fbpx

Izvajanje marakeške deklaracije postaja realnost: ZRC SAZU gosti dvodnevni forum evropskih lokalnih skupnosti za vključevanje migrantov in preprečevanje ksenofobije!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

V Ljubljani se je danes začelo dvodnevno srečanje foruma evropskih lokalnih skupnosti, ki so vpete v sprejemanje in začetno vključevanje migrantov. Glavni cilj projekta, ki se je začel decembra 2017, je izboljšanje možnosti vključevanja beguncev in preprečevanje ksenofobije ter radikalizacije. Vse to so tudi cilji marakeške deklaracije, za katero so podpisniki dejali, da ne bo imela neposrednih učinkov.

Srečanje poteka v Znanstveno-raziskovalnem centru (ZRC) SAZU v okviru projekta Pand PAS, ki ga financira EU iz sklada za azil, migracije in integracijo.

Na srečanju v Ljubljani približno trideset lokalnih skupnosti iz vse Evrope zastopajo predstavniki lokalnih institucij, javnih služb in civilne družbe, ki se soočajo z izzivi migrantskih tokov. Udeleženci bodo razpravljali o t. i. manifestu, ki bo končni dokument, poslan institucijam EU in državam članicam ter bo na podlagi lokalnih izkušenj predlagal nabor politik in praktičnih ukrepov za namen učinkovitejšega upravljanja s sprejemanjem beguncev.

Vse to so ukrepi iz marakeške deklaracije
Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo te politike in ukrepi v skladu z načeli solidarnosti in spoštovanja človekovih pravic. Prinašali pa bodo koristi tako za lokalno prebivalstvo kot tudi za osebe, ki potrebujejo mednarodno zaščito, s čimer se bodo zmanjšale negativne posledice migrantskih tokov, poroča STA.

V ZRC SAZU so že s podporo migrantu Ahmadu Šamiju izražali naklonjenost migracijam.

V okviru projekta so že pripravili zbirko dobrih praks sprejema in začetnega vključevanja beguncev ter prosilcev za azil. Nato pa nameravajo vzpostaviti stalni forum lokalnih skupnosti, ki bo tudi po koncu projekta deloval kot prostor sodelovanja in izmenjave dobrih praks. Kot so še zapisali, pobudo podpira Evropska komisija, ki tudi zagotavlja sredstva za ustanovitev foruma.

C. Š.