fbpx

Tarča z zanikovalci virusa in levičarskimi aktivisti ne prispeva k umirjanju epidemiološke situacije

Starš Andrej Likar, ki je v oddaji Tarča nastopil kot nasprotnik ukrepov v šolah.

“Mi ne opažamo, da hiša gori. Gasilci pridejo na intervencijo in se menijo, da bi gasilno vozilo moralo biti testirano ne vem kdaj, da bi ga morali oprati, da bi ga morali peljati na servis. Gori hiša, ljudje,” je v Tarči izpostavil klinični psiholog dr. Aleksander Zadel, ki je opozarjal na to, da poteka napačna debata. “Ta nivo debate, ko analiziramo za nazaj, si lahko privoščimo po epidemiji. Sedimo do jutra in o tem debatiramo. Smo v prime timu nacionalne televizije – mene samo zanima, kaj lahko storimo od danes naprej,” je poudaril in dodal, da je ta način debate voda na mlin tistim, ki danes gledajo in komentirajo, češ da se stroka, odločevalci ne znajo zmeniti niti med sabo. A žal se ta nivo debate težko preseže, če se v oddaje še naprej vabi ljudi, kot je Damijan Štefanc, ki je prišel predvsem politizirat in razlagat, da bi vlada morala odstopiti.

Ta četrtek so se v Tarči pogovarjali o temi, ki je te dni burila duhove v Sloveniji – o samotestiranju otrok v šolah. Gost je bil odličen klinični psiholog dr. Aleksander Zadel, ki se je z Igorjem E. Bergantom pogovarjal tudi že pred dnevi in mu pojasnil, da tam ni zato, da bi razlagal svoja mnenja, pač pa zato, da poda svoje strokovno mnenje. Tudi v Tarči je še enkrat ponovil, da so mnenja najnižja oblika znanja. S tem je med drugim želel poudariti, da je treba poslušati tiste, ki so strokovnjaki na posameznih področjih, ne pa mnenja posameznikov. Zadela v tem trenutku zanima predvsem to, kaj lahko on naredi s svojim diskurzom, s svojim nastopom, nagovorom, da bi mogoče prispeval k zdravi pameti in k temu, da se začnemo pogovarjati o tem, kaj bomo storili. Tudi ko se na primer rojeva otrok, se starša ne pogovarjata o tem, kam bo šel v šolo, ampak se posvečata rojevanju otroka. Enako bi morali početi vsi mi v relaciji do virusa. Soodgovornost je skupna, družbena – je odgovornost tako medijev kot tudi politike in vseh drugih.

Da zadnji ukrep ne krši pravic otrok do šolanja, saj je tistim učencem, ki se ne bodo samotestirali v šolah, zagotovljeno šolanje na daljavo, je poudaril tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina.  Ocenil je, da sta nošnja mask in samotestiranje bistveno milejši poseg v pravice od obdobja, ko so bile šole zaprte. Ob tem pa je dodal, da prihaja do nedopustnih pritiskov, ki ne bodo prinesli prav nič dobrega, še najmanj za otroke. Nekateri starši med drugim namreč šolnikom grozijo tudi z ovadbami, pritiskov pa so prav gotovo deležni tudi otroci, katerih starši nasprotujejo ukrepom. Starši večinoma nimajo argumentov, ki bi legitimno podprli  nasprotovanje praktično najbolj osnovnim ukrepom. To se je pokazalo tudi v Tarči – ena od mamic je na primer izpostavila, da se nikoli še ni testiralo zdravih ljudi. A kako odkriti okužbo, če se ne opravi testa?

