Je slovenski begunec iz leta 1945 v ZDA dobil zastonj stanovanje in socialno podporo, tako kot sedaj ilegalni migranti pri nas? Pozabite na to!

Foto: Marjan Kocmur

Ko sem pred kakima dvema letoma opozarjal na grozeča ozadja migrantskega vala z Bližnjega vzhoda, so moji krščanski kolegi večinoma govorili še o beguncih. In mi pogosto očitali, kako sem lahko tako brezčuten, saj s(m)o mnogi Slovenci leta 1945 doživeli zelo podobno zgodbo. Pri tem so namignili na žalostni eksodus Slovencev čez Ljubelj v Vetrinj na Koroškem.

Obletnico tega žalostnega dogodka obeležujemo prav v teh majskih dneh. Niso bežali zgolj domobranci, tudi ne samo duhovniki. Bilo je veliko žensk, otrok in tudi starejših ljudi. Mnogi so se tolažili, da bo njihov neprostovoljni “izlet” čez Karavanke trajal morda samo nekaj tednov, da se hrup ob “osvoboditvi” poleže in se bodo lahko vrnili na svoje domove. Žal se ta želja ni uresničila – na slovenska tla so se vrnili samo tisti, ki so jih Britanci poslali v roke komunističnim partizanom, ki so dosledno uresničili grozeče besede svojega džihadističnega vodje Josipa Broza Tita, ki jih je izrekel v Ljubljani: “Nikoli več ne bodo videli te pokrajine, če pa se bo to zgodilo, bo to trajalo zelo kratek čas …”

Slovenski izgnanci so si po dolgotrajnem bivanju v begunskih taboriščih morali najti trajnejšo rešitev. Morali so začeti povsem na novo. Mnogi so odšli čez veliko lužo. Toda še prej je delegacija slovenske begunske vlade pripotovala v dokaj reven kraj na jugu Italije, v San Giovanni Rotondo, kjer se je nekaj stoletij prej spreobrnil sv. Kamil de Lellis, znan po karizmi in skrbi za bolnike. V kapucinskem samostanu v tem kraju je slovensko delegacijo pričakal čudodelni mož, ki je veliko trpel, tudi zaradi Kristusovih ran na svojem lastnem telesu. To je bil sv. Pij iz Pietrelcine, bolj popularno imenovan pater Pij (z rojstnim imenom Francesco Forgione). Znan je bil po močnem razsvetljenju in preroških darovih, po številnih čudežih, tudi po bilokaciji, preko katere je v času prve svetovne vojne pred samomorom rešil italijanskega generala. To je bil Luigi Cadorna, ki je zaradi poraza svoje vojske proti avstrijski cesarski vojski hotel narediti samomor v svoji strogo zastraženi sobi, v katero ni smel vstopiti prav nihče. Vendar se je vseeno nenadoma pred njim “narisal” bradati mož v redovniškem oblačilu s svarilom: “General, ne delajte neumnosti.” Mnoga leta kasneje, ko je kaznovani in nato rehabilitirani Cadorna obiskal S. Giovanni Rotondo, ga je pater Pij v množici takoj prepoznal in mu nekoliko v šali požugal: “Vidite, kakšno traparijo bi takrat lahko naredili …”

Na tujem so začeli od začetka, kot fizični delavci
Kakorkoli že, delegacija Slovencev je od čudodelnega patra želela izvedeti, kam naj Slovenci odidejo, če se ne morejo vrniti v svojo domovino. ZDA, Kanada, Avstralija, Argentina? Pater Pij je svetoval Argentino, kjer je sicer že prebivala skupnost primorskih Slovencev, ki so zbežali pred fašizmom. Izkazalo se je, da je prav v Argentini slovenstvo preživelo v najbolj neokrnjeni obliki. Povsod drugod se je slovenski jezik pri potomcih slovenskih beguncev ohranil precej slabše. Navsezadnje je bila Argentina edina, ki je sprejemala tudi ženske, otroke in starejše. Povsod drugod je bil sprejem politične emigracije bolj ali manj pogojen s potrebami po delovni sili, kar je bila takrat že stara zgodba. Industrijsko močna ZDA je že desetletja pred tem sprejemala tudi številne zdomce iz Evrope – nekateri so prišli le začasno, drugi tudi za stalno. Med tistimi, ki so prišli začasno na delo v ZDA, je bil tudi oče patra Pija Grazio Forgione, ki je potreboval denar, da je sinu plačal študij, brez katerega mladi Francesco, z redovnim imenom Pij (Pio), ne bi mogel priti do duhovniškega posvečenja. V Ameriko je oče Grazio tako odšel kar dvakrat.

