Jezuit Kokalj o norčevanju iz Kristusa: Gre za “tipičen produkt marksističnega podmladka”

Jezuit Marjan Kokalj (Foto: zajem zaslona)

Potem ko so se na letošnji Škisovi tržnici nekateri člani Kluba škofjeloških študentov ponorčevali iz Kristusovega pasijona, so se v župniji sv. Ane v Škofji Loki odločili imeti spravno mašo za žaljenje Kristusa in kristjanov. Maša bo v petek, 16. junija, na praznik presvetega Srca Jezusovega. Po besedah pasijoncev in prijateljev Škofjeloškega pasijona je to “zloraba Škofjeloškega pasijona ter groba krnitev njegovega domačega in mednarodnega ugleda”, medtem ko jezuit in nekdanji režiser Škofjeloškega pasijona meni, da gre za “tipičen produkt slovenskega marksističnega podmladka” in da to ni prvi poskus žaljenja kristjanov, piše Družina.

Nekdanji režiser Škofjeloškega pasijona Marjan Kokalj je pozval k maši v spravo za žaljenje Kristusa in kristjanov, katere pobuda je bila skrunitev kristjanov in Kristusa na letošnji Škisovi tržnici, kjer so se nekateri študentje prav nič duhovito ponorčevali iz Kristusa in Kristusovega pasijona. Kokalja norčevanje ni presenetilo, med snemanjem Škofjeloškega pasijona je tudi sam doživel marsikaj, tudi grožnje s smrtjo s kladivom. Glede na dejstvo, da je norčevanje študentov podprl tudi Borut Pahor, pa daje sporočilo, da se je v Sloveniji brez posledic očitno dovoljeno norčevati in žaliti Kristusa in kristjane.

Kokalj je za Družino povedal, da so avtorji brezsramne parodije na Škisovi tržnici že v času priprave Škofjeloškega pasijona povzročali težave. Pojasnil je, da so takrat izvajali sabotažne akcije na materialu, pisali grde in lažnive stvari idr., ker pa se zanje niso zmenili, jih je to tako podžgalo, da so pred eno od predstav pri Homanovi slaščičarni postavili parodijo Kristusa na križu v smislu fantovščine. Ko jih je Kokalj prosil, naj odidejo, so ga celo fizično napadli. “Nekdo od teh mi je celo vihtel železno kladivo nad glavo, češ da me bo ubil. Morala je posredovati policija, ki je ustavila fizični obračun, ki bi se lahko končal z mojo smrtjo,” je dejal.

Kokalj: Pahorjevo odobravanje kaže na to, koliko spoštuje kristjane
Prijatelji Škofjeloškega pasijona so parodijo označili za “zlorabo ter grobo krnitev Kristusovega domačega in mednarodnega ugleda”, kar pa je očitno podprl tudi Boris Pahor, ki je fotografijo objavil na družbenih omrežjih. Dejstvo, da je to odobril tudi Pahor, je sprožilo veliko ogorčenje, saj Kokalj meni, da to nič dobrega ne sporoča o avtorjih in promotorjih. Prepričan je, da gre za “zelo žaljivo dejanje v odnosu do Kristusa in kristjanov, brezobzirno parodijo, pljuvanje v obraz, končno pa tudi zanikanje lastne škofjeloške identitete”. Dejstvo, da sta v parodiji prevladovali kišta pira in naivna ženska, pove veliko o vrednotah in miselnem dometu avtorjev, hkrati pa Kokalj obžaluje tudi to, da je zadeva postavila v slabo luč druge študente, ki se s to akcijo niso strinjali. Pahorjeva reakcija pa po Kokaljevem mnenju postavlja pod vprašaj njegovo spoštovanje kristjanov. Po takem dejanju se lahko vprašamo, ali je res tako odprt do vseh, kot se je kazal v besedah, ki jim je Cerkev zaupala. “Med vrsticami je sporočil, da se je v Sloveniji brez posledic dovoljeno norčevati in žaliti Kristusa in kristjane,” meni Kokalj.

Foto: STA

Gre za tipičen produkt marksističnega podmladka
V nadaljevanju je pojasnil, da gre za “tipičen produkt slovenskega marksističnega podmladka, ki misli, da zato, ker živi “marksistični evangelij” Slavoja Žižka in ostalih ideologov, Boga drži za brado in se čuti strašno pameten in inteligenten. Izkaže se seveda, da Bog sploh nima brade in da je omenjeno držanje namišljeno in smešno. Mislim, da bi omenjeni marksistični podmladek lahko vsaj bolj spoštoval drugačnost, na katero se njihov “evangelij” tako močno sklicuje, če že nič drugega. Postavlja se tudi vprašanje, kdo je tukaj pravi alternativec”.

Vse to je sprožilo pobudo za spravno mašo, ki je prišla od pasijoncev samih, saj čutijo, da je treba odgovoriti na tako brezobzirno in žaljivo početje, hkrati pa želijo odgovoriti na Kristusov način. Prav je, da branimo in smo ponosni na to, kar nam je res sveto (Kristus je vir našega življenja), hkrati pa prosimo tudi za te, ki tako brezobzirno in nekulturno žalijo drugače misleče. K maši so vabljeni vsi, čeprav dvomi v udeležbo Kluba, ki so ga povabili tudi na pogovor o izvedbi parodije. Kokalj je dejal, da bi se pogovora tudi sam zelo rad udeležil in slišal iskrene razloge za izvedbo, prav tako pa upa na opravičilo vsem kristjanom.

Lanskoletna uprizoritev Škofjeloškega pasijona. (Foto: Facebook)

Z mašo želijo doseči to, da se podobne stvari ne bi več dogajale in da bi skupaj v miru živeli naprej. “Mladim seveda Bog odpušča, saj je Kristus tudi zanje umrl na križu, je pa res, da sta za učinkovito odpuščanje potrebna kesanje in trden sklep, da se to ne bi več ponovilo. Ni dovolj, da so kristjani pomirjeni. Dobro bi bilo vsaj kanček obžalovanja in spreobrnjenja,” je zaključil.

Ana Horvat