fbpx

Kaj se dogaja na Sovi? Je ta še sposobna zagotavljati varnost države?

Foto: Printscreen/Youtube

Komisija za preprečevanje korupcije je potrdila, da so pred kratkim prejeli prijavo glede razmer v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji in da je zadeva v fazi predhodnega preizkusa. Komisija ima trenutno odprta še dva druga postopka v zvezi s Sovo, so pojasnili. Podrobnosti prijav ne razkrivajo.

V minulih dneh so v medijih odmevala pisma anonimnih uslužbencev Sove, ki opozarjajo na razmere na agenciji. V nedeljo so k ukrepanju pozvali tudi premierja Mira Cerarja. Posredovali so mu “naznanilo suma kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije s strani direktorja Sove,” ki so ga v začetku julija poslali Komisiji za preprečevanje korupcije.

Cerar od direktorja Sove Zorana Klemenčiča do 20. avgusta pričakuje natančno pisno poročilo, v katerem bo odgovoril na navedbe in očitke v pismu, ki so ga nanj naslovili anonimni uslužbenci agencije. Zatem se bo s Klemenčičem tudi sestal, je napovedal Cerar. Klemenčič je v nedavnem sporočilu za javnost zatrdil, da v Sovi ni nikakršnega alarmantnega stanja in kaosa.

Na KPK več prijav
Anonimni pisci naj bi sicer pred nekaj dnevi protikorupcijski komisiji naznanili še enega visokega uslužbenca Sove. Na KPK so danes potrdili le, da so pred kratkim prijeli prijavo glede te agencije. Z namenom zagotavljanja nepristranske in objektivne preiskave pa do konca postopka podrobnejših informacij o vsebini prijave in postopka ne morejo posredovati. Prav tako ne o dveh drugih postopkih, ki jih še vodijo v zvezi s Sovo.

Je pa KPK doslej Sovo obravnavala le na osnovi prejetih prijav. Obravnavala in zaključila je tri zadeve, in sicer v letih 2007, 2011 in 2014, so pojasnili v službi za odnose z javnostmi.

M. P., STA