Kako bo Kris dobil zdravilo, če pa država zahteva 2 milijona evrov davka? Poglejte, kako je Furs razkril svojo “luknjo” v zakonu, da bi se društvo davku izognilo

Kris

Potem ko je društvo Palčica pomagalčica s pomočjo ljudi dobre volje za zdravljenje 19-mesečnega Krisa iz Kopra, ki trpi za spinalno mišično atrofijo, zbralo potreben denar, se je zapletlo. Na dan je namreč prišla informacija, da društvo Palčica pomagalčica ni registrirano humanitarno društvo, zaradi česar bo v primeru predaje zbranega denarja Krisovim staršem država vzela svoj del pogače, ki znaša skoraj dva milijona evrov.

Že nekaj časa lahko spremljamo izjemno pripravljenost Slovencev, da pomagajo sočloveku. Za 19-mesečnega Krisa, ki trpi za spinalno mišično atrofijo in potrebuje Novartisovo zdravilo v vrednosti 2,3 milijona evrov, je bilo preko društva Palčica pomagalčica zbranih 3,8 milijona evrov.

Potem pa je prišla informacija, da društvo, ki je bilo ustanovljeno šele julija 2019, nima urejenega statusa humanitarne organizacije, zaradi česar bi bila država pri prenosu denarja za nakup Krisovega zdravila upravičena do slabih 1,9 milijona evrov.

Luka Gaberščik- Luka Gaberščik, ker ne morem delit bom kopirala, ne bi se mogla bolj strinjat z napisanim!- Dejan…

Gepostet von Nina Makovec am Donnerstag, 26. September 2019

To bi posledično pomenilo, da zbranih 3,8 milijona evrov, kolikor so doslej uspeli zbrati, ne bi zadostovalo niti za nakup Novartisovega zdravila, kaj šele, da bi še kaj ostalo. Ko smo za komentar klicali predsednico društva Palčica pomagalčica Lariso Štoka, se ni oglašala.

Bo višek šel za druge otroke v Sloveniji, ki trpijo za SMA?

Štoka je za Delo povedala, “da je zbiranje denarja tako hitro preseglo načrte, da so se vprašanja okoli davkov pojavila šele po tem, ko so ljudje začeli množično nakazovati prispevke”.

To zdaj pomeni, da bi država pobrala okoli 1,9 milijona evrov, če bi ta denar nakazali neposredno Jerakovi ali pa zdravstveni ustanovi, ki prodaja zdravilo. Edini način, pri katerem bi država ostala praznih rok, je, da bi ta denar namenili neki drugi registrirani humanitarni organizaciji, ki bi nato lahko nakazala denar družini, ne da bi zato morala plačati davek državi.

Če pa se odločijo za to pot, se pojavlja vprašanje, kolikšen znesek bodo v društvu pripravljeni nakazati drugi humanitarni organizaciji. Bo šlo za celoten zbrani znesek ali samo za omenjenih 2,3 milijona evrov, kolikor naj bi zdravilo stalo?

Humanitarne organizacije so namreč po zakonu o humanitarnih organizacijah dolžne delovati v splošnem interesu. Po zapisu Luke Gaberščika naj bi bilo v Sloveniji še vsaj od dva do pet otrok, ki so ravno tako kot Kris upravičeni do zdravila. Glede na splošni interes in višek, ki bo ostal od zbranih sredstev, se pojavlja vprašanje, ali bo višek denarnih sredstev namenjenih preostalim otrokom v Sloveniji, ki trpijo za isto motnjo.

Mati hvaležna

V tem času pa je Krisova mati Ana Jerak presrečna. Za Nova24TV je povedala, da je naslednji teden predviden sestanek s Centrom nevladnih organizacij Slovenije, kjer se bo uredilo vse,“kako in kaj naprej”. Ali to pomeni, da bo šel denar preko društva Palčica pomagalčica ali katere koli druge organizacije, pa Jerakova ni znala povedati.

