fbpx

Je tožilstvo rešilo Čeferina pred kazenskim pregonom v času kandidature na Uefi?

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin (foto: STA)

Požareport je objavil ekskluzivni sodni dokument, ki ga je Miloš Njegoslav Milović, eden nekdanjih zaupnikov Aleksandra Čeferina, naslovil na Okrožno sodišče v Ljubljani, s tem pa javno opisal, na kakšen način deluje in posluje “opevano najbolj poštena” Odvetniška pisarna Čeferin.

Miloš Njegoslav Milović morda ni najbolj poznano ime širši slovenski javnosti, so pa zanj že slišali poznavalci slovensko politične scene, saj je eden večjih akterjev v ozadju “globoke države”. O nekdanjem policijskem specialcu, šefu varnosti pokojnega Janeza Drnovška, in tudi zaupniku Aleksandra Čeferina, ki je po poročanju Požareporta prestopil k Zoranu Jankoviću, za katerega naj bi še danes opravljal določena “umazana” dela, smo v preteklosti že pisali, in sicer tudi v zadevi s financiranjem uporniških protestov, ki jih je organiziral vodja stranke Resni.ca Zoran Stevanović. Milović naj bi se danes uradno predstavljal kot podjetnik iz Kamnika (Katzenberg), vse pa deluje pod krovnim podjetjem VPS svetovanje, d. o. o., ki je leta 2020 – po javno dostopnih podatkih, zabeležilo dobrih 418 tisoč evrov prihodkov.

Čeferinov zaupnik se znajde v kazenskem postopku
Milović naj bi se pred leti znašel v kazenskem postopku, vezanem na projekt obnove kočevske proge skupaj z nekdanjim direktorjem železniškega gradbenega podjetja (SŽ-ŽGP) Leonom Kostiovom in Nihadom Bešićem, lastnikom zdaj nedelujočega podjetja NB Inženiring, po tem pa je bil v omenjenem postopku obtožen uničenja in ponarejanja uradnih listin. Mediji takrat o tem niso niti spremljali, poročali pa tudi bolj malo.

Milovića spoznajo za krivega, vendar on to zanika – s pismom
Obnove kočevske proge je vodila družba SŽ-ŽGP v lasti Slovenskih železnic. Ko je bilo za enega od podizvajalcev izbrano Bešićevo podjetje, ki je od SŽ-ŽGP tudi prejelo okoli 390.000 evrov, so se kasneje pojavili sumi, da je šlo za fiktivno pogodbo in nezakonito odtekanje denarja pri večdesetmilijonskem projektu. To je potrdilo tudi specializirano državno tožilstvo, ki je po sodni preiskavi tudi vložilo obtožnice. Medtem ko je eden od udeleženih krivdo priznal, se je Milović odločil za drugačen razplet in pred odločitvijo Višjega sodišča v Ljubljani na Okrožno sodišče v Ljubljani naslovil podpisano pismo, v katerem je opisal, kaj točno se je dogajalo.

Foto: zajem zaslona

Foto: zajem zaslona

V pismu obtoži Aleksandra Čeferina in njegove pajdaše
Vsebina pisma, ki ga je Požareport tudi objavil, je po svoje kar grozljiva zgodba, ki kaže “umazanijo” sveta omenjenih akterjev v zgodbi. Gre za ekskluziven sodni dokument slovenske tranzicije iz ozadja, od samega “notranjega” človeka, ki v pismu pisno obtoži Aleksandra Čeferina, da je bil on tisti, ki je skupaj z Bešićem hotel nezakonito v žep pospraviti 325 tisoč evrov javnega denarja, ker so Slovenske železnice  državno podjetje, in sicer z izstavitvijo računa od izvajalca nekih del.

“Prevzami krivdo, Čeferini te bomo rešili”
V pismo tudi pisno pojasni nalogo specializiranega tožilca Boštjana Jegliča, da je moral Aleksandra Čeferina rešiti pred sodno preiskavo in nato pred morebitnim kazenskim postopkom, saj je ta ravno kandidiral za predsednika Uefe, ki pa to ne bi postal, če bi bil že v preiskavi.

Tožilec Boštjan Jeglič (Foto: STA)

Kot piko na i pa Milović pojasni tudi vlogo, ki mu jo je ponudil odvetnik Luka Zajc (danes vodja kabineta Aleksandra Čeferina na sedežu Uefe v Švici, sicer pa Čeferinov sorodnik) iz Odvetniške pisarne Čeferin, in sicer naj prevzame krivdo in odigra grešnega kozla, oni pa naj bi uredili, da ostane na prostosti brez tožbe za odškodnino s strani Slovenskih železnic.

Za Čeferine to ni prvi primer “načina reševanja” pred zakonom
Milović je ponujeno zavrnil, saj ga je višje sodišče novembra lani obsodilo na praktično najvišjo možno kazen pri tem kaznivem dejanju, dve leti zapora in še 15 tisoč evrov dodatne kazni. Glede na to se je Milović verjetno pritožil, medtem pa pisarna Čeferin ohranja podobo “kvazipoštenosti”, kot da se to ni zgodilo. Viri iz pravosodja po navedbi Požareporta pravijo, da je Miloš N. Milović prvi, ki si je upal javno opisati umazano delovanje odvetniške pisarne Čeferin in Aleksandra Čeferina. Glede na to, da je bil njegov zaupnik, gre za verodostojno zgodbo iz ozadja, ki je prišla na dan, ker si je Milović reševal svojo glavo. Ob tem Požareport opomni, da to tudi ni prva zgodba, v kateri sta akterja Aleksander Čeferin in tožilec Boštjan Jeglič, pri čemer spomni na zadevo v primeru poslovneža Darija Južne, ki se je po tem, ko naj bi ga Jeglič v dobro države pošteno “oskubil”, zahvaljeval Čeferinu, kako mu z njegovo pomočjo ni bilo treba za zapahe.

Tanja Brkić