Jankoviću se z gradnjo kanala C0 mudi, gradnja se nadaljuje, četudi brez kinet

Gradbišče kanala C0. (Foto: STA)

Z ali brez kinete, ljubljanski župan Zoran Jankovićne glede na ceno vztraja pri gradnji kanalizacijskega kanala skozi zajetje pitne vode. Da se bo gradnja zagotovo izvedla in da bo kanal končan kmalu, je že večkrat ponovil. Za kinete potrebuje okoljevarstveno soglasje, ki ga nima, ker pa mu je vseeno za varovanje čiste pitne vode in ker bo tako hitreje, se gradnja kanalizacijskega kanala očitno odvija kar brez betonske kinete.

Gradnje kanala C0 ne bodo ustavili, razen če jo prepovedo pristojni uradni organi, je nedavno za enega od osrednjih medijev dejal Zoran Janković. Ponovil je, da imajo zanjo vsa pravnomočna dovoljenja. “Če bi se karkoli zgodilo, lahko delamo kanal brez kinete,” je dodal. Z gradnjo se jim očitno zelo mudi, saj na najnovejših fotografijah ni videti betonskih kinet, kar je zopet ne le nezakonito, ampak še bolj nevarno.

C0 poteka čez zajetje pitne vode?

Kanal C0 poteka čez vodonosnik, ki na območju Ljubljanskega polja s pitno vodo oskrbuje Ljubljano in okolico. Nešteta dejstva in opozorila strokovnjakov, ki opozarjajo na nevarnost gradnje kanala, se je Janković kar na svojo lastno pest odločil, da z gradnjo nadaljuje. Pri tem pa ga podpira tudi predsednik vlade Robert Golob, ki mu je prav malo mar za posledice. Za vsako ceno, pa četudi brez pravne in zakonite podlage, se gradnja kanala C0 v tem trenutku še vedno nadaljuje, sodeč po fotografijah pa tudi brez kinet, ki bi dodatno zaščitile cevi. Janković je zatrdil, da se bo gradilo z ali brez kinet in prav vseeno mu je, ali za to ima okoljevarstveno dovoljenje ali ne. “C0 v kineti? Gre hitreje brez,” je na Twitterju zapisal Aleš Hojs, ki je zraven pripel dve fotografiji, na kateri so cevi brez kinet položene na zemljo.

Spomnimo, da je na morebitno nevarnost brez kinete opozoril že arhitekt Andrej Čufer, ki je na zadnji seji odbora dejal: “Nihče ni preveril spojev, nihče ni dal kinet na potresno mizo, nihče ni preveril, kako zadeva gori, to je enako, kot bi dali leseno cev notri,” je pojasnil in dodal, da je izredno pomembno, da je cev primerno prezračena, saj se lahko v primeru nabiranja plina metana iz fekalij zgodi, da cev enostavno eksplodira. Številni strokovnjaki se strinjajo, da je trasa povezovalnega kanala C0 z vidika vplivov na zdravje ljudi povsem nesprejemljiva in da bi jo bilo treba zaradi zmanjšanja tveganja za onesnaženje vodnih virov in s tem za varno oskrbo prebivalstva s skladno in zdravstveno ustrezno pitno vodo v zadostnih količinah umestiti izven vodovarstvenih območij. V primeru izrednih razmer – netesnosti cevovoda, ki lahko nastopi zaradi napake v materialu, prezrte napake v izvedbi, dotrajanosti materiala po večletni uporabi, preloma ali pretrganja cevi zaradi potresa, večjih poplav in suš oziroma vse pogostejših možnih ekstremnih vremenskih dogodkov in podobno – bi se izjemno povečalo tveganje, da za območje Ljubljane ne bo možno zagotavljati varne oskrbe prebivalstva s skladno in zdravstveno ustrezno pitno vodo v zadostnih količinah. Na to je opozoril tudi arhitekt Andrej Čufer na nedavni seji odbora, ki je razpravljala o kanalu C0.

Brez okoljevarstvenega soglasja, brez kinet
Kljub temu da je bilo v projektu načrtovanih več dodatnih zaščitnih ukrepov, med njimi kakovostne cevi, ki so položene v betonske kinete, za omenjene Janković ni pridobil okoljevarstvenega soglasja, kar je tudi sam priznal, vendar mu je za to prav malo mar, saj je zagotovil, da se bo kanal zgradil z ali brez kinet. Presoja vplivov na okolje še ni bila opravljena. Ker občina ni zaprosila za gradbeno dovoljenje za celotni kanal, ampak je pridobivala gradbena dovoljenja po koščkih, je pristojna Agencija za okolje (ARSO) najprej, že leta 2014, ocenila, da za poseg ni treba izvesti presoje vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstvenega soglasja. Po pritožbi pa je ARSO le sklenil, da mora ljubljanska občina le pridobiti presojo vplivov na okolje, kar pa Jankovića ni zanimalo. Poročilo o vplivih na okolje mora v primeru postopka za CO kanal vsebovati tudi študijo, ki obravnava tveganje v primeru potresa in študijo hrupa.

Ljubljanska občina ne bo naredila presoje vplivov na okolje za kinete, je povedal Janković. Gradnje kanala C0 ne bodo ustavili, razen če jo prepovedo pristojni uradni organi, je ponovil Janković. Ponovil je, da imajo zanjo vsa pravnomočna dovoljenja. “Če bi se karkoli zgodilo, lahko delamo kanal brez kinete,” je dodal.

Ana Horvat