Kris in njegova mati Ana Jerak (Foto: Facebook)

“Jaz v bistvu se iskreno nikoli ne bom mogla osebno zahvaliti vsakemu posebej, ker to je bilo res toliko enih ljudi, ki so nam priskočili na pomoč, tako da upam, da vsi vidijo javno te moje zahvale, ki so izrečene res iz srca in so za nas neko novo upanje, novo življenje, in bom celo življenje hvaležna celotni Sloveniji,” je sporočila Jerakova.

Ivan Šokić

 • rubec

  Za nasvet naj vprašajo unga dedede njejota.

  • zokispoki

   Mislis Fukfehtarja, de ! Dedededede!

   • samotoje

    Že če rečeš nje, je vse jasno. Če pa rečeš še de, je pa to že razkrivanje osebnih podatkov.

   • rubec

    hehe. to tvoje vedno rad preberem. jaz ne znam tako dobro napisat.

    • zokispoki

     Tudi sam tvoje komentarje rad berem. Se mi zdi, da smo vsi iz pravega lesa.
     Tako, da jim kr dobr jebemo znanje, komunjaram !

 • Stajerka

  ….ne vem, kaj odkrivate toplo vodo…..to je znano, odkar imamo davke…..humanitarne organizacije so opravičene plačila DDV, kar je pravilno……problem je samo ta, da to društvo ni izpolnilo pogoja obstoja 1 leto, da bi sploh lahko zaprosilo za status humanitarne organizacije……nič narobe, večini, predvsem finančnikom, dobro znano……večji problem je nadzor nad registrom in podelitvi statusa humanitarne organizacije, le-te pa morajo biti strogo pod kontrolo namenske porabe donacijskih sredstev…….

  …jaz bi bila bolj pozorna in opozorila ljudi, ki so darovali preko SMS, naj bodo pozorni pri obračunu oz. računu za SMS donacijo……na ta znesek 5 eur NE SME BIT OBRAČUNAN DDV.…..kar pomeni, da mora bit znesek na računu prikazan v posebni (običajno spodaj) rubriki, izven zneska na katerega se obračuna DDV…..tukaj pa so informacije donatorjev zelo različne, od tega, da nekateri pri preteklih darovanjih niso bili obdavčeni, nekateri pa so bili……sama sem že donirala in je bil znesek obdavčen, tokrat bom posebej pozorna na to postavko…..

  • Zaradi odmevnosti primera se je tokrat razgalila vsa perverznost te države.
   Takšna humanitarna društva se običajno ne ustanavljajo na zalogo, ampak ‘ad hoc’ glede na nujnost primera.

   Torej večina teh društev v času nabiralk ne izpolnuje pogoj več kot 1-letnega obstoja, da bi se izognili davkom.

   Pa še to, da se taka društva po izteku akcije/namena zbiranja samoukinejo, ker niso več potrebna, saj bi bila ustanoviteljem društva le v (finančno) breme.
   Humanitarna društva “na zalogo” pa praviloma ustanavljajo ljudje, ki imajo špekulativni namen – okoristiti se z nabranim denarjem (delno ali v celoti).

   • Mojca pokraculja

    Farsa in perverznost !

 • pajot

  Zataknite si v gobec ta dva miljona in crknite banda lopovska.

  • lokec

   Moj denar naj mi vrnejo.

  • Steiermark

   upam, da bodo “crknili” prej, preden si zataknejo 2 miliona, od nas zbranega denarja, v svoj požrešni gobec, zato da lahko potem oproščajo bandite balkanske, plačila 45 milionov davov in poravnave dolgov! Res odvratno, kaj se gre ta popenjena jugobalkansko komunajzarska banda! Bolnemu otroku požirajo oz. onnemogočajo zdravljenje, čeprav bi stroške morala kriti naša zdravstvene blagajna, ki pa, preden plača posege, za “zdravljenje hemeroidov palčku, v Švici ali od psa raztrgane zadnjice, pravtao v Švici, pa operacijo, kakršne se izvaja tudi pri nas, v Sloveniji, pa to očitno za to drhal ni dovol dobro – za prostato slinastega turčina itd. Ogabe ogabne!

