fbpx

Je neuspela islamska integracija največja džihadistična grožnja Sloveniji? Napovedovanje muslimanske države in smrtne grožnje presegajo meje

Grabus s podporniki (zgoraj), Nevzet Porić (spodaj levo) in Safet Alibegič (spodaj desno) (Foto: Facebook)

Govorim o tem, da ta center in vse, za kar smo si prizadevali, smo si zaradi slovenskih državljanov, ki bodo čez, recimo, 20 let večina muslimanske oziroma islamske skupnosti v Sloveniji,” je bila izjava slovenskega muftija Nedžada Grabusa v Odmevih leta 2015. Izjava, ki je dvignila veliko prahu in do danes še ni bila pozabljena. Je imel prav? Glede na grožnje, ki jih je dve leti zatem na seji ljubljanskega mestnega sveta izrekel mestni svetnik na listi Zorana Jankovića in generalni sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić, obstaja skrb, da se bo njegova napoved uresničila. No, vso dogajanje in morijo v zvezi z islamom pa so zaznamovale še pretekle komunistično-islamistične grožnje novinarju Televizije Slovenija. Postaja neuspela islamska integracija največja džihadistična grožnja Sloveniji?

Ni skrivnost, da delež muslimanov tako v Sloveniji kot v Evropi strmo narašča. Naša novinarka se je že  leta 2015 pogovarjala z islamskim teologom Alimom Hasanagićem, ki ji je že takrat dejal, da je v Sloveniji okrog 100 tisoč muslimanov, pri njem pa se vsak mesec oglasi nekaj Slovenk in Slovencev, ki so želeli spremeniti vero. Če jih je bilo toliko takrat in če so se v islam spreobračali celo ”naši”, potem mora danes, po preteku dveh let in po množičnem priseljevanju migrantov, ta številka zelo verjetno še višja. Hasanagić je že takrat dejal, da bi določeno število muslimanov lahko nadvladalo preostale prebivalce Slovenije in zelo spremenilo stanje.

Na Statističnem uradu Republike Slovenije (Surs) lahko podatke o prebivalstvu preverimo in dokaj hitro ugotovimo, da se število državljanov Slovenije zmanjšuje, število prebivalcev pa zvišuje. Konec prejšnjega meseca so objavili podatke o prebivalstvu v letošnjem mesecu juliju. Takrat je Slovenija imela 2.066.161 prebivalcev ali 1.325 več kot tri mesece prej (v času vrhunca migrantske krize je ta številka segala proti 2.000). V drugem četrtletju letošnjega leta se je število državljanov Slovenije zmanjšalo za blizu 500, število tujih državljanov pa se je povečalo za 1.800 (leta 2016 kar za 2.100) in njihov delež se je zvišal na kar 5,7 odstotka, ki predstavlja 117.636 tujcev.

Foto: PrintScreen, SURS

Zaskrbljujoče: Je imel mufti Nedžad Grabus prav?
Besede Nedžada Grabusa v Odmevih torej kljub vsemu niso tako daleč od realnosti. Čeprav je bila njegova izjava, milo rečeno skrajno neprimerna, pa nam trenutni podatki zares lahko vzbudijo določeno mero skrbi. Spomnimo, kaj je dejal med pogovorom z voditeljem Slavkom Bobovnikom: “Ne bomo dovolili tega, da nam vedno govorijo, da smo vsi enakopravni pred zakonom. Ko pa pridemo mi in poskušamo doseči določene pravice, potem čakamo več kot 40 let na to. Veliko je primerov in mislim, če hočemo graditi resne družbene odnose, potem moramo govoriti tudi o tem, kakšni so problemi, s katerimi se soočajo tudi mlajši ljudje, ki imajo slovensko identiteto in so muslimani. Mi smo starejša generacija.” In nato nadaljuje: “Govorim o tem, da ta center in vse, za kar smo si prizadevali, smo si zaradi slovenskih državljanov, ki bodo čez, recimo 20 let večina muslimanske oziroma islamske skupnosti v Sloveniji. In zato je zelo pomembno za širšo družbo, da razume, za kaj sploh gre, ko govorimo o islamskem kulturnem centru in naši identiteti v Slovenji.”

Dve leti kasneje tajnik Islamske Skupnosti Porić grozil v mestnem svetu
Jaz bi samo želel povedati, da si gospod Janković veliko več zasluži, kot pa imenovanje ulice, glede na to, kaj vse je naredil za projekt izgradnje džamije. On je ne samo naš objekt, ampak tudi druge sakralne objekte podprl finančno, torej, ne govorim kot župan, ampak kot Zoran Janković, tako da si zasluži veliko več in mi mu to nikoli ne bomo pozabili. Seveda pa si bomo zapomnili vse tiste, ki so bili proti in so glasovali in so ovirali projekt izgradnje džamije …” je 25. septembra letos na seji ljubljanskega mestnega sveta dejal mestni svetnik na listi Zorana Jankovića in generalni sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić. Izjava je pretresla marsikaterega svetnika MOL in mnogi se sprašujejo, ali gre v tem primeru za grožnjo vsem, ki niso navdušeni nad vse bolj očitno navzočnostjo islama v “multikulturni” Ljubljani ter Sloveniji nasploh.

Že dolgo pred tem se je napovedovalo, da bo Janković kljub mnenju stroke in javnosti vsilil poimenovanje ulice po džamiji, na omenjeni seji pa so ljubljanski mestni svetniki podprli predlog MOL, s katerim je Ljubljana dobila Džamijsko ulico. Pa mislite, da je bilo to dovolj? Marjan Sedmak z Liste Zorana Jankovića je izpostavil pomen integracije ljudi, takšna integracija je po njegovih besedah takrat v Ljubljano prinesla zlato medaljo. No, integracije kot takšne se zdaleč ni videti.

Pojavljajo se že komunistično-islamistične grožnje
Grožnje pa se tukaj ne končajo. Še več; v slogu nedavnih terorističnih napadov so pričeli groziti tudi znanemu Slovencu, novinarju in voditelju na Televiziji Slovenija, Jožetu Možini. Ta s svojimi Pričevalci, kjer javnost ozavešča o travmatičnih časih iz slovenske zgodovine in o revolucionarnih povojnih pobojih, nekaterim pošteno načenja živce. Eden izmed takih je Safet Alibegić, znan po tem, da se rad vtika v vse in v vsakogar, svoja mnenja pa redno izraža na Twitterju. O njem in o njegovi smrtni grožnji smo pisali pred kratkim, ko je na Twitterju Možini zagrozil s smrtjo, policija in RTV pa se še nista odzvala. S svojim tvitom je Alibegić sporočil, da ga bo, če ga sreča, povozil.

A. L.