fbpx

Javnomnenjska anketa: Velika večina anketirancev nasprotuje sprejetju marakeške deklaracije, ki legalizira tihotapljenje nezakonitih migrantov

Migranti nimajo osebnih dokumentov in jih nihče ne preverja. (foto: Twitter)

Večina Slovencev, ki so sodelovali v Parsifalovi javnomnenjski raziskavi, nasprotuje sprejetju marakeške deklaracije in meni, da bi morala Slovenija deklaracijo zavrniti. 

Kot so pokazali rezultati javnomnenjske ankete, ki jo je za Nova24TV pripravila agencija Parsifal, večina vprašanih meni, da je marakeško deklaracijo potrebno zavrniti, ker bo škodovala državam, v katere prihajajo migranti. S to trditvijo se strinja kar 54,2 odstotka vprašanih.

Zgolj 19,3 odstotka vprašanih meni, da je omenjeno deklaracijo potrebno podpreti, ker bo dodatno zaščitila pravice migrantov, medtem ko 26,4 odstotka vprašanih meni, da ne vedo dovolj in ne morejo presojati.

 

 

Telefonsko in spletno anketo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, in sicer med 7. in 10. novembrom 2018. V raziskavo je bilo zajetih 706 anketirancev, od tega je bilo 50,2 odstotka žensk. Povprečna starost je bila 50,1 leta, največ anketirancev pa je z dokončano srednješolsko izobrazbo, 34,3 odstotka. Sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (26,7 odstotka), 22,7 odstotka anketirancev ima poklicno šolo in 16,3 odstotka volivcev ima dokončano osnovno šolo ali nedokončano osnovno šolo.

Ivan Šokić