnice je ušel iz steklenice in ne moreš nič proti temu. Si popolnoma brez moči. Vsak tvoj napor je brezvezen, lahko žališ in pljuvaš, ampak to je vsa kar ti je ostalo, lahko se postaviš na trepalnice pa ne bo nič pomagalo.

     • karlina

      Brez zveze se trudiš. Duh svobode in resnice je ušel iz steklenice in ne moreš nič proti temu. Si popolnoma brez moči. Vsak tvoj napor je brezvezen, lahko žališ in pljuvaš, ampak to je vsa kar ti je ostalo, lahko se postaviš na trepalnice pa ne bo nič pomagalo.

      IZJAVA DNEVA !!!!!

    • karlina

     Veš kdo je zmagovalec 2. sv. vojne-ANGLEŽI IN AMERIČANI, PIKA !!!!!!!!!

 • Ctrl Delete

  Strokovnost Možine se kaže skozi njegovo dosledno navajanje “revolucionarne in protirevolucionarne strani” – gre za star in precej prozoren agitpropovski trik, ki pa je v njegovem primeru pomeni navadno desničarsko demagogijo. Kdo zdrži Pričevalce, mu je za čestitat. Največji hec pa je, da se tudi na desni prominenci zavedajo, da gre za (pod)povprečnega “zgodovinarja” in kaj pričakovati od vsebine njegovih knjig – prepričevanje prepričanih… ki na koncu doseže le krog točno tistih, katerim so takšna gradiva namenjena…se pravi desničarskim ovcam… ne dosežejo pa tistih, ki na drugi strani le zamahnejo z roko in naveličano izdahno “eeeh sranje…. Tako kot so ob “nagrajenem” dokumentarcu o tistem Pedru iz Madagaskarja.

  • macon

   Lažnivi fašist, upam da boš srečal ljudi, ki ti bodo nazorno pokazali, kaj si mislijo o tvoji baži.

   Admin, prosim pobriši gornji izmeček.

   • Ctrl Delete

    Tisoče domoljubnih Slovencev je padlo zaradi izdaje domačih izdajalcev, ki so se greli pri okupatorjevih pečeh in čakali na konec vojne, namesto da bi branili domovino. In ti izdajalci ne bodo nikoli nič drugega kot to, kar so bili… In prosim, da nehate s temi poizkusi revizionizma zgodovine v stilu: sodelovanje z okupatorjem so povzročili povojni poboji.

    • macon

     Lažnivec, sodelovanje z okupatorjem so povzročili nesmiselni poboji 1941-1942 domačih ljudi.

    • karlina

     Tebi se je totalno odpeljalo in skisalo, hm, imate mogoče potomci komunistov napisan kar priročnik, ker vsi tulite v isti rog.

   • karlina

    Ja, tudi jaz prosim, da se ta gnoj zbriše in nažene iz NAŠEGA PORTALA !!!!!

  • J.Smith

   Te pa daje povampirjena aktivnost danes, pazi da ti ne preide v epilepticne spazme, najdi si kaksno palcko pa v gobec in drzi

  • karlina

   A si upaš kaj takšnega povedati nedolžnim ljudem , ki so te grozote izkusili na svoji koži, oz. so jim zverinsko pomorili svojce, si upaš to povedati ljudem v Dobrepoljski dolini, si upaš iti pogledati spomenik v Vidmu in reči vpričo ljudi, da so jih tvoji še premalo zverinsko pomorili, imaš toliko jajc, res me zanima ???????????????????????? Pa, mimogrede, veš kaj-ti ljudje molijo za te vaše klavce in krvnike, ne bodo se maščevali nikomur, hočejo samo , da se KONČNO IZVE RESNICA !!!!!!

 • Ježek Teka Teka

  Resnica je res jeba … proti tej knjigi so samo izdajalci …

  • Ctrl Delete

   …proti tej knjigi so samo izdajalci …se pravi domobranci.

   • karlina

    Pravi potomec klavcev, itak.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Ne ne Ježek, proti tej knjigi so samo lažnivci, prevaranti, morilci in zasljepljenci.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Super. Jutri jo grem iskat. Ta novica mi je polepšala dan.

  • Artur

   Jaz tudi.

  • karlina

   Pride jutri Možina v Videm dobrepolje, ob 19. uri.

