Je Violeta Tomić kradla gobe?

Foto: STA

Vsako leto se v času gobarske sezone pojavi “problem 2 kilograma”. Gre za določitev Pravilnika o varstvu gozdov, ki predpisuje, da lahko posamezni obiskovalec gozda v smislu rekreativnega nabiranja za lastne potrebe nabere dnevno največ 2 kilograma gob, plodov, mahov in kostanja oziroma 1 kilogram zelnatih rastlin. Omejitev seveda ne velja za gobe in rastline, ki jih je na podlagi dveh predpisov, ki urejata varstvo samoniklih gliv in zavarovanih rastlinskih vrst, prepovedano nabirati.

Na družbenih omrežjih je zanimivo opazovati, kako se znane osebe, politiki ali novinarji, radi pohvalijo s slikami, na katerih prikazujejo svojo obilno gobarsko srečo in bero. Pri tem pogosto pokažejo, da poleg nespoštovanja količinskih omejitev niti ne vedo, kako se gobe pravilno nabira – da se jih pri tleh odreže z nožem tako, da se ne poškoduje podgobja in micelij ostane v tleh.

Ali pa drugi primer, da je edina užitna mušnica – knežja mušnica ali karželjni (Amanita caesarea), na Primorskem imenovani tudi žordana, zavarovana in se je zato ne sme nabirati, uživati in se hvaliti, kako dobra bo pripravljena z jajci. To je povsem enako, kot da bi se pohvalili, da bomo za večerjo na buzaro pripravili odlične školjke prstake oziroma morske datlje (Lithophaga lithophaga). In kaj storijo pristojne službe, inšpekcija in policija ob takih primerih? Navadno nič.

Janša žaga drva
Tudi javnomnenjski linč, ki se praviloma zgodi, ko gre za Janeza Janšo ali kakšno drugo osebo, ki jo je treba medijsko disciplinirati, četudi sploh ne gre za prekršek, navadno izostane. Ko je Janez Janša februarja leta 2014 v času, ko je žled okoval dober del Slovenije v leden oklep in nam je vladala – takrat smo zmotno mislili, da najbolj nesposobna slovenska vlada pod vodstvom mag. Bratuškove – na Twitterju objavil fotografijo, kako z motorno žago žaga polomljeno drevje, se je večina komentatorjev spotaknila ob to in pozivala inšpekcijo, da pri delu ne uporablja zaščitnih sredstev: čelade, očal ali naličnikov, rokavic in čevljev z jekleno kapico. Pustimo ob strani dejstvo, da je bilo na fotografiji jasno vidno, da je Janez Janša uporabljal rokavice in da se čevljev sploh ni videlo …

Violeta nabira gobe
Da se povrnemo h gobam. Po objavi fotografije leta 2013
, ki je tovarišico Violeto Tomić prikazovala z dvema velikima košarama kapitalnih užitnih gobanov, katerih skupna teža je gotovo presegala dovoljena 2 kg, se ne spomnim, da bi imela tovarišica Violeta zaradi tega kakšne probleme z inšpekcijo ali policijo. Ali pa da bi se za svoj prekršek vsaj opravičila. Si predstavljate, kakšen vihar bi nastal v medijih, če bi Janez Janša na svojem Twitterju objavil fotografijo z jesenskega družinskega izleta z dvema polnima košarama gob? Če se tovarišici Violeti zdi pravilnik, ki omejuje količino nabranih gob, napačen, naj predlaga ustrezno spremembo. Kot poslanka to lahko zelo enostavno stori.

No, ko bo že vlagala spremembo zakonodaje, naj vloži še predlog, ki ga je ob času “spontanih, vseslovenskih, ljudskih vstaj” goreče zagovarjala: “Poslance na minimalce!” Mislim, da ji ob tem predlogu nihče ne bo očital populizma. Lahko pa se zgodi, da bo ravno zaradi tega predloga ponovno izvoljena? Morda zagotovljena 4-letna poslanska plača, čeprav v višini minimalne plače (790 evrov), niti ni tako slaba rešitev, če vzamemo v obzir negotovost kulturniških dotacij.

