fbpx

Janez Janša: Visoke cene električne energije ne določa trg, ampak formula Evropske komisije

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je skupaj z vodjo poslanske skupine SDS Jelko Godec udeležil posveta o ukrepih za zajezitev prehranske in energetske draginje ter zagotovitev energetske varnosti, ki ga je sklical predsednik vlade dr. Robert Golob.

Na posvetu s predstavniki vlade so predsedniki političnih strank, vodje poslanskih skupin, strokovnjaki s področja ekonomskih ved ter predstavniki energetskih podjetij obravnavali predlog zakona o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva, predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije in zemeljskega plina, pa tudi predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o oskrbi s plini ter zakon o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo.

V izjavi za javnost, ki jo je po končanem posvetu dal predsednik SDS Janez Janša, je povedal, da je bil posvet koristen predvsem zaradi sodelovanja stroke in dodal: “Glede na to, da gre v glavnem za blaženje posledic energetske draginje, tukaj zelo velikih razhajanj ni, so pa razlike v pristopu, zato bo naša poslanska skupina vložila določene amandmaje k zakonom, ampak to trenutno ni ključna tema.”

Kot je dejal predsednik SDS, ga veseli, da so se danes vseeno dotaknili tudi ključne teme, to pa je vzrokov za to stanje. “Tukaj smo apelirali na vlado, da je bolj aktivna, da vrši večji pritisk na tiste, ki imajo v Bruslju v rokah škarje in platno, kajti visoke cene električne energije, ki najbolj prizadenejo vse nas, tako posameznike, gospodinjstva kot tudi gospodarstvo, ne določa trg, ampak v glavnem formula Evropske komisije, s katero je ta želela zmanjšati delež ogljičnih virov v strukturi proizvodnje električne energije,” je dodal.

Po njegovih besedah je formula imela dober namen, vendar smo trenutno v neki situaciji, ko iščemo rešitev za to, da bi kratkoročno dobili čim cenejša ogljična goriva, ki se jih želimo dolgoročno znebiti, zato je v aktualni situaciji takšna formula škodljiva.

Evropska komisija je že decembra lani obljubila, da bo formulo izračuna cene električne energije, kjer cena plina, ki je manjšinski energent pri proizvodnji električne energije, določa končno ceno, spremenila do maja letos. To se ni zgodilo, zato je to trenutno ključni problem, ki ga je potrebno v Evropi nasloviti, kajti cene za januar, ki se sedaj pojavljajo na t. i. borzi, gredo prek 1.000 evrov za megavatno uro in predstavljajo grožnjo po velikem padcu tako standarda kot gospodarske proizvodnje in evropskega načina življenja. To je ključna tema,” je dejal Janez Janša.

Ob koncu je še povedal, da upa, da bodo tudi na Blejskem strateškem forumu, če se bo tam ponovno zbrala jedrna Evropa, naslovili ta problem. “Trenutno ni ključni problem vojna v Ukrajini, ki sicer vpliva na cene energentov, vendar ne v takšni meri, kot se to izraža v cenah energije, še posebej električne. Vojna v Ukrajini pomaga zakrivati ta problem, v ozadju pa so seveda dobički ne samo Moskve, ampak tudi številnih evropskih multinacionalk, ki tukaj pobirajo desetine milijard evrov in prek svojih lobistov vplivajo na to zamudo, do katere prihaja v Bruslju,” je še dodal in ponovno poudaril prav formulo, ki bi jo bilo treba spremeniti.

Andrej Žitnik