fbpx

[Javnomnenjska anketa] Rezultati razkrili, zakaj se nekateri v Sloveniji ne želijo cepiti: To vsekakor ni nezaupanje v vlado

Foto: epa

Rezultati zadnje javnomnenjske ankete Parsifala so zavrgli očitke KUL-ovcev, da je za nizko precepljenost kriva vlada. Opozicija namreč na vseh področjih želi vlado rušiti in ji nasprotovati, četudi so ukrepi in predlogi dobri. Hkrati pa krivi vlado, kajti če bi  ta bolje komunicirala, bi se ljudje bolj držali ukrepov, se cepili in epidemija bi se posledično umirila. A problem tiči nekje drugje. Skoraj polovica vseh tistih, ki se ne želijo cepiti, je odgovorilo, da se ne bodo cepili, ker ne zaupajo v cepivo. Kdo pa je za to odgovoren? V prvi vrsti mediji s proticepilskimi prispevki in podpiranjem proticepilskih protestov posameznikov. V navezi z opozicijo so vsejali zmedo v ljudeh in nezaupanje v zdravstvo.

Anketirance, ki se niso cepili in se niti ne nameravajo, so namreč vprašali, kaj je razlog, da se ne nameravajo cepiti. Za slabo polovico (44,3 odstotkov) tistih, ki se niso cepili in se ne nameravajo cepiti, je razlog za necepljenje nezaupanje cepivom, sledijo tisti, ki ne zaupajo vladi (16,2 odstotkov) in za 11,9 odstotkov koronavirus ne obstaja.

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah, ki jih je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, se je večina, 73 odstotkov anketirancev, že cepila proti koronavirusu, petina (19,8 odstotkov) se še ni cepila in se ne namerava cepiti, 4,7 odstotkov še ni cepljenih, se pa namerava cepiti.

Vse tiste, ki se še niso cepili in se niti ne nameravajo, so vprašali še, kaj je razlog, da so proti cepljenju. 44,3 odstotkov je odgovorilo, da ne zaupajo cepivom, sledijo tisti, ki ne zaupajo vladi 16,2 odstotkov in za 11,9 odstotkov koronavirus ne obstaja.

 

Osnovni demografski podatki o anketi 
V raziskavo je bilo zajetih 713 anketirancev, od tega 51,9 odstotka žensk. Povprečna starost znaša 51,7 let, standardni odklon je 15,7 let. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (42,9 odstotka), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (36,8 odstotka) in najmanj je najmlajše starostne skupine (20,3 odstotka). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (31,5 odstotka), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (25,9 odstotka), 23,3 odstotka anketirancev ima poklicno šolo in 19,3 odstotka anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (53,2 odstotka), sledi mesto (29,6 odstotka) in manjši kraj (17,3 odstotka). Največ anketirancev prihaja iz osrednjeslovenske regije (25,4 odstotka), sledita podravska (15,9 odstotka) in savinjska (12,6 odstotka) regija.

Sara Kovač