 • Ctrl Delete

  Resnica je ena sama in edina…partizani so bili na strani zmagovalcev… Američanov, Rusov, Angležev… Domobranci, belogardisti, domači izdajalci, kvizlingi pa na strani poražencev… Nemcev, Italijanov, Japoncev…torej na Hitlerjevi strani !!!… Noben Možina in ostali kvazi zgodovinarji ne bodo tega spremenili. Ad acta!!!

  • AlternativaZaSlovenijo

   Hehehe, te je pa vrgla na glavo tale knjige. Nič ne pomagajo tvoji stereotipi.lahko še vedno lajaš v luno in ponavljaš laži do onemoglosti ampak lažem je prišel konec. Tako je če skleneš s hudičem pakt. Enkrat te zapusti.

   • Ctrl Delete

    Čuj voluhar posrani…za izdajo, kolaboracijo ni in ne more biti opravičila, vseeno pa lahko nekako razumem, da se je mlad fant, ki je bil vzgajan v verskem duhu in so mu starši in župnik pridigali o antikristih=komunistih pridružil belogardistom. Krivda je seveda predvsem na cerkvi in starših. Najbolj žalostno pa je, da nekateri naši politiki danes iz tega kujejo svoj politični kapital pred 1991 so bili pa člani ZKS… Prefarbanci smrdljivi !!!

    • AlternativaZaSlovenijo

     Heheh, prvi tvoj stavek mi je dovolj, ostalo ne berem. Nič ne pomaga kar pišeš,nič. Tudi če napišeš celo stran svojih iluzij nič ne pomaga. Tvoj napor je jalov.

     • Ctrl Delete

      Brez skrbi…vem, da prebereš vse moje poste od začetka do konca, in te boli, ker veš v dno duše, da imam prav…Sam tega ne boš nikoli priznal.

     • AlternativaZaSlovenijo

      Nope, ctrDelete in prvi stavek je dovolj. ves ostali balast ne berem. Verjemi ali ne, mi je čisto vseeno.

     • Ctrl Delete

      Ne verjamem ti. Mene berejo vsi. Tudi na 24ur in RTV !!!

     • Franci Steiner

      SLEDNJE ZLAHKA VERJAMEM, STE PAČ NERAZGLEDAN, NEIZOBRAŽEN DUŠEVNI MALOPOSESTNIK, KI SE HRANI OB RDEČEM KORITU

     • pupa

      Vse o tvojem pisanju ti povedo minusi in plusi, ki jih prejemaš.

      Ctrl Delete
      239 comments • 13 votes 7%

     • karlina

      Itak ,da te, v to ne dvomim, saj si isti in tulite vsi na levih portalih v isti rog, kakopak drugače.

     • Vesna Skukan

      En kurc imaš prav, bizgec!!!

     • Luiggi

      Jaz se ti poserjem v tvoj smrdlivi gobec,kapish?…Sem slisou,da si se poegu v Clevelandi OHIO,pa povej ce je to res in samo to se povej,potem pa izgini iz tega portala,kapih!??

    • J.Smith

     “Čuj voluhar posrani”, kaj pa vasa izdaja in kolaboracija s Sorosem in globalisti, ta je najhujsa in najbolj unicujoca od sveh kolaboracij v zadnjih 3000 let

    • karlina

     uj voluhar posrani…za izdajo, kolaboracijo ni in ne more biti opravičila, HM, ZAKAJ ŽE , SO POTEM Z NEMCI SODELOVALI PARTIZANI, ZAKAJ ŽE, SAM TITO JE TO PRIZNAL IN ZAKAJ ŽE SO LETA 1939 TVOJI KOMUNISTI SODELOVALI Z NEMCI ,ZAKAJ ŽE ?????????????????

  • Artur

   Komunistična lajna za leve idiote.

  • Vesna Skukan

   Hehe…..ali si tako zabit ali pa si skrajni levičar, potomec udbovcev in partizanskih morilcev!!!???

   • karlina

    vse, kar si zapisala

  • karlina

   Partizani na strani Američanov in Angležev, a bejž, se motiš, zelooo se motiš, Tito ni želel sodelovati ne z enimi, ne z drugimi, zakaj-zato , ker se je bal, da bodo izvedeli resnico o komunizmu in da se bo zgodilo zaradi njih to, da ne bi bili po vojni na oblasti, pa daj že ti preberi kakšno zgodovinsko knjigo, ali pa si oglej na History-vse o 2. svetovni vojni, ampak saj vem, ti si opranoglavec.