Pravilnik je neživljenjski
Seveda pa lahko tovarišica Violeta še vedno napove strogi post, se ga drži dva ali tri tedne in ga nato osmisli z državno donacijo svojim vesoljskim projektom, ki ji bodo zagotavljali, da ji kot neparlamentarki ne bo treba stradati ali nabirati gobe za preživetje ter da bo lahko spoštovala količinsko omejitev pri nabiranju. Glede na to, da je pravilnik o varstvu gozdov – vsaj v 43. členu – še en primer neživljenjske birokratske zakonodaje, verjetno pripravljene v pisarnah v ozkem krogu ljudi, ki sicer najbrž dobro mislijo, so pa izgubili stik z realnostjo, bi bila njegova sprememba vsekakor dobrodošla.

Že to, da je omejitev za vse gozdne dobrine, kamor štejemo kostanj, gobe, borovnice in mah, enaka – 2 kg – deluje vsaj čudno in je skregano z zdravo pametjo ter poraja sum, da je omejitev določena čez palec, brez kakršnekoli strokovne utemeljite. Si predstavljate, da se vam v gozdu nasmehne gobarska sreča in najdete velikega, zdravega jurčka, ki tehta več kot 2 kilograma. Kaj boste naredili? Ga pustili? Vzeli samo klobuk, da boste zadostili zakonodaji? Se vrnili naslednji dan po drugi del? No, če bi ga utrgali in bi tehtal več kot 2 kg, bi bili v prekršku in inšpektor bi vam lahko napisal kazen.

Po pravilniku omejitev 2 kilograma velja tudi za borovnice ali za kostanj. Znano je, da je obilnost obroda gozdnih dobrin, predvsem gozdnih sadežev, različna in se iz leta v leto spreminja. Enkrat je letina bogata, drugič zmerna, tretjič morda sploh ni obroda. Razlike med letino, ko je obrod obilen, so lahko tudi do 100-kratne! Prav tako se jakost obroda spreminja po Sloveniji. Če je obrod borovnic letos dober na Jančah, ni rečeno, da je tudi na Pokljuki.

Borovnice ne tehtamo, ampak merimo v volumnu
Ali če kostanj dobro obrodi na Grmačah pri Litiji, ni rečeno, da bo tudi na Kostanjevici na Krki. Zakaj potem ne bi smeli letos, ko je obilje borovnic ali kostanja, tega nabrati več kot 2 litra. Da, litra in ne kg, saj se nekatere gozdne sadeže tradicionalno in v praksi meri v volumnu – npr. liter borovnic, liter lisičk, merica kostanja – in se jih nikakor ne tehta. Prepričan sem, da v primerih obilnih obrodov s pravilnim načinom nabiranja tudi če naberemo več kot 2 kg, nikakor ne ogrozimo trajnostni donos gozdnih dobrin. Trajnost donosa gozdnih dobrin pomeni, da jih izkoriščamo na tak način in tako, da bodoči donosi niso ogroženi.

Modra zakonodaja bi morala glede nabiranja gozdnih dobrin omogočiti, da se vsako leto za določeno območje glede na pričakovan obrod posameznih gozdnih dobrin izda omejitev nabiranja oziroma bi se v primeru nujnosti ukrepa zaradi varstva gozdov lahko izdala tudi prepoved nabiranja za posamezno območje. V Sloveniji imamo javno gozdarsko (terensko) službo, katere naloga je tudi spremljanje stanja v gozdnih ekosistemih. Če bi opazili negativni vpliv nabiralništva na trajnost funkcij ali vlog gozdov, bi lahko ustrezno ukrepali (z zaporo gozdnih cest), ampak samo tam, na tistih območjih, kjer bi bilo potrebno, da si gozd oddahne in opomore. Seveda pa je pač enostavneje in strokovno manj zahtevno postaviti omejitev 2 kg za katerokoli vrsto gozdnih dobrin za vso Slovenijo in po spisku kaznovati ljudi ter z denarjem polniti nenasitno državno blagajno.

Gal Kušar

 • John

  Ja, je.
  Ta nore.
  Ampak to že kar daleč nazaj. Pozna se pa še, to pa ja.