Nekateri starši se bojijo, da bi se otroci ob testiranju poškodovali, nekateri v virus še zdaj ne verjamejo
Tarča je povabila dva očeta, ki sta nasprotnika samotestiranja in uporabe mask. Prvi je povedal, da je ukrep nesorazmeren in da ni v skladu z ustavo ter nima nobene znanstvene podlage. Samotestiranje se temu staršu sicer ne zdi samo po sebi nevarno – nekaterim staršem se namreč zdi tudi to – a zanj bistveni pomislek predstavljajo znanstveni dokazi ter se mu hkrati zdi žalostno, da morajo prav starši razlagati o znanstvenih dokazih. “Otroci in mladostniki so skupina, ki je popolnoma neogrožena,” je povedal, kaj pravijo ti znanstveni dokazi glede tega, da tudi otroci prenašajo virus, pa je pojasnil, da bi otroci dobili naravno imunost, če bi se med seboj prekužili – prekuženi pa tudi ne bi prenašali virusa. Gospod očitno ni pomislil, da bi na poti do prekuženosti otroci po nepotrebnem okužili še marsikoga drugega. Poleg tega pa tudi za nekatere otroke covid ni tako zelo nedolžna bolezen niti niso to norice ali kaj podobnega, za čemer praviloma vsak zboli samo enkrat. Žal znanstveni dokazi ne govorijo v prid trditvam tega očeta.

Foto: zajetje zaslona

Štefanc vidi rešitev v odhodu vlade, nastop v Tarči je izkoristil za politiziranje
Čeprav so v tokratni Tarči hoteli k ukrepom pristopiti vseeno nekoliko bolj pozitivno, kot jim je v navadi, pa vseeno ne morejo povsem iz svoje kože. V studiu so gostili Damijana Štefanca z oddelka za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete v Ljubljani. Ta je sicer najprej pozval, da se samotestirajo ne le otroci, ampak vsi. Številke so namreč neizprosne in samotestiranje in cepljenje sta po njegovem mnenju edini način, da zaustavimo epidemijo – čeprav je v Sloveniji uradno sicer ni, je še pripomnil in s tem nakazal, v katero smer bodo šle vse njegove nadaljnje izjave. “Starše, ki se ukrepom upirajo, na neki način razumem. Pogledati je treba širši kontekst – že dobro leto dni živimo v državi, v kateri se ukrepi sprejemajo stihijsko, niso konsistentni in se sprejemajo tik pred zdajci. To ne velja le za področje šolstva,” je izpostavil. Seveda se mu je zdela edina možna pot iz epidemije, da ljudje, ki po njegovem mnenju ne zmorejo voditi te države v kriznih razmerah,  preprosto prepustijo vodenje komu drugemu. Komu? Prejšnji vladi Marjana Šarca, ki je storila točno to – torej prepustila vodenje države bolj kompetentnim?

Ministrica Simona Kustec in Damijan Štefanc s Filozofske fakultete (Foto: zajetje zaslona)

Testiranje je pomembno za populacijo; zdravnik starše prosil za zaupanje in poudaril, da niso na nasprotni strani
Da ravnatelji ne potrebujejo navodil, temveč zelo jasne okvire, v katerih lahko delujejo, je poudarila ravnateljica OŠ Danile Kumar Mojca Mihelič. Povedala je, da bi potrebovali več podpore, obenem pa je pohvalila mestno občino, ki je uvedla PCR-točke za testiranje otrok. Tako sedaj stvari potekajo veliko hitreje. Predlagala je še, da bi otroci, ki so na testu negativni, lahko ostali v šoli, ravno tako bi negativni lahko v razredu sneli zaščitne maske. Jernej Dolinšek, predstojnik klinike za pediatrijo UKC-ja Maribor, je med drugim povedal, da ne razume, od kod kar naenkrat tak odpor do testiranja. Pred epidemijo so namreč redno opravljali teste za določene druge respiratorne viruse, pa ob tem nihče ni imel pomisleka. Nasprotno, še kritizirani so bili, če v posameznih primerih brisa niso vzeli. “Gre za preprosto, neinvazivno metodo oziroma zelo malo invazivno, ki nam omogoča razjasnitev epidemiološke slike, kar je pomembno za populacijo, ne toliko za otroke, pa vendar tudi za otroke. Ni bil pri nas samo en otrok zelo hudo bolan zaradi korone, smo se tudi bali za njegovo življenje,” je pojasnil Dolinšek. Povedal je tudi, da smo vsi sredi epidemije, obnašati se moramo samozaščitno – ne glede na to, ali je epidemija razglašena ali ne. Saj vidimo, da smo sredi epidemije, to dokazuje tudi število okužb. Poudaril je, da moramo vsi stopiti skupaj, družbena odločitev je, da bomo imeli šole odprte, torej mora k temu vsak prispevati svoj kamenček. Prosil je za zaupanje ljudi, zdravniki se namreč trudijo za vsakega človeka posebej in vedno ravnajo v dobro ljudi. Dodal je, da je cepljenje velik dosežek znanosti.