 • Ctrl Delete

  Za kolaboracijo, še zlasti pa priseganje zvestobe Hitlerju je kakršnokoli opravičilo nesprejemljivo!!! Za vse državljane, ki spoštujejo moralne vrednote, pa tale citat iz intervjuja s pesnikom in akademikom Tonetom Pavčkom, ki je bil objavljen 3. maja 2008 v Večeru v soboto – citat: “Protestantizem, kmečki punti in upor zoper okupatorje, so moralne narodne vrednote, a smo jih vse skupaj malo spridili. Namesto uporništva skoraj bolj slavijo izdajstvo zdaj, namesto protestantov, protireformacijo… namesto dela, igralništvo… namesto pokončnih, konvertite. Vsi pa kar naprej pridigajo o vrednotah, a te so le izgovor za dnevno ideologijo in politiko…”

 • Artur

  Dokler bo izrojena komunistična narodno izdajalska, lopovska drhal na oblasti ta knjiga žal ne bo deležna pozornosti v šolah kot obvezno čtivo iz naše polpretekle zgodovine.

  • Ctrl Delete

   Zakaj imam občutek, da bo Možina pogrnil na strokovnem področju? Ustni viri in spomini so pri zgodovinarju znak za alarm… Bognedaj (pa nisem veren), da bi ta knjiga kdaj koli bila obvezno čtivo v šolah.

   • Artur

    Božo Repe, Jože Pirjevec, Kučan ipd. so že zdavnaj pogrnili v tej smeri pri večini zavednih poštenih Slovencev zato pa dolker oni lahko neovirano serejo po narodni zavesti s svojimi pravljično gošarskimi “preboji”seveda ta kniga ne bo dobila veljave v izobraževalnem sistemu, razumljivo.

   • karlina

    Reče potomec komunistov.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Artur, to nima veze. Jo bomo mi pripovedovali našim otrokom in jih učili RESNICE. Ne morejo nas ustaviti, ne morejo. Konec njihove norosti je blizu.

   • Ctrl Delete

    Tvojih otrok to več ne bo zanimalo. Jebe se jim za zgodovino…tako kot mojim… Kapish?

    • AlternativaZaSlovenijo

     No vidiš, tvoja revolucija izginja, iz roda v rod jo je manj. Enkrat bo izginila za vekomaj. RESNICA pa ostaja na vekomaj in pomni, to ni moja ali tvoja resnica. To je RESNICA

    • JANEZ GUS

     Ta knjiga moti samo rdečuhe,ki so mislili,da bo njihova laž trajna.Tako prikupno jih je gledati,kako jih navija,kot svinjo,ki daje zadnje cuge.

    • karlina

     NI RES, NI RES, NI RES !!!!!

   • Artur

    Je tako !

 • JANEZ GUS

  To ne bo predstavljala Mojca šetincPašek,kot ono repetovo skorpucalo biografijo žveplenega.

  • samotoje

   Saj ni treba, Možina si zasluži mnogo boljše.

 • Ctrl Delete

  Možina ima svoje gledalce za neumne in misli, da govori skupini vernikov pri maši. Polaganje besed v usta, povzemanje stavkom po svoji priredbi, preobračanje teme “ko nekaj ne ustreza”, banaliziranje in norčevanje iz nasprotnih dejstev…to so glavne vrline tega novinarja, plus tega je močno politično opredeljen kot desničar in tudi eden redkih novinarjev v Sloveniji, ki mu ni problem javno izreči podporo eni politični stranki…to je SDS. Knjiga je odraz tega, s čimer si ta ista politična stranka gradi prepoznavnost. Zame osebno je to zgolj poizkus preobračanja zgodovine in preobračanje izdajalcev v heroje. Jebem jaz takšne “heroje”… Kapish?

  • Schemva Miro

   Tvoje osebno mnenje tukaj nobenega ne zanima.

 • Artur

  Bravo Možina, kapo dol.

 • JANEZ GUS

  Jože čista 10.

