fbpx

Kadilci, pozor – v avtomobilu bo prepovedano kaditi

Vir: STA

Ministrstvo za zdravje je predstavilo predlog zakona, s katerim želi zmanjšati število mladih kadilcev in omejiti vpliv tobačne industrije. Ena izmed predlaganih novosti naj bi bil tudi tobačni cent, ki pomeni podražitev tobačnih izdelkov. Denar, ki ga država namerava zbrati s podražitvijo, naj bi bil namenjen za različne državne programe, namenjene preprečevanju kajenja. 

Novosti, ki jih je najti v predlogu zakona, so posledice nove evropske direktive ter še nekaterih drugih ukrepov, ki jih predlaga konvencija Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Načrtovane spremembe se dotikajo predvsem načina oglaševanja, prodaje in oblikovanja cigaretnih škatlic, zakon pa prinaša tudi prepoved kajenja v avtu, kadar bodo prisotne mladoletne osebe. Nadzor nad izvajanjem zakona bo vršila policija.

Kadilci se bodo morali navaditi, da bodo cigaretne škatlice opremljene še z večjimi slikovnimi in pisnimi opozorili o škodljivosti kajenja. Manjkale ne bodo niti informacije o tem, kako prenehati s kajenjem, v roku dveh let pa načrtujejo uvedbo enotne embalaže.

Hude omejitve za tobačno industrijo
Zakonodaja predvideva tudi prepoved prodaje izdelkov tobačnih izdelkov z dodanimi aromami, zelišči in poživili. Tobačna industrija si lahko v primeru, da bo zakon sprejet, obeta tudi hude omejitve na področju prodaje. Ne samo, da je napovedana prepoved prodaje cigaret preko spleta, cigarete bodo morale biti na prodajnih mestih skrite, tako da kupcem ne bodo vidne. Cigaret se ne bo smelo prikazovati v medijih (izjema bodo filmi, saj je predvajanje starih filmov domala nemogoče prepovedati), veljala pa bo tudi popolna prepoved oglaševanja.

Prodajalci bodo morali po zakonu zaprositi za prodajne licence. Licenčnina bo znašala 200 evrov na prodajno mesto – vlada namerava z licenčninami zbrati okoli 1,3 milijona evrov letno.

Za koliko se bo podražile cigarete?
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc na novinarsko konferenci ob predstavitvi predloga zakona ni znala povedati, kako velik bo pravzaprav tobačni cent. Pričakuje, da bo glede višine prispevka (ali bo ta znašal 50 centov ali 1 evro) potekala razprava. Kot že rečeno, nameravajo zbrana sredstva porabiti za namen preprečevanja kajenja.

Ž. K.