 • Unikatna

  Država itak rada krši zakone in naj še tukaj pogledajo vstran…

 • FORT WORTH

  Banditi boljsevisticni hocejo 50% ( petdeset odstotni ) davek od solidarnostnih donacij bolanemu decku !!
  10.oktobra VSI V LUBLANO pa da vidimo !!

 • Waltter

  Pozor pri tem manevru FURSA ker rešujejo svojo kožo pa ne zaradi tega da bi bilo z njihove strani kaj narobe ampak rešujejo kožo tej zlizani vladi.
  To kar je napisal FORS je čista laž in nikoli ta stvar po nači zakonodaji ne pije vode. S tem se lahko zgodi da bo čez nekaj časa obglavil FURS ti dve učiteljici ki imata to društvo. In ti dve naj bota sedaj izjemno pozorni. Manever ki jim ga predlaga FURS je nelegalen in ko se bo en spomnil da bo koga potrebno napast jim bo to prišlo še prokleto prav.
  Denarja ki ga to društvo na humanitarno organizacijo ga mora društvo prikazat in odvest davek ne glede kaj pravi FURS. Če ne prej bosta svojega boga vidle ti dve ženski pri letnem poročilu konec leta.

  Naj se nekdo izpostavi od FURSA in lepo pisno obrazloži da to gre in je to možno. To ker je sedaj napisano ni res in dejansko sta se ti dve ženski zapletli v res veliko štalo in bosta skozi vse življenje prepuščeni na milost in nemilost uradnikom FURSA. No ne celo življenje 10 let pa sigurno ne bota birno spali.

  • Mojca pokraculja

   No, mislim da si kar zadel v bistvo, le da rešujejo kožo vladi se pa ne morem strinjati. Kožo rešujejo diletantskemu društvu.

 • Andrej

  Pri ODPISU nekaj milijonov davka pri Zokiju ni FURS niti pisknil. Saj pravi Šarec, da je vse to po zakonu. Branilci zakona, sodniki, pa z anonimkami.
  Volilci pa beeee beeee beeee…..

 • branči

  lahko bi fiktivno namenili denar za stožice, pa bi bil oproščen davka, samo nisem prepričan, da ne bi janko ta denar nakazal na ciper!

 • tomven

  Ne vidim težave. Denar takoj nakazat dobaviteljem, društvo pa pustit, da se durs obesi nanj in jebe z njim. Al pa povprašajte opankarja in njegove mladiče, kako se to dela… saj so dolžni 45 mio, pa nikome ništa.
  Lahko pa ustanovita firmo na Cipru, prevekslata tja denar, društvo pa…
  Banda pokvarjena.

 • samotoje

  Sem prepričan, da bo mojster Simič društvu priskočil na pomoč. Naj pravi nasvet pravo mesto najde.

  • Oliva

   On svetuje zokiju, potem bo že ta pravi, ja!

   • samotoje

    Ravno zato.

 • est

  Bolje za Furs, ker drugače organiziramo protest , da se trese Ljubljana.

 • Franc Šink

  Denar naj nakažejo kar Jankoviču, pa ne bo nobenega davka.

 • Antonius

  Zastavlja se vprašanje, kako ima FURS davčno plat urejeno s klošarji?
  Matrna kleptomanski državi, FURSU in izvoljeni kleptomanski koalicijski politiki.

  • Ryuk

   Ahmadu so do zdaj oprostili plačila vse, kar je nažical.

   • Franc Šink

    Tiho.Ahmad je eden jankovičevih LJ znamenitosti.

    • SIMON ROZIC

     Cigani vseh dežel, združite se v Ljubljani, najbolj mafijskem
     mestu na svetu!

     • Franc Šink

      Simon ,Simon, ne imej me za cigana. Sem rojen na gorenjsem.

     • Steiermark

      Četudi je nekdo “samo rojen” na gorenjskem, še to ne pomeni, da je Gorenjc……

     • Franc Šink

      Po očetu Šink, po materi Kalan rojen v Škofji loki, Mislim da imam pravico do gorenjskega državljanstva.