 • črnaovca

  Ja na žalost so te pravilnike pisali birokrati neke vlade ki je bila enako nesposobna kot vse do sedaj. Smešno je da lastniki gozdov plačujejo za vzdrževanje cest a jim jih potem na koncu neki priseljeni vikendaši zapirajo, da ne govorim o tem da je lastniku v lastnem gozdu dovoljeno nabrati toliko kot vsakemu drugemu ki pride v gozd samo pobirat a nikoli ne čisti in ne vzdržuje gozdnega reda

 • Svobodnjak

  Dajmo razčistit nekaj – ali je TomiČ ali je TomiĆ? Katera je sedaj pravilna? Hvala za odgovor.

  • Nova24TV Mod 1
   • dob

    Hej, pa ta je z vsemi državami prjatla, vse jih ma rada!

   • Svobodnjak

    Torej TomiĆ. Zakaj v naslovu pišete TomiČ?

    • Nova24TV Mod 1

     Popravljeno, hvala.

     • Svobodnjak

      Prosim. Hvala Vam.

   • von Rhein

    Dobo,da ste prilepili tale link.Lepo je videti koliko prijateljev ima po svetu.Ja no,dobi jih,ko na naše stroške potuje na klepete in večerje.Z gobami ali brez. V kitajski skupini je celo predsednica.Mogoče zato,ker ima poševne oči?

  • sprehajalec

   Opažam, da so se začeli pojavljati ć namesto č na koncu priimka. V socializmu se je strogo pisalo č, ker slovar slovenskega knjižnega jezika ne pozna mekani ć. Očitno so nosilci te črke na koncu priimka presegli kritično maso, tako da bo verjetno kmalu v slovarju uzakonjena. Pa gre večinoma za drugo ali že tretjo generacijo.

   • Rožle

    As kej nervozen…mekani

 • rubec

  Grem pa že raje na kak koncert v Parizu kot da tole spako srečam. Tega zadnjega se ne da preživet.

 • Ramzes

  v bistvu ni čist tak. če najdeš gobo, težjo od 2kg, pač lahko odneseš samo to gobo in nisi nič v prekršku, če najdeš gobo, ki je težka 5kg. politiki so pa tak vsi isti. violeta, janez, lojze, cmerar itd… vsi kradejo, vsi se izmikajo kaznim in vsi se delajo budale iz nas davkoplačevalcev.

 • rubec

  Nekje sem zasledil, da je pri porodu tega zmaja, izkušena in vsega vajena babica užgala na tla. So jo menda pol ure oživljali.

 • xtc

  Violeta ZmajiĆ se ravna po znanem praviliniku levakov,vse je NAŠE,z to izjemo, to ,kar smejo levaki je drugim STROGO PRPOVDANO.

  • domovina mili dom

   Nadaljuje delo mentorja bivšega Dolanca.

   • xtc

    Dr…. jurčke?
    Jep! To ji še edino preostane ,če se ne poskrijejo od groze.

 • 1xy

  pa ne ji bit fauš NORIH gob……dnevno dokazuje konzumacijo le-teh……..

 • viktorh

  Za tov. Fioleto NE VELJA naša zakonodaja. Ona koristi pravice iz tajnih uradnih listov.

 • Darth Vader

  če bi violeta homić vsaj res pojedla kakšno noro gobo, bi bla pomoje bolj normalna in inteligentna

 • trobenta

  Njej bi pasala zelena mušnica….

  • domovina mili dom

   Bi preživela.

  • sodnikisozločinci

   To že ima, namesto češplje.

   • rubec

    hihihi,lepa.

 • rubec

  Samo dve stvari želim vedet. Kdo je tej kursađijski zgubi omogočil da dobija plačo iz mojih plačanih davkov in ali bomo v torek nabili ukrajince s 3:0. No ja, to ta zadnje se mi nekako že svita.

  • domovina mili dom

   Opranoglave ovce so to omogočile z Mesečnjakom na čelu s kolono 571&tovariši. Ta drugo pa pir in čips, pa fino rignt. Zmaga pa pride sama.

   • rubec

    ***********

 • babicagrenajug

  Jst na to dodam le komentar, ki vsebuje težjo medicinsko diagnozo.