 • Ctrl Delete

  Očitno ste nekateri pozabili, da so bili komunisti prepovedana politična stranka, številni člani te stranke pa so bili zaprti, mučeni in tudi ubiti s strani takratne oblasti. In to, da so belogardisti potegnili z okupatorjem, ni nič čudnega, če se pogleda obdobje 2. sv. vojne na slovenskem pred ustanovitvijo OF/PIF, ko je že takratna oblast, ki je bila kasneje med ustanovitelji domobranstva, kolaborirala z okupatorjem. Pa takrat še ni bila nobenega OF. Čemu torej kolaboracija v tistem času, ko pa je bilo več ali manj jasno, kakšne namene ima okupator – iztrebljenje naroda??…Zato Možina, nehaj lagat…kapish?

  • Franci Steiner

   OBČASNO KAJ PREBERITE, SE BOSTE ZNEBILI DIAREJE

 • Ctrl Delete

  To še napišem in grem… Dejstvo pa je, da je bila ena stran, kljub napakam, na pravi strani, druga pa na strani okupatorjev, rabljev…na strani največjega zločinca v zgodovini človeštva !!!

  • JANEZ GUS

   Največji zločinci so bili kimunarji.Dakazano.

  • Black_hawk

   kakšnega okupatorja, narod se je branil kakor je vedel in znal.

  • J.Smith

   Ce hoces biti pameten potem uporabi navadno matematiko in sestej koliko povojnih pobojev ja zagresil komunizem in bos prisel do nekih 100 in po nekaterih celo 130 milionov. Fasizem in Nacizem sta v taki primerjavi skupaj nedolzna kot jagenjcka

  • karlina

   Ni kaj, dobro so vam vaši rdeči klavci, oprali glave, ni kaj.

  • šmentanamuha

   Ti si pravi zapiti zabitek.

 • Andrej Žalec

  Kaj pa so mislili naivci, da so nastale vaške straže zato, da jih medvedi nebi ponoči pojedli?? To je jasno če imaš zrno pameti v glavi.

 • Peter

  Se mi je kar zdelo,da se bo tumpeku spet odpeljalo, hehe, no.

 • Olga101

  Bergant je pa to predstavil s podnapisom “Prevare poražencev in zmagovalcev”…. Vsegliharstvo po levičarsko!
  Danes lahko vsak bedak vidi, kako komunisti ščitijo Slovenijo in slovenstvo! Zgodovina se ponavlja! Paktirajo z Islamisti in jih nezakonito uvažajo, preganjajo pavdomoljube!
  Dol s komunističnimi zločinci!

  • Beli Sneg

   Od Berganta kaj več ni bilo pričakovati. Je plačljiv presstitutek na liniji murgeljskega CK-ja.

  • karlina

   TOČNO in ravno Bergant, no, pa saj na murgelj tv so sami potomci komunistov, razen Rosvite in midva z možem, že doooolgo časa ne gledava murgelj tv, čeprav jo plačujeva.

 • Beli Sneg

  Bil prisoten. Navdaja me optimizem glede na število udeležencev na predstavitvi. Polna Kosovelova dvorana in pred dvorano še približno polovica Kosovelove dvorane. Kupil knjigo. Čestitke Možini za pokončno držo in neupogljivo hrbtenico. Resnico ni mogoče ustaviti. Slej kot prej bodo mlajše generacije seznanjene tudi s pravo zgodovino.

  • šmentanamuha

   Hvala za poročilo:)

 • Black_hawk

  Kako naj vam rečem, hoteli so vzeti zemljo kmetom, cerkvi, pa to noben normalen jim ne bi dal.

 • Black_hawk

  V ameriki se politiki delajo da se sovražijo, v Sloveniji se politiki zares sovražijo. Tukaj je razlika.

 • xtc

  Zadeva je povsem logična brez netenja razdora -razkola in sovraštva komunisti nebi nikoli prilezli na oblast.
  Z netenjem razkola so skregali ljudi in jih prisilili v ovajanje,netenjem razkola so slabili narodno slogo in zavest in s tem delali narod šibak razdrobljen skregan in zaposlen s samim s sabo tako je narod lažje terorizirati in prevzeti oblast.
  Socialisti,komunisti inanrholiberalni soilisti preživijo le z netenjem razdora izkanjem izrednih razmer in sovražnikov to je njihov obstoj-složen narod je za njih propad.
  Ta razkol in hujskaštvo vidimo še danes in to javno razni NOB kričači in pleničarji(skrivalči),Kučan,Turnpek itd so navadni hujskači istega kova,ki se Slovencljem lahko prodajajo za neke demokrat,mirovnike itd ,a se hitro v tujini pokaže ,da jih razkrinkajo,zato prosperirajo le na domačih ovcah-njihove resnice se ven ne da izvoziti-je že prepoznana.
  Je pa zelo dobro,da se je Možina zadeve lotil strokovno in z tehtnimi dokazi in argumen ti in prav je,da mladi izvedo zlagano in ponareto zgodovino razgaljeno z dejstvi in podatki.