     • Steiermark

      No, sedaj si se pa že bolj jasno izjasnil in povedal vse o svoji pripadnosti. V Sloveniji imamo veliko, sedaj že večino ljudi, ki nimajo ničesar skupnega s slovensko miselnostjo in kulturo, čeprav so se pravtako rodiliv Sloveniji – vse to ti pa prenesejo tvoji starši oz. predniki, po genih in zato še vsi takšni niso i n ne morejo biti “Slovenci”, ker vsakkdo ki ima korenine v Sloveniji in jo zato tudi čuti kot svojo domovino, si zasluži biti imenovan Slovenec ali kakorkoli drugače v Sloveniji – Štajerc, Prekmurec, Kranjec itd.

   • SIMON ROZIC

    …ampak ti nisi Ahmad in tudi Janković-žeparović ne….
    Škoda, dee?

   • Ali Ahmad izdaja račune za svojo obrt, ki jo opravlja ?
    Kje ima sanitarije za stranke, ki so obvezni in parkirišče in še in še podrobnosti s katerimi mučijo naše s.p.-je !

  • branči

   klošarji imajo stalno prebivališče [email protected] tako ni problem pobrati davek! ma pa furs problem pobirati kazni za nezakonit prehod meje, ker wilkomen.de ne ažurira svojih gostov!

  • Franc Šink

   Izjemno zanimivo vprašanje.

  • lokec

   Kloš nosi koš.

  • Oliva

   Saj si mislil na take kot je Lj. šerif!

 • lokec

  Tudi gospodje morajo na lahek način dobiti denar. Saj drugače ne bi bili gospodje.

 • branči

  zbrani denar ne bo obdavčen, bo pa kazen 1000 € dobilo društzvo, ker je na nezakonit način sprožilo akcijo zbiranja! tako nekako, kot pomoč pri obnovi strehe!

  • lokec

   Dobro razmišlaš. Kaj pa če bi ustanovili “društvo za pomoč sosedom in znancem.” Ali bi potem lako člani brez skrbi izvrševali sosedsko pomoč.

   • branči

    slabo poznaš levake! vse, kar je enako vejici peteršilja, ni stvar sosedske pomoči! lahko soseda povabiš na juho, bog ne daj, pa da mu juho neseš za nedeljsko kosilo! a vidiš, v čem je razlika?

 • SIMON ROZIC

  Dobra ideja! Denar nemudoma nakazati Jankoviću, oziroma na eno od njihovih
  družinskih podjetij in- davek 100% odpisan….bojim pa se , da miljončki tudi….

 • Nata

  Hm. . . . . . tole je pa postalo zanimivo !!
  Inkje so vsemogočni pravniki, odvetniki, finančniki in na koncu tudi novinarji ????
  Hudir, saj nekaj milijonov ni mačji kašelj. . . . . pri naši davkariji pa sploh ne !! Koliko nam že država pobere od vsakega evra ? 65 centov dragi moji !!
  Pa nihče, prav nihče ni pomislil kdo in kaj danes sploh lahko zbira denar ??
  Torej ?? Kaj sedaj od vsega napisanega drži in kaj ne drži ??

  • Mojca pokraculja

   Kaj drži ?
   Najprej, področje je zakonsko urejeno z Zakonom o humanitarnih organizacijah.
   Nihče od akterjev Palčice Pomagalčice ga očitno ni poznal, saj so društvo ustanovili šele pred 3 meseci in se registrirali kot društvo po Zakonu o društvih- tako kot vsako športno ali podobno društvo. Seveda lahko zbirajo denar, vendar pod pogoji, ki veljajo za vsa društva(obdavčitev), razen za tista, ki so še dodatno registrirana kot humanitarna društva.
   Zakon je jasen, cilj zakona je garantirati, da se humanitarna dejavnost opravljaj tako, da ne bo dvomov glede poštenosti, transparentnosti zbiranja in trošenja denarja. Skratka omejiti malverzacije na minimum, hkrati pa jih oprostiti plačila davka od zbranega denarja.
   Prosim vzemite si minutko in ga preberite, mislim da je zakon povsem ustrezen in jasen.

