fbpx

Jelka Godec: Ustvarjanje novih ministrstev zaradi zagotavljanja služb za neizvoljene Kulovce, ne pomeni delati v dobro države

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec in predsednik RS Borut Pahor (foto: sta)

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec se je udeležila posvetovanja z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti državnega zbora o izboru kandidata za predsednika Vlade Republike Slovenije, ki jih vodi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v skladu s 111. členom Ustave RS.

Kot je po srečanju s predsednikom republike povedala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, sta s predsednikom republike v pogovorih spregovorila tudi o imenovanjih predsednika Računskega sodišča in za viceguvernerja Banke Slovenije. Vodja poslanske skupine SDS je ob tem povedala, da se bodo o obeh omenjenih posvetovali v poslanski skupini in predsedniku republike sporočili njihove odločitve.  Predsednik republike je Godčevo po pričakovanjih obvestil, da je Robert Golob dostavil podpise 53 poslancev in da ima večino v državnem zboru glede na poslanske mandate v DZ.

SDS bodoči vladi predlaga racionalizacijo
“Sedanja vlada, ki je v odhajanju, je s svojim delom in s številom ministrstev, ki jih ima,  uspela kljub covid krizi in ukrajinski krizi, doseči to, da imamo rekordno gospodarsko rast, najnižjo brezposelnost, da smo po oceni OECD drugi po gospodarskem izhodu iz covid krize in smo 5. na svetu po varnosti, prav tako zmanjšujemo javni dolg,”
je povedala Godčeva. Po njeni oceni je širjenje števila ministrstev glede na število koalicijskih strank, ki bodo v  bodoči vladi, velik nesmisel, “zato bodoči vladi predlagamo, da se posluži racionalizacije”.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec in predsednik RS Borut Pahor (Foto: STA)

Po njenih besedah povečanje števila ministrstev ne bo prispevalo  k nadaljevanju trenda, ki ga je vzpostavila sedanja vlada in da to zgolj povečuje javno upravo in finančna sredstva ter “ne bo pripomoglo k vitki državi, ampak nasprotno”. “Vlada v nastajanju ima večino, verjetno bo v sredo izvoljen tudi mandatar, a v SDS ponovno poudarjamo, da širitev ministrskih mest ne bo pripomogla k temu, da Slovenija napreduje na različnih mednarodnih lestvicah.” Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je nastajajočo koalicijo v izjavi za medije pozvala, naj razmisli o vloženem zakonu o vladi in razširitvi ministrskih mest. “V kolikor bodoča vlada s številom ministrstev zagotavlja delovna mesta za ne-izvoljene poslance in predstavnike Kul-a, predsednike LMŠ, SAB, pa to pomeni, da vsekakor ne delajo v dobro države,” je še povedala Godčeva.

Kratki roki za postavitev vlade so hvalisanje
Po njenih besedah bi bilo bolje delati na vsebini in ne kratkih rokih. “Jutri bomo oblikovali delovna telesa, pri čemer SDS pripada 6 predsedniških mest, tako da bomo na glasovanja o tem prišli tudi s svojimi zahtevami,” je povedala poslanka. Na vprašanje o tem, zakaj je prišlo do menjave na vrhu poslanske skupine SDS in kakšna vodja bo, je Godčeva dejala, da bodo oceno o njenem vodenju podali njeni kolegi po mesecu ali letu dni. “Pomembno mi je timsko delo in da v poslanski skupini skupaj sprejemamo odločitve,” je povedala Godčeva. Obenem se je zahvalila Danijelu Krivcu, ki je v času, ko je SDS vodila koalicijo, opravil ogromno delo, “ker v državnem zboru nismo vedno imeli večine”. “Še naprej pa sodelujemo skupaj in sprejemamo skupne odločitve,” je še povedala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec.

Na vprašanje o tem, kdaj bo s strani SDS predlagan podpredsednik državnega zbora, pa je Jelka Godec odvrnila, da je to odločitev poslanske skupine.

Ana Hočevar