fbpx

Jože “KUL” Damijan se ponovno smeši z butalskimi komentarji in predlogi namišljene “strokovne” skupine

Jože P. Damijan (Foto: STA)

V ponedeljek, 11. januarja 2021, se je ponovno sestala posvetovalna skupina za obvladovanje epidemije covida-19 pri Koaliciji ustavnega loka. Pridružil se ji je tudi kandidat za mandatarja Karl Erjavec,” je na svojem spletnem blogu zapisal nekdanji kandidat za mandatarja Jože P. Damijan. “Kdo pa je v tej strokovni skupini,” se je vprašal predsednik vlade Janez Janša in enako vprašanje si zastavljamo tudi mi!

STA je včeraj poročala, da je strokovna skupina za obvladovanje epidemije covida-19 pri Koaliciji ustavnega loka (KUL), ki jo vodi Jože P. Damijan, kritična do vladnega načrta cepljenja. “Predstavitev je prepozna, saj bi morali kadrovske in prostorske kapacitete načrtovati veliko prej,” so po pogovoru članov skupine s kandidatom za mandatarja Karlom Erjavcem sporočili iz KUL. Nekaj so pač morali sporočiti, sploh sedaj, ko se s 43 glasovi pripravljajo na vložitev nezaupnice in na prevzem vlade.

Delovna skupina je izpostavila tudi, da je do ustrezne precepljenosti populacije cepljenje proti covidu-19 le eden od ukrepov, zato ne smemo zanemariti druge preventive, kot so pravilno nošenje mask, pravilna higiena rok in ohranjanje razdalje. “Skupina pripravlja konkreten akcijski načrt, s katerim bo v primeru izglasovanja nezaupnice aktualni vladi nova ekipa lahko takoj odpravila nepotrebne ukrepe in v prihodnje mesece vnesla nujno potrebno strokovnost, sistematično ter pošteno komunicirano predvidljivost za državljane,” so še zapisali. Že pred časom je Jože P. Damijan na digitalni medijski konferenci KUL-a razkril, da imajo delovno skupino s štirimi podskupinami, ki se ukvarja s področjem razvoja, raziskavami in investicijami. Povedal je, da to skupino vodi on, v njej pa so tudi nekateri drugi zelo vidni člani, kot je Jernej Pikalo. Ostalih vidnih članov ni razkril, prav tako pa takrat ni izdal, da imajo tudi strokovno skupino za obvladovanje epidemije covida-19.

Člani skupine so se zavzeli za dosledno spoštovanje vseh udeleženih strok, obenem pa bi sprostili prav vse ukrepe in ljudi trpali v dvorane
Delovna skupina KUL je zapisala, da, ob nujni intenzivnejši dinamiki dobave cepiva, s cepljenji ne bi smeli dodatno bremeniti osebnih zdravnikov, ampak nujno vzpostaviti večje cepilne centre (v športnih dvoranah), v katerih bo mogoče hitro cepiti veliko ljudi. Zato se je delovna skupina zavzela – ob striktnem upoštevanju vseh preventivnih ukrepov – za takojšnje odprtje šol in vrtcev ter takojšnjo ukinitev dokazano neučinkovitih ukrepov, kot so policijska ura, omejevanja gibanja na občine in regije, zapiranje državnih meja). Tudi v storitvenih dejavnostih dokazano ni bilo veliko prenosov okužb, zato je ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov treba gospodarskim dejavnostim omogočiti varno opravljanje dejavnosti. “Ob tem delovna skupina že od sedanje vlade zahteva popolno transparentnost vseh podatkov, ne samo o testiranih, okuženih in umrlih, ampak tudi o dnevnem številu doz cepiva in dinamiki cepljenja po območjih. Le tako bo operacija cepljenja omogočala pravočasno načrtovanje izvajalcem in predvidljivost državljanom,” je še zapisal Damijan, ki glede sestave svojih delovnih skupin ni prav nič transparenten – za razliko od vseh podatkov, ki jih je naštel. Je pa predvidljiv, tega mu skoraj ne moremo očitati.

Veliko hrupa za nič 
Ni kaj, KUL s svojimi briljantnimi idejami nikoli ne razočara. Spomnimo, nekdanji minister za zdravje Dušan Keber je v začetku decembra na novinarski konferenci, kot enega najpomembnejših ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, izpostavil pravilno prezračevanje notranjih prostorov. Damijan je takrat tudi pojasnil, da bi predlog ukrepov znašal okoli dodatnih 600 milijonov evrov v naslednjih treh mesecih in ocenil, da so možnosti za novo vlado precejšnje, več kot 70-odstotne. Ker nam denar očitno raste na drevesih, zbiranje 46 glasov pa za KUL tudi ne predstavlja nikakršnega problema, kajne.

Slovenija si ne more privoščiti, da bi še naslednje valove epidemija umirala z vlado SDS pod vodstvom Janeza Janše, zato Koalicija ustavnega loka potrebuje vzvode upravljanja in odločanja, da uresniči svoj načrt,” je decembra napisal Damijan, kot predlagane ukrepe ukrepe KUL-a pa med drugim naštel sistematično ureditev prezračevanja v DSO-jih, šolah in delovnih mestih, sistematično preprečevanje nadaljnega vnosa v DSO in zdravstvene ustanove z doslednim izvajanjem vseh zaščitnih ukrepov, urgentno povišanje kapacitet testiranja, tudi z uporabo t.i. hitrih antigenskih testov, okrepitev ekipe zaposlenih v DSO s fizioterapevti, delovnimi terapevti, medicinskimi sestrami (tudi iz bolnišnic prestaviti v DSO), ki se jih dodatno izobrazi, zagotovitev dodatnih 1000 do 1500 bolnišničnih postelj,  vključitev vseh prebivalcev (ki v to zavarovanje niso vključeni) v obvezno zdravstveno zavarovanje,  odprtje vrtcev in šol za otroke do petega razreda, da se tako razbremeni družine in preklic dokazano neučinkovitih ukrepov.

Skratka, vse kar so predlagali je bodisi že izvedeno bodisi povsem v nasprotju z zdravo pametjo ali pa takorekoč neizvedljivo – v slednjo kategorijo lahko na primer uvrstimo čudežno proizvajanje primernega zdravstvenega kadra. Medtem ko KUL kritizira in trosi neumnosti, je vlada imela izdelano strategijo cepljenja že v začetku decembra in je v trenutku, ko je cepivo prispelo, tudi točno vedela, kako ravnati. Kar je razvidno tudi iz števila ljudi, ki so bili do danes že cepljeni. “Tri ure hoda za pustno nedeljo leži vas, pa ji pravijo mesto. Sredi vasi se cedi rjava mlakuža, ji pravijo potok. Ob obeh krajih mlakuže stoje koče, jim pravijo hiše. Dve, tri hiše imajo nadstropja, takim hišam pravijo graščine,” približno tako bi lahko opisali tudi Koalicijo ustavnega loka, njene kandidate za mandatarja, njihove delovne skupine, akcijske načrte in programe. Po butalsko.

Sara Bertoncelj