fbpx

Škandalozno: Javna RTV promovira politično kandidaturo svoje zaposlene

Dolgoletna novinarka in urednica RTVS Mojca Šetinc Pašek (Foto: FB MPŠ)

Na MMC-ju so danes v spletni klepetalnici “gostili” dolgoletno novinarko in urednico RTVS Mojco Šetinc Pašek, ki se je tokrat predstavila v drugi vlogi, in sicer v okviru predvolilne kampanje za volitve v državni zbor, kjer je kandidatka za poslanko na listi Roberta Goloba Gibanja Svoboda. Javna medijska hiša sicer ni omenila, da udeleženci klepetajo s tamkaj zaposleno – je pa sama priznala, da bo težko delala kot novinarka, ki spremlja in poroča o politiki in političnem dogajanju. Da bi samooklicani neodvisni novinarji RTVS, ki so povečini predvsem aktivisti levega političnega tabora, imeli s tem kakršne koli težave, sicer ni opaziti.

Gostja MMC-jeve spletne klepetalnice v okviru predvolilne kampanje je bila kandidatka za poslanko Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek, ki je sicer dolgoletna novinarka in urednica TV Slovenija. Šetinc Paškova je ob vstopu v politiko za Večer povedala, da je dobila povabila številnih strank, med njimi SD, LMŠ in Lide, vendarle se je nato odločila, da bo kandidirala v novi stranki Gibanje Svoboda. “Obstaja ogromno razlogov za mojo politično aktivacijo. Med njimi so tudi slabe razmere na RTV Slovenija in prizadevanje vladajočih, da si podredijo javno televizijo. Motijo me napadi oblastnikov na medije in neodvisne institucije, prav tako blatenje in diskreditacije tistih, ki opozarjajo na nepravilnosti v državi. Vlada na vodilne položaje nastavlja svoje ljudi, namesto da bi kadrovala po strokovni liniji,” je povedala za že omenjen medij.

No, vladajoči si javne RTV očitno niso podredili, pač pa tam še vedno vladajo ustaljene strukture levega tabora – kar je konec koncev razvidno tudi iz tega, da promovirajo kandidaturo svoje novinarke, ki kandidira pri Robertu Golobu in ob tem ne omenijo, da gre za njihovo zaposleno. Pravila RTV Slovenija sicer dovoljujejo, da se njihovi zaposleni politično aktivirajo, vendar pa morajo biti času predvolilne kampanje na izrednem neplačanem dopustu: “Res je, na RTV Slovenija sem zaposlena in me v skladu z zakonom o volitvah čaka zaposlitev,” je pojasnila v klepetalnici, vendar ob tem dodala, da je mnenja, da ji bo na volitvah uspelo. Golobova kandidatka je v spletni klepetalnici odgovarjala tudi na vprašanje, kako bodo zagotovili neodvisnost delovanja RTV. Poudarila je, da je RTV javni in ne državni medij ter da razmišljajo v dveh smereh zakonskih sprememb.

Golob bi popravljal zakon o RTV – zlasti na področju upravljanja in nadzorovanja
Po besedah Šetinc Paškove so prva različica popravki obstoječega zakona – zlasti na področju upravljanja in nadzorovanja, druga opcija pa je celovit zakon. “RTV Slovenija si zasluži moderno zakonsko ureditev. Sedanji zakon o RTV iz l. 2005 je zastarel zlasti na področju upravljanja, nekaterih pristojnosti in nalog, ki jih izvaja RTV Slovenija. Zakonske spremembe nameravamo pisati skupaj s predstavniki strokovne javnosti in civilne družbe in z nekaterimi od njih se o tem tudi že pogovarjamo,” je še povedala.

Sara Kovač