Stanovanje za migrante na Bizeljski cesti 18 (Foto: Demokracija)

A kdor vzame v roke kakšno knjigo o slovenskem eksodusu, zagotovo ne bo mogel spregledati temne plati eksodusa. Številni izobraženci z doktorati, ki so odšli denimo v ZDA, so morali tam začeti povsem od začetka. Univerzitetni profesorji so morali za svoje preživetje postati fizični delavci. Zanje je bilo to ponižanje pa tudi napor. Tisti mlajši so se še nekako znašli, za starejše pa je bila to velika muka, saj jim oblasti niso priznale niti srednje šole. Kar pomeni, da bi morali na stara leta vse začeti znova. A to zgodbo dejansko poznamo že iz življenja dr. Jožeta Pučnika. Ko je takrat še mladi Jože prišel iz zapora, se je zavedel, da mu življenje na prostosti v trdi komunistični diktaturi, v kateri je bil ožigosan kot sovražnik ljudstva, pomeni zgolj umiranje na obroke. Mnogi znanci so se ga izogibali, za nameček se je tudi potrdilo o njegovi diplomi iz filozofije in primerjalne književnosti nekje “izgubilo”. V Hamburgu je moral začeti znova – najprej kot fizični delavec in kot študent ob delu, kariero pa je konec osemdesetih končal kot doktor socioloških znanosti in predavatelj.

Če bi nezakonito prečkali mejo, bi pristali v zaporu in ne v opremljenem stanovanju
Kaj hočem s tem reči? Morda predvsem to, da je zgodba o slovenskem eksodusu v resnici zelo težko primerljiva z migracijami, ki jih sedaj doživlja Evropa in z njo Slovenija. To, kar prihaja k nam, NI delovna sila, niti niso kakšni begunci, ki bežijo pred vojno. Gre za organizirane migracije iz mnogih varnih držav, za katere ni nujno, da so revne. Denimo, arabske države, dobro založene z nafto, omogočajo razkošno življenje, če ne drugega, vsaj t.i. naftnim šejkom. Vendar so prav ti pomembni dejavniki projekta islamizacije Evrope – to je projekt, o katerem sanjajo že mnogi rodovi muslimanov vsaj od tistih časov, ko se je turški imperij sesul sam vase in ko je krščanski Evropi uspelo izgnati islamski kalifat z Iberskega polotoka. Ironija je, da je na Portugalskem po menda spreobrnjeni Mohamedovi hčeri Fatimi ime dobil kraj, ki je leta 1917 postal znan po Marijinih prikazovanjih in sporočilu svetu, da je spreobrnjenje od mlačnosti k dejavnemu krščanstvu velika nuja. Vse to je bilo povezano tudi z vzponom boljševizma istega leta v Rusiji. Dandanes si dediči boljševiške revolucije ter islamisti podajajo roke. Jasno, v Rusiji “car” Vladimir Putin, sicer nekdanji KGB-jevec, v svoji državi ne bo pustil razrasta islamizma, zato pa si verjetno prikrito mane roke, ko se s tem problemom spopada Zahod.

Si lahko predstavljate, kaj bi se denimo zgodilo z avtorjem teh vrstic, če bi na primer ilegalno prečkal mejo čez Kolpo v obratni smeri (na Hrvaško), hrvaška policija bi ga tam ujela in bi zaprosil za azil? Mislite, da bi ga dobil? Pozabite na to! Verjetno bi dobil “nagrado” v obliki nekajletnega bivanja v Lepoglavi ali Remetincu. Nikakor pa ne dobro opremljenega stanovanja, kot se to dogaja ilegalnim prebežnikom, ki jih ujame slovenska policija. Kot je že znano, vsak od njih stane skoraj dva tisoč evrov na mesec, stroški se krijejo iz tvojega denarja, spoštovana državljanka, spoštovani državljan! Morda se boš na to spomnil takrat, ko tvoj otrok ne bo dobil štipendije, čeprav bi si jo zaslužil. Ali ko boste morali zbirati zamaške za ne-vem-katero operacijo. Slovenski begunec iz leta 1945 je moral poprijeti za vsako, še tako umazano delo, če je hotel preživeti. Ste prepričani, da je ilegalni migrant prav tako vnet za delo? Tu in tam morda kakšen. A za to niso krivi zgolj sami, pač pa tudi dosedanja (Cerarjeva) vlada in celotna tranzicijska levica, ki želi migrantom podeljevati državljanstva, da bi se volilno telo v Sloveniji nagnilo povsem na stran izrojene levice. Ergo: tretjega junija imate priložnost, da rečete tej politiki NE.