   http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO3549

   Kar se zdaj dogaja z davkom, moram reči, da tokrat dam Šarcu prav- najbrž prvič in zadnjič.
   Amaterstvo in histerija so pripeljali do tega, da nihče več ne vidi, kako globoko je nezaupanje v državo in kako nepremišljeno, skoraj patološko je zaupanje v povsem neznane ljudi. V društvo ustanovljeno “ad hoc” za enkratno uporabo, brez najmanjšega znanja, z dvema učiteljicama na čelu.
   Reševanje položaja v katerem se je znašlo društvo, z malverzacijami nakazil iz enega društva na drugo društvo, registrirano po zgornjem zakonu , da bi dosegli oprostitev davščin, ni nič drugega kar počne jankovič s slamnatimi upniki.

   No in pri tem sedaj društvu pomaga celo FURS. Farsa, ki ji ni primere, a jo vsi podpirajo. Da ne bo kdo mislil, da sem na strani obdavčevanja humanitarnega denarja, niti slučajno ne. Toda, če lahko eno društvo zbira, potem pa drugemu društvu nakaže zbrani denar, je v osnovi to res le računovodska operacija, v resnici pa malverzacij. Nezakonito početje! Ker denarja ni zbralo humanitarno društvo, ki je registrirano, pri čemer je izkazalo da deluje eno leto v humanitarni dejavnosti, kar je pogoj za pridobitev statusa, bi po mojem prepričanju takšna “usluga” drugemu društvu, bila nezakonita in v nasprotju z namenom zakona.
   Skratka popolno izigravanje celotne zakonodaje in Zakona o humanitarnih organizacijah na način, da bodo humanitarne organizacije služile zgolj kot bypas za raznorazna društva, ki se na ta način izognejo davkom.
   Ob vsem tem lahko samo rečem, da je cela Slovenija skočila skupaj s Palčico Pomagalčico v bazen brez vode.

   • Nata

    In zato je se jaz čudim kako brezglavo so se podali v tako akcijo. Bi pa pricakovala, da bi jih kdo od ljudi, ki to poznajo, opozoril!

    • Mojca pokraculja

     Tudi jaz bi to pričakovala. Sem pa takoj zaznala brezglavost, evforijo, histerijo, netransparentnost, amaterstvo !

     Najprej vsi v akcijo, dajmo, dajmo hitro hitro..
     potem sledi zmagoslavje, 3, 8 milijona !!!!ves denar je za Krisa, vse je transparentno, počakajte z drugimi otroki…
     Zdaj pa reševanje akcije, nismo vedeli, ne znamo, ne bomo plačali niti centa…zakon nas diskriminira….

     No zdaj so se povezali z nevladnimi institucijami ! Zdaj pa bo !

     • Nata

      Ja. In v končni fazi bo prikrajsan pobič Kris, pa še kateri fantiček. Pri nas so sicer te zadeve z doniranjem se zelo nejasne. Tudi zaradi ljudi, ki jih ti problemi ne zanimajo, ker menijo, da se jih ne tičejo. Eni in drugi politiki nam mečejo košcice za obirat, glavnine pa ne poznamo, ker je za oboje bolje, da jih ne poznamo??

     • Mojca pokraculja

      Država je v celoti odpovedala. Zato je ta akcija tudi uspela.Vse humanitarne organizacije pri nas, ki leta in leta zbirajo prispevke, ne uspejo skupaj nabrati kaj več kot 100tisoč eurov. Ker jim ljudje ne zaupajo, ker ne zaupajo nikomur več. In prav to društvo, učiteljici in otrok nujno potreben zdravljenja, so vzbudili v njih upanje, željo stopiti skupaj in nekaj dobrega narediti. Vsota, ki je bila “zahtevana” od začetka, jih sploh ni odvrnila ampak obratno spodbudila. Zdaj bomo pa mi vam pokazali kako smo dobri, humani, složni.Dajmo hitro mi namesto ZZZS, namesto jankoviča, namesto…Bognedaj, da je kdo karkoli podvomil, spraševal itd. Takoj je bil označen za negativca.

   • dob

    Vsa tale država je en amaterski zmazek.
    Kaj ti amaterji res mislijo, da jim bo milan kučan dovolil ustvariti še eno paralaelno državo, potem ko je že kučanova paralelna?!