  • karlina

   ŽE SKORAJ 80 LET NAM VLADAJO KOMUNISTI !!!!!! OD LETA 1940 dalje.

 • slo apac

  BRAVO Mozina!! koncno, negdo… Naj tudi mladina prebere kaksna je resnica. Razkrivajo se karte upam, da ta komunisticna banda koncno dobi z kladivom vsaj po dusevnih prstih. V pravlice in lazi iz komunisticnih ucbenikov pa ne verjamejo niti otroci.
  Kaksne grozote je pocela ta rdeca banda naj omenim da zaradi travme in strahu je moj pokojni oce z pisanjem spominov zacel sele leta 2008 in ne takoj po osamosvojitvi kar pove veliko.Tudi ta grozodejstva v zapiskih oceta, ki se dogajajo v okolici mokronoga na dolenjskem bo dobil mozina.

  “Nad slovenskim ljudstom visi mec sovrastva in prekletstva zaradi morije nedolznih ljudi, mec bo visel toliko casa dokler se morilci ne pokesajo svojih krutih dejanj.”

  • karlina

   Knjiga-DOBREPOLJSKA HIROŠIMA !!!

 • Ctrl Delete

  Čujte, po mojem imate glavni problem tisti, ki jih je ustanovil švabski general in jih oklical za sestavni del enot rajha… vi ste to poslanstvo ponotranjili in tu ni opravičila. Še premalo smo vas kaznovali…še je prostora v jamah… Kapish?

  • Black_hawk

   slovenska kultura ne paše na balkan, je to res tako težko razumet?

  • karlina

   PRASEC HUDIČEV, PRASEC ,ti bi nas še vedno pometal v jame in še premalo so tvoji klavci pomorili zavedne Slovence ???? Upam, da te doleti božja kazen !!!!!

 • Peter

  To delajo še zdaj. Netijo razkol in se zakljinjajo k enotnosti. Tako, kot si jo oni predstavljajo, no.

  • macon

   Njihova enotnost je enostnost pokopališča in zagrobne tišine.

 • Ctrl Delete

  Čuj Možina, piši o tem, da Janša v javnosti širi sovražno, agresivno in nasilno retoriko. Njegovi kritiki so vedno znova diskreditirani kot komunistična kontinuiteta, tranzicijska levica, dediči zločina, ki so poškropljeni s krvjo. Že od osamosvojitve ločuje državljane Slovenije na nove in stare, na državljane srbskega rodu in Slovence. Kapish?

  • šmentanamuha

   Ti diskreditiraš samega sebe.

 • Vesna Skukan

  A kdo ve, a bo imel še kakšno predstavitev..? A bo še v drugih krajih..? Vabljen v Kranjsko Goro!!!

  • Luiggi

   Pred mnogimi leti sem delal z nekim Hrvatom po imenu Gordon Skukan pri general Motors na vzhodni obali USA.Kasneje se je fan preselil v New Orleans in se izgubil vsako sled za njim.ALI STA MOGOCE KAJ V ZLAHTI???

  • karlina

   JUTRI OB 19. URI-VIDEM DOBREPOLJE !!!!

 • Felikss_AH

  Zame sam razkol ni noben problem… problem so medvojni zahrbtni umori posameznikov s strani podivjanih komunističnih tolp ter masovni povojni politično-koristoljubni in povrhu še zverinski poboji na deset tisoče povsem nedolžnih ljudi. Že samo to da je en primitivec Maček imel pomembno vlogo pri temu skupaj z socio-psihopati tipa Kardelj, Ribičič in ostalimi… pove dovolj tudi brez te knjige.