Gašper Blažič, Demokracija

 • sprehajalec

  Dober članek, jasno je, da je bilo tako. Kasneje so se slovenskim in hrvaškim beguncem pred Komunizmom pridružili še madžarski, češki, vzhodnonemški. Vsi so začeli iz nič. Niso se imeli kam vrniti, komunisti beguncev niso sprejemali nazaj. Fašistični Franco naprimer v Španiji jih je pa sprejel nazaj, levičarske begunce.

  Tukaj sploh ni dileme, gre za nateg, demografske viške tretjega sveta naj bi sprejel razviti svet. Jasno nam je, da bodo vsi končali na socialnem in so pač nek “predmet trgovanja” močnega socialnega lobija pri nas. Ki v tem vidi svojo poslovno priložnost. Saj sredstva niso iz skrahiranih državnih socialnih fondov, ampak iz EU. Zato si manejo roke….

  Situacija je enaka, kot da bi se nek prebivalec sredi mesta odločil, da bo gojil črne mambe, ker bi EU razpisala sredstva za vzrejo.S tem da bi jih obstoječi predpisi zaradi nedodelanosti razvrstili v kategorijo Vretenčarjev, kot bio kokoši naprimer in predpisali zanje travnik ter kokošnjak za bio vzrejo. Jasno je, da sosedje ne bi bili preveč navdušeni nad tem, ampak Podjetnež bi pač trpnil denar iz skladov v žep…

  Ter ogorčene sosede prepričeval, da so črne mambe v bistvu kokoši…

 • Franc Šink

  To so usode mnogih Slovencev.Nekateri pa še kar verjamejo komunizmu.Da 3 junij je Tu !

  • Batman

   Men je bil komunizem kar zakon. To so bli časi. Srali smo ga na polno. Vedno polno zajest in za pit. Nič nismo delal, še pitali so nas. Samo spali pa gledali v luft. Stari dobri časi. Potem pa ko sem bil star tri leta smo se osamosvojil, je šlo pa vse samo navzdol. Sam sem mogu jest. Delo doma, pa šola, učenje, nič več popoldanskega spanja. Slabo!

   • stajerc5

    O revez, od tistih treh let starosti pa res nisi nic vec napredoval. A ti mamica z rdeco zvezdo na ritki pise komentarje!?

    • Batman

     Ne mi je pa tvoja mami dala rdečo zvezdo, ko sem jo tako dobro obdelal. Lahko mi rečeš oči.

     • stajerc5

      Dober so vam rdeci postlali, da imate se v mrtvaski sobici Internet, zombiji svuda!

   • Franc Šink

    Izjemen odgovor.

    • Super woman

     A ni brihten moj Batmanček?

     • Franc Šink

      Skoči mi za vrat če si upaš.

     • Super woman

      Ne upam ker bi me moj Batmanček ubil. Ljubosumen je odkar me je dobil z Jankovićem, ko sva se šla farmacevtko.

   • Super woman

    Midva sva se vedno imela fajn Batmanček in tudi seks je vedno štimal, sploh če je prišel še Aurelio Jurij zraven in smo imeli trojčka.

 • AlojzZ

  Da, 3. junij je skoraj že tu. Ampak! Bo kaj sprememb?

  • Batman

   Ja valda da bojo. Baje da se bodo temperature zraka ful povišale. Vse zaradi tekih političnih trenj.

 • Osti jarej

  …a to bežijo belčki skozi tržič,proti ljubelju

  • sprehajalec

   Ja, slika je iz tistega časa. Pa sami so imeli ime Antikomunisti. Inštruktorji boljševizma so jim nadeli ime po vzorcu iz komunističnih revolucij “beli”.

