fbpx

Jordan B. Peterson pred več tisoč glavo množico v Ljubljani znova povedal nekaj krepkih na račun levice

Predavanje kanadskega avtorja vec knjižnih uspešnic Jordana B. Petersona (foto:sta)

Po štirih letih se je v Slovenijo vrnil eden najprodornejših intelektualcev našega časa, kanadski klinični in raziskovalni psiholog dr. Jordan B. Peterson. Dogodek se je odvijal v Hali Tivoli v Ljubljani, kjer se je pred začetkom čakalna vrsta zvrstila skoraj od vhoda do glavne ceste, neizogiben in temu primeren pa je bil tudi prometni kaos v Tivoliju. Peterson je eden najvidnejših intelektualcev zadnjih let, znan po svojih odmevnih in kontroverznih stališčih do politične korektnosti, levičarskega aktivizma in neomarksizma. Kako izjemna je bila obiskanost dokazuje dejstvo, da so organizatorji prodali več kot tri tisoč vstopnic, za najboljše mesto pa so morali odšteti tudi do 80 evrov.

Kanadski profesor in avtor več knjižnih uspešnic Jordan B. Peterson se je po štirih letih v sklopu mednarodne turneje vrnil v Ljubljano, kjer je v dvorani Tivoli predstavil svojo zadnjo knjigo “Onkraj reda – Še 12 pravil za življenje”, s katerimi v njej tokrat svari, da se nevarnost lahko skriva ne le v kaosu, temveč tudi nasprotno: v pretirani strukturiranosti oziroma preveliki meri varnosti in nadzora. Dogodka so se udeležili ljudje iz vseh koncev iz Slovenije, pa tudi iz tujine.

Obisk Slovenije kanadskega kliničnega psihologa, dr. Jordana B. Petersona, je bil vsekakor eden najbolj težko pričakovanih dogodkov tega leta, saj je v zadnjih letih s svojimi predavanji in izjavami marsikomu odprl oči ali pa mu vsaj odprl drug pogled na zadeve. Vsekakor pa je mnogim spremenil življenje s svojim odprtim razmišljanjem in preciznim artikuliranjem besed. Tokrat si je oder delil s svojo soprogo Tammy Peterson. Očitno nenačrtovano, pa vendar, je Peterson Ljubljano obiskal ravno na svoj 60. rojstni dan, zato so ga udeleženci ob prihodu presenetili s pesmijo, ki je sodeč po njegovem presenečenem odzivu ni pričakoval. Vsekakor je lepo vedeti, da bo Ljubljana ostala v njegovem spominu na praznovanje šestih desetletij.

25. pravilo: Znebite se cinizma in prispevajte k svoji skupnosti
Pred dogodkom so udeleženci Petersonu lahko preko določene spletne strani zastavili vprašanja, iz katerih je izločil nekaj najbolj po njegovem mnenju primernih, na katere je potem tudi odgovoril. Na prvo vprašanje, ki se je glasilo “Če bi morali dodati še eno pravilo k ostalim 24im, katero bi to bilo?”, je odgovoril, da mora vsak posameznik prevzeti odgovornost, da se znebi cinizma ter biti na razpolago svoji skupnosti. Najboljši primer za to je po njegovem mnenju heteroseksualni zakon, kjer se kot posameznik predajaš, si ljubeč, stabilen in zvest in v katerem se oba partnerja trudita in delujeta na principu dogovora. S tem se je navezoval tudi na eno od svojih pravil, kjer govori o relevantnosti dogovora v družbenih institucijah in lastnega prispevanja vanje.

Predavanje kanadskega avtorja več knjižnih uspešnic Jordana B. Petersona (Foto: STA)

Po Petersonovem mnenju je dobro biti avtoriteta. Ob besedi avtoriteta sicer marsikdo pomisli na skrajno škodljivo, golo oblast, s čimer se sam ne strinja, saj se po njegovih besedah pri reševanju težav, kjer je vključeno več ljudi, določena hierarhija vzpostavi sama in nadzor prevzame tisti, ki je za to najbolj sposoben, “to ni težnja po moči ali oblasti, ampak avtoriteta, ki spremlja sposobnost.”, meni psiholog. Ob tem je navedel primer pri šimpanzih, kjer ni vedno po “defaultu” najbolj zastrašujoč samec, ampak tisti, ki je sposoben reševanja konfliktov, včasih tudi samice.