 • rubec

  Spoštovano uredništvo, dokler ne umaknete tele opice iz portala, bom jaz v bifeju počakal. Potem boste imeli z mojo ženo opravka.

  • Tomaž Majer

   Nova24TV Mod 1 – Komentarji so namenjeni komentiranju, ne pa žaljenju, zmerjanju ipd.

   • rubec

    Buu. Hehehe.

   • xtc

    A s ti opica ali kaj ,da se razburjaš?

    • rubec

     ehehehehehehe

  • Darth Vader

   žal tip ima prav…..ta baba je opica, vendar ne čist navadna opica……sramoto dela sloveniji

  • Nova24TV Mod 1

   Kulturni nivo komentiranja in dialoga lahko odražamo tudi brez (kontekstualno žaljivih) živalskih poimenovanj za ljudi.

   • carnium

    Saj živali res niso nič krive.

 • rubec

  Lani sem svojemu otroku, ki je hodil v peti razred osnovne šole zagrozil z violeto tomič, če prinese še kak šus domov. Letos hodi že v osmega.

  • dob

   A je morda v šestem Golobiča srečal?

 • ŽuAl

  Nimam se namena spuščati v to, kdo krši in kdo ne krši zakonodaje. Za to so pristojne druge inštitucije, ki naj bi skrbele za red in “higieno” v državi. K pisanju me je spodbudilo nekaj drugega. In sicer:
  Zakonodaja s področja gozdarstva je resnično toga in neživljenjska. V mnogih primerih skregana z realnostjo in zdravo pametjo. Res je, da imamo javno gozdarsko službo, ki naj bi naravne procese in dogajanja spremljala na terenu ter počela še marsikaj drugega. A žal je resnica takšna, da se ta služba utaplja v vse bolj obširni birokraciji (zaradi česar ji zmanjkuje časa za delo na terenu) in še pomembneje, utaplja se v vse večji kadrovski podhranjenosti terenskih delavcev. Ob tem se mi poraja vprašanje, kako naj že tako močno podhranjena služba, od pomladi do jeseni, ažurno spremlja vse naravne procese in dogajanja na nivoju mikrolokacije, ki bi utegnili ogroziti trajnost gozdnih funkcij oz. vlog gozda?

  • pokvarjeniSvet

   Zato ker je v naši državi samo pomembno kako neki priviligiranec plačo vleče in nič ne dela. Jasno je kot beli dan, da Javno plemstvo je samo sebi namen in ne kot servis državljanov kaj šele za zaščito okolja, živali in rastlin.

 • Rožle

  Ne da jih je kradla…skadila pa res…!

 • sodnikisozločinci

  Mene pa nekaj zanima. Če bi neko gospo imenoval za fukfehtarco, ki z nabiranjem gob sprošča seksualne frustracije, a je to sovražni govor ali samo izraz sočutja do uboge prikrajšane ženske. Veste, v državi, kjer se ljudi zapira, tudi če niso nič nezakonitega storili, je še toliko bolj nevarno kršiti zakone (seveda za sodnike to ne velja, oni lahko nekaznovano kršijo ustavo in zakone kolikor jim paše).

  • Ruggedplant

   vrhunsko :)

  • Nova24TV Mod 1

   Bi šlo brez prostaškosti?

   • John

    Verjetno bi šlo, ampak je tako bolj sočno!
    Lep pozdrav.

    • Nova24TV Mod 1

     Poskusite. :-) Prijazen pozdrav.

 • Rožle

  Stane Dolanc ….je njen vzornik..!

 • dež

  O 2 kg gob in “Zakonu skreganem z zdravo pametjo”. Če se odpravijo v gozd oče, mama ter predšolska sin in hči, lahko naberejo 4×2=8 kg (gob, borovnic, kostanja ..). Če to ponovijo vsak drugi dan, izračun pokaže 4×8=32 kg tedensko oz. 120 kg+ mesečno. Malo zdrave pameti prosim, preden pišete neumnosti.

 • Vrhovnisodnik

  Levi javno kradejo in se javno tud hvaljo, Tud cmerko je javno izjavil, poskrbel bom za naše volivce in so, plače so jim za 400 miljončkov dvignil.