   • Osti jarej

    …jp……inštruktorji boljševizma,so povsod,predvsem pa na slovenskem nasrali svoje pamže…za potrebo vatikanske agende,katere posledice čutimo vsak dan bolj……partizani so bili pa ponosni borci za svobodo….verni,domoljubi in nikoli komunisti…..zadnji so padli najkasneje leta 43…..pojdi no,malo pod kamne pogledat…..zalego

    • sprehajalec

     To o zapeljanih in častnih borcih za svobodo je mit. Lari fari. Poveljniki so bili komunisti, polikomisarji so bili komunisti, gibanje je bilo komunistično.

     Vzemiva primer iz vsakdanjega življenja, švicarsko nogometno reprezentanco sestavlja polovica Šiptarjev, pa se še vedno imenuje Nogometna reprezentanca Švice. In ne Albanije.

     • lili pili

      Enako je z sds sami bivsi komunisti pa se imenujejo demokratska stranka za kozlat

     • sprehajalec

      Pomešal si lili, gre za Antikomuniste.

     • lili pili

      Ne nisem preveri njihovo pripadnost do leta 90 pa bos presenecen….

     • Osti jarej

      …to je zgolj tolažba za cerkvene zapeljance,ki so prisegli hitlerju in z okupatorji vred popušili alias vojno izgubili…in seveda njih potomcev….partizani do leta 43,ko so iz xuge v Slovenijo poslali srbskein črnogorske komuniste,niso vedeli,da komunizem obstaja….zato so ves nekomunistični slovenski poveljniški kader tako ali drugače onemogočili….če ni šlo zlepa ,je šlo zgrda …z metkom v hrbet

     • sprehajalec

      Razmere na terenu te demantirajo. Pohorski bataljon, ki velja v zadnjih letih za najbolj “čist” in domoljuben, je imel takole politično sestavo.

      69 partizanov, 28 partijcev, 16 skojevcev (članov komunistične mladine) in 7 kandidatov za člana Komunistične partije.

      Sprijazni se z dejstvom, da so revolucijo začeli komunisti, ker so imeli izgrajene partijske celice, komando iz Moskve in so se pred Nemci na dan barbarosse zatekli v gozdove pred nemci.

      Priseglo je tudi 70.000 mobilizirancev povsem enako prisego. Potomcev niso imeli, ker so jih v rosnih letih likvidirali partizani po vojni. Izdali pa so koga? Dravsko banovino? S kom so imeli pogodbo? Slovenci kot nacija (narod + država) niso obstajali še 45 let potem. Bili so le stran v državljanski vojni z zavezniki po sili. nasprotna stran je imela zaveznike v moskvi.

      Nekomunistični poveljniški kader praktično ni obstajal, saj se je Kardelj leta 1942 pohvalil, da je 80% poveljniškega kadra članov partije.

      Bajka o čistem in poštenem Borcu za svobodo, ki se želi izgraditi zadnjih 28 let je pač samo bajka.

     • Osti jarej

      ….bataljon je bil ustanovljen konec leta 42…..ne sračkaj izgovorov…jih nimaš

      ..pa še enkrat preberi napisano…..tabeli pač nikoli ne boste prebavili,da so vaših tastarih tastari ,pa tudi vaši tastari …..popušili…..amen

     • sprehajalec

      Kaj tolčeš kot stara lajna eno in isto. Kardelj je spomladi 1942 napisal, da je 80% poveljniškega kadra komunistov. Leta 1941 so bili pa skoraj vsi partizani komunisti. Konec leta 1941 jih je bilo vseh skupaj 2000 od 1,6 mil. Slovencev.

      Sploh se ne gre za popušiti, ampak za likvidacijo nasprotne vojske leta 1945, ki so jo partizani zagrešili po končani vojni. Poleg tega so bili moji NOB. Samo so zgodaj spoznali zločinskost gibanja. In da je šlo za Revolucijo in ne osvoboditev.

     • Osti jarej

      …dej,kakšno dežmanovo knjigo preberi in potem nabijaj…..

     • sprehajalec

      Od fotra dežmana, ali njegovega nečaka? Po poteh Partzanske jelovice ali kaj podobnega?

  • Batman

   Ćez Ljubelj na drugo stran. Holijoli!

   • Super woman

    A ne bi šla midva raje, kam na lepše lepotec?

