fbpx

Kadrovski cunami se nadaljuje – tako so murgelski strici dobili bitko za Športno loterijo in njene milijone

Janez Kocijančič (Foto: STA)

Zdajšnji generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) je postal novi predsednik uprave Športne loterije. Gre za Edvarda Kolarja, ki ga je podpiral tudi Janez Kocijančič, dolgoletni predsednik OKS in vplivni svetovalec, prihaja iz omrežja Milana Kučana. Delo bo Kolar nastopil 1. septembra letos, potem ko je na seji nadzornega sveta po poročanju Siola dobil glasove treh od šestih članov, med drugim tudi odločilno podporo prvega nadzornika Ljuba Jasniča, ki ima dvojni glas. Čeprav so se za položaj predsednika uprave Športne loterije potegovali štirje posamezniki, je bil Kolarjev edini resni protikandidat Jernej Smisl, direktor korporativnih zadev v skupini Pivovarna Laško Union.

Slovenska tiskovna agencija poroča, da funkcija uprave Športne loterije prinaša visoko plačo in močan vpliv na financiranje športnih organizacij. Poleg Edvarda Kolarja in omenjenega Jerneja Smisla sta se za položaj sicer potegovala še nekdanji direktor vladnega direktorata za šport Marko Rajšter in predsednik Hokejske zveze ter nekdanji prvi mož Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec.

Glavne denarne tokove bodo še vedno nadzorovali komunistični elitneži
Toda Kolar je bil še pred glasovanjem velik favorit, saj je zanj po lobiral Janez Kocijančič, ki ima še vedno močan vpliv v športno poslovnem svetu. Kolarja že ves čas podpira tudi predsednik nadzornega sveta Športne loterije Ljubo Jasnič, ki ima kot predsednik dvojni glas, podporo mu je namenil tudi Tomaž Brada. Smisla sta podpirala Uroš Pogačnik (NZS) in Boris Novak (Pošta Slovenije). Za Jasniča, nekdanjega generalnega sekretarja stranke DeSUS, je znano, da je vedno predstavljal trdo Kučanovo linijo v stranki, zato tudi ni bilo presenečenje, da so strici iz Murgel izvolili svojega kandidata, ki bo bdel nad športnimi milijoni.

Spletni portal Siol.net je poročal, da ker sta se v lobističnem boju za Športno loterijo oblikovala dva enakovredna tabora, na eni strani Kocijančičevi (OKS) in na drugi Čeferinovi (NZS), je bilo ključno vprašanje, komu bo šel glas Bora Štrumblja, ki v nadzornem svetu družbe predstavlja državo. Po informacijah bojda do zadnjega ni bilo jasno, koga bo podprla država, na koncu pa je oddala odločilni tretji glas za Kolarja.

Da gre znova za zelo očitno kadrovanje Cerarjeve vlade, priča dejstvo, da je ministrica za izobraževanje, znanost in šport, Maja Makovec Brenčič, odločila, da bo podprla kandidata OKS, namesto da bi za vodenje Športne loterije izbrala koga drugega, ki ima več izkušenj in strokovnega znanja za izboljšanje poslovanja družbe.

Kolar povsem brez izkušenj v športni loteriji
Kolar, nekdanji vrhunski športnik v gimnastiki, ki je pozneje deloval v različnih športnih organizacijah, po dostopnih podatkih nima nobenih izkušenj z igrami na srečo. Je sicer aktiven član Socialnih demokratov (SD), ki je v obdobju, ko so ministrstvo za šport vodili ministri iz vrst SD, zasedal pomembne položaje v športu. Iz te stranke prihaja tudi Kocijančič, v devetdesetih letih pa ji je tudi predsedoval.

Foto: efnet.

Prava politična opcija je Kolarju prinesla tudi zajeten kup denarja, saj je skupaj z Brankom Levićem prek podjetja Monada svetoval na področju menedžmenta organizacij in projektov. Samo lani je imelo podjetje kar 135 tisoč evrov prihodkov, ob tem pa je ustvarilo tudi pet tisoč evrov čistega dobička, je še poročal Siol.

Naj spomnimo. Športne stave so v Sloveniji v nenadzorovanem razmahu, vse več stavničarjev svoj denar vplača prek priljubljenih tujih stavniških hiš, ki pa jih država ni sposobna omejiti. Ena glavnih točk v programu kandidatov za vodenje Športne loterije je zato zajezitev odliva denarja iz Slovenije v bolj konkurenčne tuje stavnice. Zajezitev odliva denarja iz Slovenije v bolj konkurenčne tuje stavnice je bila tudi ena glavnih točk v programu kandidatov za vodenje Športne loterije. Država se je pri pripravi nove igralniške zakonodaje tako odločila, da bo ohranila duopol Športne loterije in Loterije Slovenije.

T. F.