 • xtc

  Orka madona .če tole pride v gošo,bodo morali pa policaji jurčke tepst s pendrehi ,da bodo povedali kam so se skrile ostale gobe od strahu.

  • rubec

   Si mi dal idejo. Če bi to pizdo poslali v Himalajo bi se Yeti končno pokazal in to z visoko dvignjenimi rokami.

   • xtc

    Ja samo od groze bi mu odpadla vsa dlaka.

    • rubec

     To bi ga pravzaprav spasilo, saj bi v tem primeru izgledal še kar normalen. Potem bi antropologi violeto zgrabli.

     • xtc

      Pa pogledali ,če je kosmata tam al ne?
      ti se igraš z življenji antropologov.
      Zamisli si šele njihov šok ,ko bi preverili njeno podvozje in lagre.
      Zagotovo bi sledil odgovor VOZILO TEHNIČNO NEIZPRAVNO.

     • rubec

      Ampak njej je vse dovoljeno. Mi moramo kupit vinjeto ona ima pa lahko nalimano violeto.

     • xtc

      Jep1 Samo zamisli si ,da tole najdeš zvečer v postelji ,ko greš spat,misliš ,da si našel Freddya Krugerya.

   • Nova24TV Mod 1

    Bi šlo brez genitalne metaforike?

 • Bond007

  Kaj bo Violeta vkradla,če je pa komunistka.Komunistov ,materialne dobrine ne zanimajo.Le denar.

 • xtc

  Bor ne daj ,da tole srečate ponoči ob britofu in da vam še za povrhu dvigne kiklo.ERROR-totan kolaps življenkih funkcij.

  • Bond007

   Malo se hecamo.Violeta ,je najboljša baba v Sloveniji.Pa še zmerno pametna.

 • Nata

  Ja, tak pravilnik velja že kar nekaj let !

  Ko smo z otroki hodili v Kranjsko goro se spominjam naših sosedov Italijanov !
  Ti so pa gobe res nabirali na kile !! Pred hotelom Erika ( ki ga žal ni več – pri nas pa res vse uničijo ) , so svoj ” ulov ” dali zunaj na lesene mize, pa knjigo o gobah v roke ……….Kar ni bilo ” ta pravo ” so vrgli stran !?

  Tam so jih tudi sušili . V hotelu , kjer so nekaj dni bivali , so povedali , da prihajajo razni lastniki gostilen in pizzerij .
  Verjetno je bilo tega veliko , pa so zato uveljavili tak zakon .
  Saj je to uničevanje gob- moraš jo odrezati , ne izpuliti – pa , seveda poznati užitne , da ne ” pleniš ” vse kar ti pride pod nogo .

 • Sorra

  Vzela je malo več, kot ji pripada, kakor ostali, saj je ta zakon res neživljenski. Nekdo nabere več kot 2 kg gob, nekdo nobene in se izravna .

 • učko

  Packa požrešna !

 • Botoks

  Priseljena tomićka ne krade samo gob.Krade tudi denar,kot trdi ona hrvatica,ki ji je ostala dolžna oz.nič plačala za Kurbo.Kurba je hotela ostati sama in z nobeno deliti….

 • JANEZ

  Pa kako lahko pustite, da vam tako lažejo? Naivneži.

 • karlina

  Tovarišica Violeta, glede na vse svoje izjave in obnašanje, očitno tudi uživa nore gobe.

 • Pjevač tuge

  Ne bi se je drznil obsodit za krajo gob, odgovorno pa lahko trdim da jih Luka Mesec je !

 • Minovak

  Ja lube duše, kdaj pa rdečkarji niso kradli? Najprej zase, potem za prjatle in potem spet zase. Ostanek je za rajo, koliko je to pa veste, a ne.

 • piko8

  violeta ZL pa to grez roko v roki, kot verna komunajzarka, laže, krade pred vsem pa krade naš davkpplačevlski DENAR !!!!

 • Steiermark

  Pri teh psihopatsko komunajzarskih tovarišicah in tovariših, bi človek pričakoval, da bodo javno povedali, da se hranijo , izključno, od rojstva dalje, z norimi gobami!

 • Kosobrin

  Se vam da?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!