Vizjak je ustavil gradnjo Kanala C0, Inštitut 8. marec pa omogočil nadaljevanje

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. (Foto: STA)

V Inštitutu 8. marec so včeraj presenetili z javno izjavo, da je potrebno gradnjo Kanala C0 ustaviti. A znani nevladniki ne bi opravičili svojega slovesa, v kolikor krivde za izpeljalo izrazito naravovarstveno spornega projekta ne bi skušali naprtiti stranki SDS. Tokrat so se hudo ušteli. Prav nekdanji minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je bil tisti, ki je nevarni projekt ustavil, ta pa se je nato s polno paro nadaljeval, ko je oblast prevzela vlada Roberta Goloba, ki jo je Nika Kovač pomagala ustoličiti. 

Argument, ki so ga v 8. marcu javno predstavili, se sicer že na prvi pogled upira logični presoji. V nevladni organizaciji so najprej navedli, kje vidijo, da so bile pri postopku narejene napake. Nato so s prstom pokazali proti trem nekdanjim ministrom in še posebej izpostavili Andreja Vizjaka iz SDS. Kot so razložili, bi ta moral ob prenovi okoljske in gradbene zakonodaje ustvariti takšno regulatorno okolje, da Zoran Jankovič ne bi mogel graditi spornega kanala. Po njihovem torej ni kriv ljubljanski župan, ki za gradnjo ni pridobil potrebnih dovoljenj, temveč nekdanji minister. Z drugimi besedami, krivi so vsi, le ljubljanski župan ne.

Še najpomembneje, ob vsem razmisleku, ki so ga v provladni nevladni organizaciji storili, jim je očitno ušlo, da je bil prav minister Vizjak tisti, ki je projekt ustavil – zaradi okoljskih zadržkov! Ko so vodni populisti z Niko Kovač na čelu in še s kopico drugih (iz javnih sredstev bogato financiranih) nevladnih organizacij izbojevali referendumsko kampanjo, je Vizjak spomnil: “Še enkrat poudarjam, da se bom zavzemal za slovenske vode in za to, da bodo ostale takšne, kot so, da bodo ljudje pili zdravo, čisto pitno vodo. Naravnost pa se čudim, da takšen cirkus zganjate ob tem zakonu, ko pa je bil kanal C0 čez vodonosnik v Ljubljani, pa ste bili bolj ali manj tiho.”

Po tem ko je ljubljanska občina podala vlogo za okoljevarstveno soglasje na ARSO, je ta to zavrnil, saj so presodili, da za to niso odgovorni. Odgovornost so preložili na ministrstvo za okolje in prostor, je pred časom poročal Siol. Ko je nato časnik Delo vprašal ministrstvo o projektu, so ti odgovorili: “Odgovornost ministra za okolje in prostor je zaščita okolja, narave in skrb za zdravje ter varnost ljudi. Minister Vizjak je te cilje zasledoval tako z zakonom o vodah kot tudi z zahtevo, da se za projekt kanal C0 izpelje postopek presoje vplivov na okolje. S tem bodo obdelane vse možne tehnične rešitve in pogoji za umestitev tega kanala na območju ljubljanske podtalnice.”

Gradnja kanala C0 se nadaljuje kljub velikemu nasprotovanju lastnikov zemljišč. (Foto: zajem zaslona)

Mediji pa so se že prej nazorno razpisali, kako se je projekt pod Vizjakovim vodstvom ustavil. Ko je minister odgovarjal na poslansko vprašanje v zvezi s Kanalom C0, je dejal: “Ta projekt je ta trenutek ustavljen, ne odvija se nobena aktivnost, tudi nobenega dovoljenja ni moč izdati.” Kot je minister tedaj pojasnil, se projekt gradnje kanalizacijskega kanala C0 na območju Ljubljane ne bo nadaljeval, dokler ne bo opravljena presoja vplivov na okolje, je poročala STA. Še natančneje, minister je pojasnjeval, da “se bo ta trasa glede na tehnične rešitve, ki so bile vmes tudi že modificirane, proučila z vseh okoljskih vidikov, tako vpliva na podzemne vode, vodne vire kakor tudi vpliva na naravne vrednote, konkretno Naturo 2000, ki tam poteka, na nepremičnine in na vse dejavnike, 10 je le-teh, ki so povezani z vplivi na okolje.”

Minister za okolje Andrej Vizjak (Foto: STA)

Dvomi v gospodarnost odločitve
K temu je tudi napovedal ustanovitev medresorske revizijske komisije, namen katere je bil pregledati postopek samega izbora trase C0. “Mislim, da je to najpomembnejše – ali je bila trasa kanala C0 skozi vodovarstveno območje izbrana kot najustreznejša pro forma ali je pa to dejansko okoljsko in vsebinsko najustreznejša trasa,” je zatrdil in dodal, da se mu poraja dvom tako glede gospodarnosti te odločitve kot tudi sprejemljivosti do okolja.

Vse to je moč prebrati v javnih občilih in STA.

Na včerajšnji poziv nevladnikov iz 8. marca, da naj ljubljanski župan ustavi sporni gradbeni projekt, se je odzval tudi vodja opozicije in nekdanji predsednik vlade. Janša je na Twitterju med vrsticami spomnil nevladnike, da bi se lahko bolje pozanimali o zgodovini projekta ali pa bili bolj iskreni v svoji javni komunikaciji.

Gal Kovač