fbpx

Kaj Švica, Slovenija je “Švica”, kar se tiče uspešnosti boja proti covid-19!

Foto: STA

Švica, država, ki smo si jo tudi v Sloveniji vzeli za vzor razvitosti, urejenosti, gospodarske razvitosti, vrhunskega zdravstvenega sistema, je pri epidemiji covid-19 padla na izpitu. Včeraj so v državi, ki ima 8,5 milijona prebivalcev, zabeležili že tisočega umrlega za posledicami koronavirusa, število okuženih pa je preseglo 25.107. S tem se Švica uvršča med države z najslabšo statistiko in z najvišjo umrljivostjo na milijon prebivalcev za posledicami koronavirusa na svetu. Slovenska statistika: pri dveh milijonih prebivalcev imamo 1.188 okuženih in 50 smrtnih žrtev. Slovenija sodi tudi v sam svetovni vrh, kar se tiče števila opravljenih testiranj na milijon prebivalcev.

In kljub jasnim statističnim podatkom opozicijske LMŠ, SAB in Levica, z njimi pa tudi slovenski dominantni mediji, tako državni, kakor zasebni v lasti levičarskih tajkunov, z vsemi topovi streljajo po ukrepih slovenske vlade v boju zoper epidemijo covid-19. Še tako pozorno oko bralca ali uho poslušalca doslej ni prebralo in ne slišalo vsaj ene besede pohvale na račun ukrepov, ki jih je od razglasitve epidemije covid-19 sprejela vlada Janeza Janše.   

Z enako ihto s prstom kažejo na ZDA in njenih pol milijona okuženih in 20 tisoč umrlih. Toda, ZDA imajo 328 milijonov prebivalcev. Dopisniki slovenskih medijev se kar “naslajajo” nad dogajanji v ZDA, nad jalovimi potezami, ki da jih vleče administracija Donalda Trumpa. In to v letu predsedniških volitev, zaradi katerih se lahko Trump poslovi od Bele hiše, s privoščljivostjo sklenejo svoja poročila.

Zdravstveni sistem v Švici padel na izpitu covid-19
V Švici so vse do pred tremi tedni obveljali ukrepi, ki jih je predlagal državni inštitut za javno zdravje, posledica pa je bila, da je epidemija “ušla” nadzoru. Zato je z novonastalimi  “izjemnimi razmerami” v skladu z Zakonom o epidemiji. Zvezni parlament 16. marca sprejel poostrene ukrepe za zaščito prebivalstva. Vse trgovine, restavracije, bari, podjetja za zabavo in prosti čas bodo imeli zaprta vrata vse do 26. aprila 2020. Parlament je zvezni vladi v Bernu za čas izrednih razmer dodelil celo več pristojnosti, kot jih ima Orbanova vlada na Madžarskem.

Zaradi velike gospodarske škode v Švici razmišljajo ali po veliki noči odpreti vrata restavracij in trgovin

Zaradi velike gospodarske škode v Švici razmišljajo ali po veliki noči odpreti vrata restavracij in trgovin.

Sprejeti ukrepi so namenjeni upočasnitvi širjenja virusa in predvsem preprečevanju obolevanja številnih ljudi hkrati in reševanju propadlega zdravstvenega sistema, saj se je število primerov v zadnjih tednih močno povečalo. Ostri ukrepi že kažejo prve sadove, rast števila okuženih se počasi, a zanesljivo izravnava.

Na Švedskem popoln kaos
Na Švedskem so do sobote potrdili več kot 10 tisoč okužb z novim koronavirusom. Zaradi virusa covid-19 je doslej umrlo 887 ljudi, so  sporočile pristojne švedske oblasti. Samo v prestolnici Stockholm in njegovi okolici je zaradi covida-19 umrlo več kot 500 ljudi. Švedski socialistični vladi se maščuje odločitev, da se odrečejo strogim varnostnim ukrepom in uberejo pot prekuževanja. Njene sosede so uvedle stroge ukrepe za omejitev gibanja, Švedi pa še vedno vztrajajo pri odprtih šolah, barih, restavracijah…le javna zbiranja so omejena na 50 oseb. Prav zaradi takšne nespametne politike  Švedska s približno 10,3 milijona prebivalci med skandinavskimi državami beleži največ okužb in smrtnih primerov zaradi novega koronavirusa.

Foto: epa

Končal bom tam, kjer sem začel. Ne Švica in ne Švedska, Slovenija je, kar se tiče sprejemanja učinkovitih ukrepov za boj s pandemijo koronavirusa, lahko vzor za Švicarje, Švede in vrsto drugih držav. In tega dejstva ne spremenijo opozicijski kritikanti, kaj šele levičarski osrednji mediji.

V Fokusu