fbpx

K nižji pomoči ob rojstvu otroka prispevala tudi “najbolj zavzeta” Luka Mesec in Franc Trček!

Foto: STA

Z 42 glasovi za in 38 proti so koalicijski poslanci sinoči znižali pomoč ob rojstvu otroka iz 500 na 350 evrov. 500 evrov je večina poslancev na predlog NSI Mateja Tonina pred tem v odboru za delo že vključila v spremembo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. A je koalicija predlagala znižanje v državnem zboru. Koalicija nima večine in bi ji s tem dopolnilom lahko tudi spodletelo. A se to ni zgodilo.

Odločilna SNS, a manjkalo je nekaj zanimivih: Za znižanje je bilo 42 poslancev, proti pa 38. Ključni, da ni obveljal višji znesek so bili štirje poslanci SNS Zmaga Jelinčiča, ki so se vsi vzdržali ali manjkali. Niso glasovali ali manjkali pa so še Luka Mesec (Levica), Franc Trček (Levica) in Andrej Šircelj (SDS).

Razplet glasovanja o dopolnilu je bil tak:

Šircelj je ves teden v tujini, sem izvedel v SDS. Na pojasnila iz Levice, zakaj sta njihova poslanca manjkala pri pomembnem glasovanju, pa še čakam. Pojasnila sem danes s telefonskim klicem in SMS sporočili najprej poskusil pridobiti pri Levici in po njih v SDS. SDS se je odzvala takoj, medtem ko na odziv iz Levice še čakam.

Poslanca Luka Mesec in Franc Trček (Levica) Foto: DZ

Čisto odločilno pa to, da so manjkali poslanci Levice in SDS, ni bilo. Brez glasov SNS do večine tudi če bi Trček, Mesec in Šircelj glasovali, opozicija ne bi prišla. Izšlo bi se v 42:41. Na strani koalicije je zmanjkal glas Marka Bandellija, sicer bi imeli 43 glasov.

Prestavili zvišanje najnižjih porodniških
Poslanci so o porodniških in podobnih ugodnostih včeraj odločali na hitro (skrajšan postopek) zaradi zahteve vlade, da bi bili do starševskih ugodnosti upravičeni tudi tujci, ki so pri nas prijavljeni začasno in ne le tisti s stalnim bivališčem. Vlada je predlagala tudi dvig najnižjega nadomestila za porodniško odsotnost (materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila) iz 250 na dobrih 400 evrov neto. To je pomembno predvsem za nezaposlene mame ali tiste, ki so bile zaposlene zelo kratek čas. A to povišico je vlada predlagala šele za leto 2022, ker v ravno sprejetem proračunu za prihodnji dve leti za to ni namenila nič denarja. Opozicija jim je to v odboru za delo spremenila v 1. januar 2020. Torej čez dva tedna. A je koaliciji, ker v proračunu ni denarja, včeraj uspelo to prestaviti za leto dni, na začetek leta 2021. Zavrnili pa so z 38 za in 43 proti predlog Levice, da bi takrat povišanje obveljalo tudi za mame, ki so rodile tik pred tem in že prejemajo nižje nadomestilo.

Peter Jančič, Spletni časopis