Je ministrstvo za kulturo nameravalo financirati ruske vohune?

Datum:

V povezavi s prijetjem dveh ruskih vohunov krožijo špekulacije, da naj bi med vodenjem ministrice Aste Vrečko ministrstvo za kulturo celo subvencioniralo galerijo ruskih vohunov (Art Gallery 5’14). Postopek dodelitve subvencije naj bi bil še v teku, odločba sicer še ni bila izdana, vendar naj bi jo ministrica že odobrila. To je na Twitterju zapisal raziskovalni novinar Bojan Požar, ki je dodal, da prav zaradi tega na kulturnem ministrstvu vlada panika. Zaradi “skrivne” naklonjenosti Golobove vlade do kremeljskih silovikov, ne bi bilo presenetljivo, če bi se izvedelo, da zgoraj napisano drži, saj je tudi iz podatkov v Erarju razvidno, da je ministrstvo za kulturo od nastopa Vrečkove znatno povečalo financiranje Foruma slovanskih kultur.

Od nastopa Golobove vlade je bilo moč opaziti, da je ta kljub navidezni naklonjenosti zahodu bolj naklonjena kremeljskim silovikom. Kot smo že poročali, pa Golobovi vladi zaradi mednarodnih razmer ne preostane drugega, kot da igra dvojno igro, pri čemer ne izbira sredstev. Pojavljajo se špekulacije, da je kulturna ministrica Asta Vrečko celo subvencionirala galerijo dveh prijetih ruskih vohunov, kar ne preseneča, saj je ta po nastopu svoje pozicije znatno povišala financiranje Foruma slovanske kulture. Ministrstvo za kulturo pa je od nastopa nove vlade za sponzoriranje prijateljskih vezi z Rusijo zapravilo že več kot 100 tisoč evrov. Očitno so našli načine, kako prikrito podpirati svoje ideološke “prijatelje” iz Kremlja, medtem ko se v javnosti kažejo kot njihovi nasprotniki

Kot vemo, sta se prijeta ruska vohuna v Sloveniji predstavljala kot 38-letna argentinska državljana, zakonca iz Buenos Airesa. Po zadnjih informacijah naj bi delala za rusko vojaško varnostno obveščevalno službo GRU ali zunanjo obveščevalno službo SVR. Ludwig Gisch in Maria Rosa Mayer Munos naj bi vohunila pod pretvezo trgovanja z umetninami Art Gallery 5’14, pred tem pa sta imela tudi podjetje, ki se ukvarja z informacijskimi storitvami.

Glede na to, da med Golobovimi političnimi podporniki obstaja več takih, ki so naklonjeni Putinovi Rusiji in ruskim silovikom iz Kremlja, se odpirajo razna vprašanja. Med drugim tudi špekulacije, da naj bi ministrstvo za kulturo celo subvencioniralo galerijo ruskih vohunov. Raziskovalni novinar Bojan Požar je na Twitterju namreč zapisal, da na ministrstvu zaradi tega vlada cela panika in da je subvencijo komisija že odobrila. Zaradi tega smo se tudi obrnili na ministrstvo za kulturo in jih povprašali, ali to drži, in če drži, kaj se bo zdaj zgodilo s to subvencijo.

Prav iz njihove rusofilsko-ideološke naklonjenosti je nastala organizacija Forum slovanskih kultur, na njen račun pa se je doslej zlilo že več kot 2,5 milijona evrov. Približno polovico iz naslova Ministrstva za kulturo in polovico iz naslova Ministrstva za zunanje zadeve. Organizacija je pridobila svoja prva sredstva, nato pa so se davkoplačevalska sredstva sorazmeroma enakomerno stekala na račun zavoda vse do nastopa zadnje Janševe vlade, ko so se ta domala povsem posušila. Po zaprisegi vlade Roberta Goloba so se na račun ustanove znova začela zlivati konkretna davkoplačevalska sredstva. Najprej julija, nekaj čez 16 tisoč evrov, nato avgusta več kot 32 tisoč evrov, septembra pa že kar 80 tisoč evrov.

Direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihtar. Vir: STA

Da pa ima vse skupaj še več smisla, je direktorica Foruma slovanskih kultur nihče drug kot nekdanja poslanka SD Andreja Rihter. Spomnimo, da je bila ena od prejemnic ruskih odlikovanj, prejela pa ga je le dva tedna pred izbruhom vojne. Od trinajstih prejemnikov ruskih odlikovanj sta ob izbruhu Putinove agresije le dva vrnila svoji odlikovanji; nekdanja ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak in poveljnik gardne enote Slovenske vojske podpolkovnik Marko Hlastec. Drugi prejemniki ruskih medalj niso vrnili, med njimi tudi nihče drug kot Rihterjeva, tudi nekdanja ministrica za kulturo iz vrst Socialnih demokratov.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...