Janez Janša: “Zagotovo države Slovenije nismo delali zato, da bi bile v njej zveri bolj zaščitene kot slovenski kmetje.”

Sindikat kmetov Slovenije danes v Velikih Laščah v luči vse pogostejših napadov volkov na rejne živali pripravlja ob 10.00 uri protestni shod z geslom Slovensko podeželje ne bo zverinjak. Na njem bodo med drugim zahtevali, da se volkove s podeželja odlovi ali odstreli, populacijo pa ohrani v ograjenih kompleksih znotraj državnih gozdov.

“V Sindikatu kmetov Slovenije ne pristajamo na to, da bi morali zaradi zveri z mrežami in ograjami ograditi celotno slovensko podeželje. Tako kot smo kmetje dolžni poskrbeti, da naša živina ne dela škode sosedom, tako je država dolžna poskrbeti za svoje zveri, da ne delajo škode slovenskim kmetom,” so poudarili.

Zahtevajo, da se v okoljih, kjer so trenutno naseljene zveri, ljudem prizna nižja kakovost življenja z davčnimi olajšavami in razvojnimi spodbudami. Zaradi objektivne odgovornosti za trenutno stanje vsakodnevnih napadov volkov pa zahtevajo takojšen odstop ministra za okolje in prostor Simona Zajca.

“Sindikat kmetov Slovenije bo naredil vse, da bo slovensko podeželje ostalo obdelano, poseljeno in da bo spet varno, saj bo le tako atraktivno za mlade, da bodo ostajali na podeželju. Tako bo lahko zagotavljalo, da bo Slovenija tudi v primeru kakršnihkoli izrednih razmer imela zadostno količino hrane. Kultivirano podeželje je eden od pogojev za uspešen razvoj turizma in prostor za kakovostno izkoriščanje prostega časa v naravi,” so še navedli v sindikatu.

V lovski zvezi zavračajo očitke, da ne izvajajo odstrela volka in poudarjajo, da je ob strogih pogojih iz interventnega zakona, ki lov dovoljujejo le nekaj lovskim družinam, nemogoče pričakovati, da bo odstrel izveden čez noč.

Po zakonu je predviden odstrel 11 volkov, doslej niso odstrelili še nobenega. So pa po posebni odločbi odstrelili volkuljo na Notranjskem, dovoljenje za izredni odstrel enega volka imajo tudi na območju občin Železniki, Gorenja vas-Poljane, Cerkno in Bohinj. Po ocenah je v državi okoli 80 volkov.

Žrebe po gostiji volkov v Stari vasi na Blokah. (Foto: Fb)

Zbrane bodo po napovedih sindikata med drugim nagovorili predsednik in podpredsednik sindikata, Anton Medved in Roman Žveglič, predstavniki civilnih iniciativ z območij napadov volkov, predstavniki strokovnih in stanovskih kmečkih organizacij, evropski poslanec Franci Bogovič ter ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec.

Podporo shodu so izrazili v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in Zadružni zvezi Slovenije ter političnih strankah SLS, NSi in SDS.

Predsednik SDS Janez Janša je ob tem v petek na twitterju zapisal: “Jutri se pridružujemo protestu slovenskega podeželja v Velikih Laščah. S pametno politiko in pravočasnimi ukrepi je možno ohraniti vse živalske vrste brez škode za ljudi. Zagotovo pa države #Slovenija nismo delali zato, da bi bile v njej zveri bolj zaščitene kot slovenski kmetje.”

Zahteve Sindikata kmetov Slovenije ob današnjem protestnem shodu:
Prvič. Zahtevamo, da se volkove s slovenskega podeželja odlovi ali opravi odstrel. Podpiramo, da se populacija ohrani v ograjenih kompleksih znotraj državnih gozdov.

Drugič. V Sindikatu kmetov Slovenije ne pristajamo na to, da bi morali zaradi zveri z mrežami in ograjami ograditi celotno slovensko podeželje. Tako kot smo kmetje dolžni poskrbeti, da naša živina ne dela škode sosedom, tako je država dolžna poskrbeti za svoje zveri, da ne delajo škode slovenskim kmetom.

Tretjič. Zahtevamo, da se v okoljih, kjer so trenutno naseljene zveri, ljudem prizna nižja kakovost življenja z davčnimi olajšavami in razvojnimi spodbudami.

Četrtič. Sindikat kmetov Slovenije bo naredil vse, da bo slovensko podeželje ostalo obdelano, poseljeno in da bo spet varno, saj bo le tako atraktivno za mlade, da bodo ostajali na podeželju. Tako bo slovensko podeželje lahko zagotavljalo, da bo Slovenija tudi v primeru kakršnihkoli izrednih razmer imela zadostno količino hrane. Kultivirano podeželje je eden od pogojev za uspešen razvoj turizma in prostor za kakovostno izkoriščanje prostega časa v naravi.

Petič. Zaradi objektivne odgovornosti za sedanje stanje vsakodnevnih napadov volkov zahtevamo takojšen odstop pristojnega ministra za okolje in prostor g. Simona Zajca.

Demokracija.si