 • Olga2345

  Ljudje, ki so bežali pred komunistično svojatjo (po Trčku), so bili izobraženi, kulturni, delavni…imeli so samo eno pomanjkljivost: nesprejemanje zločinskega totalitarnega režima! Bili so pravi begunci, saj do bežali dobesedno pred smrtjo! Nič jim ni bilo postlano! Zbrali so jih v begunskih taboriščih, kjer so se samoorganizirali, od šole, do delavnic…in čakali, da so se jih usmilijo varne države!
  To,kar se danes dogaja v Evropi, je nasilje nad evropskimi narodi! Ne gre za nobene begunce, gre za zločinsko neokomunististicno-islamisticno ideologijo! Vse s ciljem uničiti krščanstvo, ki se zavzema za človeka, od njegovega rojstva, do smrti, za družino, za narod…to je naša zahodna civilizacija, ki temelji na mirnem sožitju in spoštovanju!
  Kar poglejmo na drugi strani, kaj so “sadovi” komunizma? Zločini, nasilje, trpljenje.vecine, za privilegije in udobje peščice na racun vecine!!
  Kaj so sadovi islama? Nasilje, ruševine, smrti…kršenje pravic žensk, otrok…

  • lili pili

   Sds bivsi komunajzerji z janso na celu partije

   • stajerc5

    Priden lili, ki ga pili! Tako se govori! Tisti BIVSI ti je pa nekako usel skozi rdeco cenzuro, a ne!?

    • lili pili

     A po tvojem so v dusi ostali kom… se strinjam

  • Batman

   tl;dr

 • xtc

  Seveda je bilo drugače pred komunistično drhaljo je bežala intiligenca,pridni,podjetni nenaklonjeni komunizmu in civilizirani-to je bostvena razlika med onimi iz BV.

  • Batman

   To je vse Kučan kriv. Baje da je intelektualcem plačeval da so šli v tujino.

   • stajerc5

    Ce nekdo nima in sploh ne ve, kaj je inteligenca, ga tudi najti in placevati ne more!

   • xtc

    Od kdaj pa so madžarski romi intiligenca?

  • Hun

   pac nisi potomec teh pridnih …si pa utvarjas, da ze seb vrjams..si pa samo potomec komunistov

   • xtc

    Ja lahko se tolažiš tudintako -bebo.

    • Hun

     jebo ti bebo mater u usta

 • RATATA

  Slovenski begunec, ki je pobegnil pred komunističnim revolucionarnim nasiljem je bil vrnjen v domače kraje. Ti kraji so postali kraj komunističnega zločina.

  • Marcos

   Kaj ne poveš?

   • RATATA

    Kaj ne vprašaš?

 • lili pili

  Na sliki je srbski begunec, cetnik….

  Vsi, ki so leta 45 bezali so imeli maslo na glavi, lahko bi poskudili ostati, se junasko boriti ampak so raje svoje riti odnesli v tujino, enostavno se niso znali bojevati brez podpore gospodarjev iz nemcije

  • stajerc5

   Neverjetno koliko jih je se danes z maslom na glavi, ki dnevno bezijo k gospodarjem v Nemcijo!
   Ops, sem se zmotil, ker sem Nemcija napisal z veliko, a ne!?

   • Hun

    tvoj tastar je bil 100% zavedn komunjaros

    • stajerc5

     Vse je mozno, celo, da sta se s tvojim tam spoznala…

     • Hun

      moj fotr je premlad za partizana…clanstvo partije pa ni zelel, ker je jasno vedel, da v zameno mors ovajat ljudi…jasno pajac stajrski…je bil pa moj str ata kot vsi stajerski fantje mobiliziran v nemsko vojsko..prebegnil k partizanom in zopet postavljen kot specialec v prve bojne vrste…po vojni ga je kap zadela v 40letu, ko je videl sosede stajrce vse tiste k so se med vojno strahopetno skrival..po vojni pa glumil zavedne komuniste in oportunisticno hlastal po ablasti

     • stajerc5

      Ko mi bos znal odgovoriti na vprasanje: Kaj je bilo prej; Kokos ali jajce, ti bom verjel, da imas sploh kaksnega poznanega na Stajerskem, da o kasni druzinski vezi ne govorim…
      Yugovici, se lagati ne znate vec!