  Razkol bi obstajal tudi da ni bilo vojne, kar je razvidno že pri tem odnosu do Multikultnega “prebežniškega” preplavljanja Evrope. Razkol je enako viden v Ameriki pa je že nekih 155 let od njihove državljanske vojne in vsi znaki nakazujejo da se tam približuje druga. Desni in Levi enostavno ne gre skupaj… v mirnem obdobju sikamo eni na druge v vojni pa se pobijamo z največjim žarom. Nič lepšega kot “komunikacija” z Levičarjem skozi cev.

  Tako kot je ta knjiga dobro došla za domače razmere… daleč bolj bi dobro došla kompletna revizija WW1 in WW2… še posebej kako je eno pleme postalo glavni zmagovalec brez vsakega boja. Sicer se pa vidimo v naslednji vojni.

  • karlina

   Naslednja vojna se že dogaja, z islamizacijo EVROPE.

 • if

  Komunist in neokomunist, katastrofični entiteti Zemlje. Njun izraz so laž, umor, kraja, beda!

  Tito, Kardelj, Stalin …, člani Kominterne, Stalin s Hitlerjem paktovsko vzajemna agresorja na države Evrope.

  Julij 1940, Kominterna diktira KP po Evropi: “Sprejemajte naciste prijateljsko, bojkotirajte odporniška gibanja.”

  V končnici marca 1941 KPJU skladno diktatu Kominterne, v Beograd ga dostavi Dimitrov, generalni sekretar Kominterne, obsodi napada prostestnikov na nemškega ambasadorja Von Heerena in na prometni urad v Beogradu, v katerem deluje gaulaiter NSDAP za Jugoslavijo Franz Neuhausen vključno s podrejenimi agenti RSHA (Reichssicherheitshauptamt-vrhovni šef Reinhard Heydrich). (stran 69, Institut za novejšo zgodovino, Slovenci in leto 1941).

  6. aprila 1941 nacist napade KJU, domovino kominterovncev Tita in Kardelja.
  27. aprila 1941 v LJ Kardelj tvori PIF zoper zahodne demokracije.
  1. maja 1941, nacistično kominternovski vzajemneži potrdijo agresorsko vzajemnost na Rdečem trgu v Moskvi.
  13. maja 1941, po končanem plenumu KPJU, Tito sporoči Stalinu: “Odzvali se bomo v slučaju, če boste napadeni.”

  Komunistčni nazor, z nacistom sprožil 2. svetovno vojno, jo z njim vzajemno gnal, vanjo zvlekel slovneski narod, druge psuje z izdajalcem! Komunistični nazor, največja podlost v zgodovini!

 • Skrajno Desni

  Zgodovinska dejstva !

  To je območje kjer so Rimljani tepli Avare, da bi potem Avari skupaj s Slovani tepli Rimljane. Potem so Slovani tepli Ilire in Avare in bili tepeni od Turkov in Ogrov, ki so se stepli med sabo, da bi na koncu bili Turki potolčeni, Slovanom pa je ostal boj z Ogri. Potem so Ogrom pomagali Avstrijci vendar so Slovani vse premagali in Avstrijcem ubili prestolonaslednika. Kmalu nato so Avstrijcem priskočili na pomoč Nemci, katerim ni bilo všeč, da so jih Slovani enkrat premagali, zato so prišli še drugič, tokrat skupaj z Italijani, Madžari in Bolgari. Slovani so jih, končno s pomočjo Vzhoda in Zahoda, premagali, polomili kosti in ko na koncu ni bilo več nobenega, ki bi jih maltretiral, so se Slovani začeli tepsti med sabo.

  To je Balkan!

 • M x

  Bravo Jože .Poklon.Mi vemo to že dolgo.Sedaj pa vedo tudi zaspani in zmanipulirani ljudje v Sloveniji.

 • M x

  Bravo Jože .Poklon.

 • Slovenec

  Vse čestitke g.Jože Možina. Odličen novinar, zgodovinar, pisec in režiser ste.

 • M x

  Plačujem vsak mesec položnico za RTV pa ne vem zakaj?????? .Vreme bo OK ,Šport je in bo OK ,Samo ,da pa lažete zavajate Narod naš moj Slovenski Narod na račun skritih lovk iz ozadja Strici ITD.Bolano.Pa saj vsi vemo kako je bilo ane.

 • Andrej

  To knjigo bo potrebno imeti.