Da bi družba preživela, mora zgraditi nov socialni konstrukt na osnovi sistema prepričanj
Peterson je prepričan, da demokratske in republikanske stranke ne bi preživele brez neke metafizične podlage, pri čemer je mislil na cerkev, kot na sistem prepričanj. V obeh je globoko zakoreninjen in to je obema skupno. Konec koncev je tudi vrhovno sodišče osnovano na Ustavi, ki pa je osnovana na podlagi krščanskih vrednot oziroma na sistemu prepričanj. Pri tem se naveže na ideologijo radikalne levice, ki je po njegovem mnenju povezana s krizo v našem sistemu prepričanj – krizo, ki sta jo napovedala Nietzsche in Dostojevski, kriza vere v “logos” (Božja prepričanja, osnova). Prepričan je, da je krščanstvo razvilo “najbolj eksplicitno doktrino dobrega proti zlu in razvilo najbolj eksplicitno in artikulirano nauk o logosu”, pri čemer je v mnogih tradicijah to implicitno, poudaril je mitologijo junakov, katerih osrednja tema je vedno ravno “logos” (ravnanje po sistemu vrednot), ki je skupen vsem junakom. Jordan Peterson je prepričan, da je za preživetje družbe in v splošnem sveta, potrebno ponovno zgraditi socialni konstrukt iz osnove.

V nadaljevanju se je dotaknil tudi odnosov in iskanja romantičnih partnerjev, kjer si po njegovem mnenju ljudje prevečkrat zastavimo napačno vprašanje in sicer bi si morali namesto vprašanja “Kako naj najdem pravega partnerja?”, zastaviti vprašanje “Kaj lahko jaz kot partner ponudim”. S tem je mislil na izboljšanje samega sebe in svojega odnosa do ostalih, tako v partnerskih odnosih in na splošno, saj delovanje v korist ostalih postane recipročno in harmonično, “torej ko služite drugim ljudem, pravzaprav služite sebi. In to je v bistvu najboljša strategija. Sam menim, da je v organizaciji, kjer ljudje sledijo temu pogledu na svet, nekaj glasbenega”, je dejal.

Dr. Jordan B. Peterson s svojo soprogo, Tammy Peterson (Foto: STA)

Zelo slabo je, ko človek nima persone, odličen primer za to je Justin Trudeau
“Postati moraš “civilizirana pošast””
, je ena od znanih trditev Jordana Petersona, ki se navezuje na “senco”, eno od štirih jungovskih arhetipov (persona, jaz, senca in anima/animus). Peterson se v svojih argumentih velikokrat sklicuje na ugotovitve Carla Junga, utemeljitelja analitične psihologije, ki je bil tudi eden od učencev ustanovitelja psihoanalize, Sigmunda Freuda. Tako imenovana “pošast” ali “senca” so tiste negativne karakterne lastnosti, ki jih ljudje pri sebi zanikamo, pri drugih pa opazimo in jih ne sprejmemo. Da pa bi postali “popoln” karakter in celovita osebnost, je tudi te negativne lastnosti potrebno sprejeti in to nadzirati. V nadaljevanju je pojasnil, da brez tega niti ne moremo preseči “persone” oziroma “maske”, ki si jo ljudje nadenemo, ko gremo v svet, ta pa je nujno potrebna za socialno interakcijo. Kot primer je navedel primer tiste minimalne pozitivne komunikacije med zaposlenim in stranko, ko kljub temu, da nisi razpoložen, poskušaš z nasmehom pozdraviti in komunicirati. “Najslabše je, ko ljudje nimajo persone”, ko brez premisleka o posledicah izgovorijo besede ali pa se vedejo kot “pošasti”, tudi ko gredo med ljudi, “odličen primer za to je kanadski premier, Justin Trudeau, je dejal Peterson, ki je Trudeauja v preteklosti večkrat javno označil za lažnivca in narcisa na podlagi njegovega vedenja, besed in dejanj.

Jordan B. Peterson je avtor več del, pa tudi uspešnice “12 pravil za življenje”, ki so jo doslej po svetu prodali v več kot pet milijonov izvodih. Po desetletjih prakse kliničnega psihologa in profesure na Harvardu ter Univerzi v Torontu se je profiliral kot eden najvplivnejših intelektualcev. Medijski prostor ga je opazil leta 2016, ko je javno kritiziral t. i. politično korektnost in se zavzel za zaščito svobode govora. Javno je namreč nasprotoval pravno predpisani rabi spolno nevtralnih zaimkov na Univerzi v Torontu. Zaradi razmišljanj, ki so pogosto v nasprotju z mainstreamom, mu je uspelo ustvariti izjemno širok krog sledilcev, ki ga redno spremljajo na socialnih omrežjih. Pravijo mu vodili glas liberalno-konservativne “tihe večine”.

Tanja Brkić