     • Hun

      se dobr da je moj stajrski rod intelegentn..ker ti si glup ko kurac

     • stajerc5

      Evo ti ga na, pravi sin bosanske bukve, ali, vidi-vidi, zna da prica…

   • lili pili

    Prav si napisal…

  • sprehajalec

   Poznal sem zgodbo nekoga, ki je ostal, ker je bil star 16 let. So ga vaški terenci še leta hodili iskat na dom, pijani. So mu doma izkopali zemljanko v katero je skočil, vsakič ko so jih videli prihajati junake…

   • lili pili

    Poznam podobne zgodbe z leve in desne med in po vojni

    • sprehajalec

     Po vojni desne ni bilo več. vsegliharstvo odpade Lili.

     • lili pili

      Enih ne bi bilo brez drugih….. vojna lepe in pravicne ni bilo se nikoli

     • sprehajalec

      Ve se časovna linija. Rdeča vojvdstva in sovjetske republike po Dolenjskem. Vsak nekaj, rodi antinekaj lili. Komunizem rodi Antikomunizem, takšna je tudi časovnica.

  • bolimeđoko

   Makedonkata pojdi ti to oznanjat v tvojo Macedonijo, Slovence pa pusti pri miru, ker pojma nimaš o čem je debata.
   Res moraš imeti veliko lastnega masla na glavi, da si upaš tule pisarit čez domače ljudi.
   Še Fata bi se te sramovala.

   • lili pili

    Tebe boli doko a mene kur…. za tebe in tvoje mnenje

 • Marica

  A ni ta Gašper pedofil?

  • Batman

   Ja je, lahko potrdim.

   • Gargamel

    Potem je tebe isto zlorabil, kot mene da veš.

  • Gargamel

   Pedofil je ata Smrk!!!

 • Marjan

  Žalostno, da nekateri živite še kar v preteklosti. Zelo čudaški članek in buteljni spodaj pridno komentirajo, ker nimajo dela.

  • Batman

   Trenutno sem v službi. Tako da govor zase! Marjan!

   • Marjan

    Ja, ministrstvo je hudič, ne dajo nam dela. Vse sem že prebral danes pa noče biti ura štiri. Težko je, če nimaš dela.

   • stajerc5

    Se eden vec, ki bo v kratkem brez sluzbe…., slepi mis bo odletel, hihihi! Marjan je pa tako ali tako kreten!

    • Marjan

     Imam že spisek kdo bo šel jaz sem pred penzijo.

  • Olga2345

   Kdo je bolj v preteklosti kot vaši hostarji z rdečo zvezdo? Vas skrbi, da bi začeli to zvezdo preiskovati?

   • Marjan

    Jaz čakam na mojo visoko penzijo z dodatki in me boli kurac za narod.

    • Hun

     sj tud Janso boli za glupi narod..ovce pa spet vrjamejo da jih bo volk resil

     • sprehajalec

      Boljšega pač ni…

 • lokec

  Poznam dva mlada Slovenca in Slovenko, ki si želita stanovanje v Brežicah pa ga ne dobita.

  • Batman

   Poznam sebe, ki si želim Lamborginija, pa ga ne dobim.

   • stajerc5

    Vrni se nazaj “kuci” cez Sotlo, preplavaj jo nazaj k nam, pa ga bos z azilom dobil, ce bos pravilno volil…

    • Super woman

     Midva z Batmanom imava vikend v Bosni. V resnici mu je ime Bajrami, ne Batman. Jaz ga kličem Batman, ker ima velikega tiča.

     • stajerc5

      No vidis, se bos imela za kaj drzat, ko bosta plavala…

     • Super woman

      On bolj slabo plava, se mene za joške drži.

     • stajerc5

      Ja-ja, silikon dela cudeze…

   • Super woman

    Spet javskaš? Imaš pa redno fuk in oprane gate! Sram te je lahko, da si tolko zahteven.

  • stajerc5

   Jaz pa vem za vsaj 300 dvakrat zganih, ki so ga dobili, ti pa ne, hahahahahaaaa…..

   • lokec

    To ti pa vsekakor verjamem.

    • stajerc5

     Se dobro, da razumes crni humor.

 • Zgornji

  SAMO 2 % MIGRANTSKIH ZVERI SE JE ZAPOSLILO , .. VSE OSTALE SO ŽAL SAMO ZLOBNI PARAZITI !!! ! !!!

 • Zgornji

  Tudi moj prastari oče je odšel na delo v Ameriko … in 1923 prišel nazaj z žakljem denarja – od Poštenega Dela , tako da je obnovil celotno posestvo od s3ca … dandanes to žal ni več možno do toliko denarja priti z svojimi rokami … Žaaal.