Dr. Jernej Dolinšek, predstojnik klinike za pediatrijo UKC Maribor (Foto: zajetje zaslona)

Stisko povzroča pet odstotkov ljudi, ki nasprotujejo vsemu
Ministrica za šolstvo Simona Kustec je dejala, da so se skupaj z ravnatelji znašli v težki stiski, ki jo povzroča pet odstotkov ljudi, ki nasprotujejo vsemu, nekateri tudi zanikajo obstoj virusa. “Prva odgovornost države je, da mora vzpostaviti varno okolje,” je poudarila. Ko so ugotovili, da imajo ravnatelji stiske in težave, so po njenih besedah takoj odprli možnost komunikacije, v kateri je lahko sodelovalo 800 ljudi. Poudarila je, da je pravica do izobraževanja dejstvo, a to je tudi pravica do zdravja. “Kdor se s tem ne strinja, mora iti na izobraževanje na daljavo, ker so tako varni vsi drugi,” je bila prepričana. Kustečeva je še povedala, da so v šolah odkrili okoli 300 pozitivnih testov in še enkrat poudarila, da je testiranje edini pristop, če želimo ohraniti šole odprte. Voditeljici oddaje pa je še predlagala, da bi bilo bolje povabiti starše, ki bi prikazali pozitiven pogled na ukrepe v šoli – to bi bilo precej bolj konstruktivno naravnano.

V Tarči so pripravili tudi prispevek, ki je prikazoval, s kakšno lahkoto vse skupaj poteka v sosednji Avstriji, kjer se nihče ne pritožuje nad dotičnimi ukrepi, saj jih jemljejo za skupno dobro. Voditeljica oddaje je Avstrijo predstavila kot referenco, kot primer, ki bi bil lahko za zgled Sloveniji. Ob tem je treba spomniti, da Avstrija ravno zdaj zapira državo, napovedali pa so tudi obvezno cepljenje. Kakšno reakcijo bi tovrstna odločitev povzročila v Sloveniji, si lahko predstavljamo.

Drugi oče, ki se je oglasil v Tarči, je poudaril, da je zdravega otroka zapirati in mu natikati masko nedopustno. Zaskrbelo ga je, kakšna bi bila naslednja faza, če bi sprejeli novo realnost – obvezno cepljenje? Ob tem je še dejal, da si otroci zaslužijo, da živijo normalno, starejši po njegovem mnenju te razmere lažje prenašajo. Tega sicer ni opaziti – ravno starši so namreč tisti, ki iz testiranja delajo celo dramo. “Trezno razmišlja, počasi, lepo govori, ampak to je njegov osebni odnos do otroka do tega vprašanja. Če pogledamo državo v celoti, otroke, šolnike, epidemijo, polne bolnišnice – to so podatki, o katerih se je treba pogovarjati, ne o tem, kako jaz vidim svojega otroka, in o tem, kaj si jaz mislim, kako bi morali otroci danes živeti,” je komentiral njegove besede klinični psiholog Zadel. A oče se ni pustil prepričati ne psihologu ne predstojniku pediatrične klinike. Rekel je, da je vse to le enosmerna propaganda, sam pa da ima kolega na covidnem oddelku, ki mu je povedal, da ni take drame, kot se prikazuje. Prepričane žal težko še kaj prepriča o nasprotnem, pa četudi se jim pred nos postavi dokaze.

Sara Bertoncelj