fbpx

Jelko Kacin: Odločitev glede umestitve držav na rdeči seznam je bila pravočasna in pravilna, število vnesenih okužb z novim koronavirusom iz tujine se je namreč pričelo postopno, a vendarle realno zmanjševati

Foto: STA

Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina se število vnesenih okužb z novim koronavirusom iz tujine postopno, a vendarle realno zmanjšuje. To dokazuje, da je bila odločitev glede umestitve držav na seznam rdečih držav pravilna in prav tako tudi pravočasna. K pravilnosti odločitve pa pritrjujejo tudi številke obolelih na sosednjem Hrvaškem.

V ponedeljek so na Hrvaškem poročali 0 136 primerih okužb, vidnega izboljšanja pa glede na trend v zadnjih dneh ni pričakovati, je prepričan Kacin. Še posebej zaskrbljujoče pa je, da se število primerov v županijah, kjer do sedaj niso beležile veliko okužb, povečuje.

Kacin je pozdravil epidemiološko sliko, zabeležili smo namreč 21 okužb. 13 primerov se trenutno še nahaja v epidemiološki preiskavi, en vnos pa prihaja iz Hrvaške. “Ob teh številkah smo lahko precej bolj mirni v pričakovanju prvega šolskega dne prihodnji torek,” je izpostavil in ob tem podal oceno, da so bili naši državljani o ukrepanju glede Hrvaške obveščeni pravočasno. Karantenskih odločb ob vračanju je bilo namreč malo. Precej odločb je bilo izdanih ob vračanju iz drugih držav z rdečega seznama. Predvsem iz območja regije Zahodnega Balkana.

Foto: STA

Na Hrvaškem od 30 do 40 tisoč Slovencev
Prejšnji konec tedna in v ponedeljek je mejo med Hrvaško in Slovenijo prečkalo nekaj čez 60 tisoč državljanov Slovenije, poroča STA. Prevelikega navala po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa ni bilo, saj so se nekateri očitno domov vrnili že nekaj dni pred tem. Ocenjujejo, da je na Hrvaškem še od 30 do 40 tisoč Slovencev. Analiza policije razkriva, da število tistih, ki so predzadnji konec tedna prestopili mejo, ne odstopa pretirano od števila prestopov v istem obdobju lanskega leta. Hrvaško-slovensko mejo je od sobote do ponedeljka zvečer prestopilo skupaj okrog 226 tisoč ljudi, od tega je bilo 60 tisoč slovenskih državljanov. V soboto so jih zabeležili 22 tisoč, v nedeljo 25 tisoč, v ponedeljek pa 16 tisoč. Po besedah Hojsa so se potniki časovno razporedili, tako da nismo bili priča zastojem. V tem obdobju je bilo zaradi vračanja iz držav, ki so že dlje na seznamu rdečih držav, izdanih 2138 karantenskih odločb, od tega v soboto 96, v nedeljo 1272, v ponedeljek pa 570.

Karantenske odločbe izdajajo hitreje
Čas za izdajanje karantenskih odločb se je po navedbah Hojsa precej skrajšal. V petih do sedmih minutah je namreč izdanih 90 odstotkov odločb, le za nekaj odločb pa je čas presegel 15 minut. Minister je odgovoril na pomisleke glede morebitnega prehajanja meje preko Madžarske, namesto preko slovensko-hrvaške meje, da bi se izognili karantenski odločbi. Izpostavil je, da je policija pričela izvajati poostren nadzor na madžarsko-slovenski meji. Izvajal pa se bo tudi v naslednjih dneh. Med tistimi, ki so na Hrvaškem, bi lahko v večini šlo za lastnike nepremičnin. Ob tem pa je poudaril oceno, da ni za pričakovati, da se bo Hrvaška v dveh tednih znašla na seznamu rumenih držav. Do tega nas verjetno ločijo trije tedni.

Foto: STA

V sredo se nam obeta predstavitev aktualnega epidemiološkega stanja pri nas in v sosednjih regijah, ki ga bo predstavila vlada v sodelovanju z NIJZ. Incidenca okuženih na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih dveh tednih pri nas, z upoštevanjem zadnjih številk, znaša 20,17, kar po besedah Kacina pomeni, da smo “na sredini rumenega območja”. Predvsem zaradi začetka šolskega leta si vlada želi, da bi se incidenca do prihodnjega torka še občutno znižala. Za lažjo primerjavo: Na Hrvaškem  je po ocenah NIJZ incidenca okuženih na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih dveh tednih  presegla 65 in je še zmeraj v porastu.

Nina Žoher