 • hribovc

  po II.svetovni so naše prebežnike na avstrijski in italijanski meji streljali “naši graničarji”…
  to so počeli tudi še precej let po tem… tepihovalac.masleša press

  https://www.rtvslo.si/slovenija/besede-maslese-o-ustrelitvi-prebeznika-mi-odmevajo-ze-28-let/243246

  .

 • Karel Triller

  ČESTITAM VAM GOSPOD GAŠPER BLAŽIČ TAKA JE RESNICA , KI PA MARSIKOGA NE BRIGA IN BI NAJRAJE VSE SLOVENSKE ŽRTVE ZATAJILI SPLOH LEVA STRAN , KAR JE ZELO SRAMOTNO ZA PREFARBANE KOMUNISTE ŽAL NE ZNAJO DRUGEGA KOT LAGATI IN LAGATI . MISLIM PA , DA SE KREPKO MOTIJO , ČE MISLIJO , DA BODO >>>> TILE Z JUGOVSHODA <<<< DELALI ZA NJIHOVE POKOJNINE !! KAMELARJI NISO IN NE BODO DELALI SPLOH PA NE ZAMORCI ČE BI HOTELI BI DELALI DOMA KJER SO IMELI VSEGA DOVOLJ KOLIKOR ČASA SO BILI KOT KOLONIJE KO PA SO SE OSAMOSVOJILI S POMOČJO KOMUNIZMA JE PA HITRO VSEGA ZMANJKALO !
  TAKO PA ŠE TOLE ČE BI BIL KOMUNIZEM TAKO DOBER KOT GA HVALIJO NAŠI LEVAKI POTEM BI BILA SOVJETSKA ZVEZA ZLATA AMPAK NI BILA NITI KOSMATA !

  • večni srb

   Zakaj se dereš kot, da so se podražili nafta, kava in kikiriki.

 • večni srb

  No ja, bolve so jim pa vseeno postlali kot so oni svojim rojakom v Jasenovcu ter ostalih koncentracijskih taboriščih.

 • večni srb

  V zadnjih letih, se je izselilo več slovncev kot med tako imenovanim eksodusom, po 2.sv, ko je moral itak bežati zgolj elitni razred prvorazreznih državljanov, ki bi sicer edini ostali živi in doma.
  Zakon o rasni higieni je bilo treba brezpogojno spoštovati.

 • anton

  lep pozdarv

 • šmentanamuha

  S tako azilno politiko sami vzgajamo lenuhe.

  • Slovenec

   In barabe.

 • Slovenka

  Je slovenski begunec iz leta 1945 v ZDA dobil zastonj stanovanje in socialno podporo, tako kot sedaj ilegalni migranti pri nas?

  Malo morgen.

  • macon

   Dobil je težko fizično službo v rudniku ali tovarni za majhen denar pa nobenih podpor. Mogoče so mu na začetku dali kak pograd v skupinski spalnici ali je najemal sobico, ki si jo je delil še s kom takim kot on.

 • cosmosjasnovidec

  Dobro napisan in povsem resničen članek.
  Sicer je pa za begunce bilo vsaj toliko bolje na kakršen koli način so pričeli živeti čez lužo so vsaj živeli.
  Na tisoče jim to ni bilo omogočeno,ker so bili pobiti na zverinske načine že tukaj v Sloveniji.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • žogica

  Torej ste bežali leta 1945, zakaj že?

  • xtc

   Pred neandrtalsko levo drhaljo.

   • Burek Burecki

    Ki so pobijali izdajalce slovenskega naroda…

   • žogica

    Izdajalci vedno bežijo…

    • Slovenec

     Ni res. Bežijo tudi nic krivi ljudje, ki čutijo da jih bodo
     ubili.

 • samotoje

  Primerjava eksodusa toliko Slovencev zaradi komunističnega terorja z islamsko invazijo na Evropo je najmanj perverzno. Množico zavednih, izobraženih Slovencev so najprej nadomestili neizobraženi, nikoli integrirani južnjaki, zdaj pa prihajajo še slabši primerki, ki pričakujejo, da se bomo uklonili njihovi necivilizaciji, ki je obtičala nekje v 13. ali 14. stoletju. Zgodovina je v našem primeru slaba učiteljica.

 • Burek Burecki

  Crnosrajcniki si niso zasluzili stanovanja ampak metek v celo…