fbpx

Janez Kocijančič edini kandidat za vodenje Evropskega olimpijskega komiteja – v tujini vedo, da je bil v vodstvu komunistične partije?

Janez Kocijančič (Foto: STA)

Večina Slovencev Janeza Kocijančiča pozna kot “večnega” predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije, ki mu je predsedoval kar 23 let. Zdaj je Kocijančič celo edini kandidat za vodenje Evropskega olimpijskega komiteja (EOC), a številni pozabljajo, da je Kocijančič hkrati tudi vselej desna roka Milana Kučana in kot pravijo poznavalci, eden izmed hujših stricev iz ozadja, kateremu je pomembna le ena stvar – posel. Stric, ki si je očitno elegantno uredil še eno udobno pozicijo v športnem svetu, za katero se bo lahko skrival. Od mladih let je bil član komunistične partije, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa je prevzel funkcijo predsednika Centralnega komiteja Zveze komunistične mladine Slovenije in kmalu nato še funkcijo predsednika Centralnega komiteja mladine celotne Jugoslavije. Po odhodu v Beograd ga je na mestu vodje Zveze mladine Slovenije nasledil Milan Kučan, s katerim sta stkala prijateljstvo in politično zavezništvo, ki traja še danes. Ko je Kučan vodil Zvezo komunistov Slovenije, je bil Kocijančič član zveznega centralnega komiteja. Kocijančič je tudi eden od ustanovnih članov Foruma 21, gospodarsko – tajkunskega združenja.

Šestinsedemdesetletni Kocijančič je 17. avgusta lani postal vršilec dolžnosti predsednika EOC; dotedanji predsednik Patrick Hickey se je moral začasno umaknil s te funkcije, potem ko so ga v Riu de Janeiru med olimpijskimi igrami aretirale brazilske oblasti zaradi suma nezakonite preprodaje olimpijskih vstopnic, je poročala STA.

Kocijančič je 28. marca letos dobil podporo izvršnega odbora OKS, ki ga je vodil kar 23 let, od ustanovitve leta 1991. “Vidim, da imam zelo veliko podpore, ker so kolegi v EOC videli, kako sem se obnašal pri nenadni in hitri zamenjavi Hickeya. Videli smo, da je bilo nekaterim področjem posvečeno premalo pozornosti in to smo večinoma uredili, iz tega tudi izhaja podpora,” je že poleti, še pred začetkom kandidacijskih postopkov, povedal Kocijančič.

Tako je zdaj edini kandidat za vodenje EOC, ki ima nekaj manj kot deset milijonov evrov letnega proračuna. Glavno tekmovanje pod njegovim okriljem so evropske igre, prve so bile leta 2015 v Bakuju, druge pa bodo v Minsku v Belorusiji leta 2019.

Miloš Pavlica, Milan Kučan in Janez Kocijančič (Foto: STA)

Ne športnik, ampak stric iz ozadja
Janez Kocijančič, pravnik, politik in gospodarstvenik, se je rodil 20. oktobra leta 1941. Mnogi mu danes pripisujejo zgolj funkcije, povezane s športom, pozabljajo pa na njegovo udejstvovanje v politiki, kjer je zgradil trdno prijateljstvo z nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom. Drži, da je bil Kocijančič predsednik Smučarske zveze Slovenije, predsednik Smučarske zveze Jugoslavije, član predsedstva Mednarodne smučarske zveze (Fis) in tudi njen podpredsednik, a Kocijančič je bil in je še veliko več kot to.

Politična pot Kocijančiča je bila aktivno prepletena z Zvezo komunistov, v katero se je včlanil že leta 1957. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je kmalu za tem prevzel funkcijo predsednika Centralnega komiteja Zveze mladine Slovenije in kmalu nato še funkcijo predsednika Centralnega komiteja mladine celotne Jugoslavije. Po odhodu v Beograd ga je na mestu vodje Zveze mladine Slovenije nasledil Milan Kučan, s katerim sta stkala prijateljstvo in politično zavezništvo, ki traja še danes. Ko je Kučan vodil Zvezo komunistov Slovenije, je bil Kocijančič član zveznega centralnega komiteja. Kocijančič je tudi eden od ustanovnih članov Foruma 21, gospodarsko – tajkunskega združenja, ki ekonomsko obvladuje Slovenijo in kjer občasno sodeluje v razpravah.

Kocijančič velja za kader iz najožjega Kučanovega kroga in pogosto se ga omenja tudi kot enega izmed stricev iz ozadja, o katerih je govoril tudi stari novi predsednik Borut Pahor.

B. V.