    • Mojca pokraculja

     Jah kva čmo, so pač amaterji ki bi se radi šli “amaterje”!

 • Steiermark

  Zakaj drhal kar naravnost ne pove, da rabi denar, ker so de de nje njeju šenkali kar 45 milionov evrov, sedaj pa imajo “manjko” ki ga morajo nadomestiti, pa četudi na račun , za bolanega otroka, namejenega , kar smo prispevali vsi, ki se zavedamo, da bi lahko bil Kris, eden, izmed naših….. Solatjeku pa naj dovolijo, da izvede “dobrodelni koncert” ter tako zbral prepotrebna sredstva, da se bodo čobani še naprej preseravali in zapravljali , na naš račun, ter se basali s pečenkami, ovitimi v zlato folijo…..Njemu gotovo nihče nebo “zaračunal” davka na tako pridobljena sredstva!

 • xtc

  Dejstvo je tako;država v primeru humanitarno zbranega denarja za zdravljenje nebi smela biti upravičena niti do centa denarja ,ki je zbran in ,ki je z računi in vsemi potrdili nakazan za zdravilo in stroške zdravljenja otroka,če,še tisti,v imenu katerega denar je bil zbran-v tem primeru starše otroka,ki ostane lahko privolijo v pomoč ostalim otrokom ,ki rabijo podobno pomoč po istem ključu,v kolikor pa društvo hoče zadržati ostanek denarja pa je le ta obdavčen kot je zakonsko predpisan,kajti denar je bil zbran v točno določen neprofitni namen in od tega ni država upravičena nič,v kolikor se del denarja porabi za financiranje društva ipd pa se zadeva šteje kot profit in obdavči.

 • črnogled

  Prekleta mafijska država.Denar se je zbiral za bolanega otroka ne pa za mafijo v vladi,pa za njihove potrebe.Namesto,da bi ONI dali denar za zdravljenje,si upajo še na glas povedati,da bodo PODARJENI denar obdavčili.SRAMOTA za to našo Greznico.

  • črnogled

   Poklicati dr.Snežiča,jih bo zrihtal ko kanto.

 • Boreas

  Kako prebrisana dvojna obdavčitev! V konkretnem primeru bi FURS najprej odrl Palčico pomagalčico za 952.000 evrov, potem pa še prejemnika za 940.000. V posmeh vsem, ki so pomagali Krisu, a bi skorajda osrečili našo vrlo davkarijo…

 • Skrajno Desni

  Lopovi bodo poskrbel da ne bomo več organizirali humanitarnih akcij, jaz na mestu športnika nikoli več nebi oblekel dres Slovenije interes te države samo kako pokrast, da bi pa plačala eno zdravljenje otroka to pa ne . vsa čast vsem i smo prispeval za Krisa in upam da se najde način zbiranja denarja za otroke brez prisotnosti lopovske države pa čeprav v tujino.

 • Mojca pokraculja

  Bomo dobili po Lex Magna, še Lex Kris ?
  Ljudje božji, zamislite se nad to izjavo društva:

  “Zgolj dejstvo, da naše društvo še ni ustanovljeno eno leto po našem mnenju ne more biti razlog za to, da smo obravnavani drugače kot tista društva, ki delujejo več kot eno leto,” meni Štoka.

  Ženska božja, ne izpolnjuješ pogojev za humanitarno društvo in za oprostitev obdavčitve.
  Če nisi vedela, da obstaja Zakon o humanitarnih organizacijah, zakaj pa si se šla humanitarnost ?
  In zdaj se bo povezala z Nevladnimi organizacijami !

 • dob

  “Furs razkril svojo “luknjo”

  Ne ga lomit. A mamo dva FURS-a?!
  Za ene tko, za druge tko-tko.
  FURS za Slovence – ČEFURS za Jankoviće in njemu podobne.
  Država, kot se komu sprdne! Kakor za koga. Tekoča pravila!

 • Branko Jadran

  Pa to je noro, vsak bi vsakemu vse pobral, morate bit pridni, v nasprotnem primeru bo duhec Marije Terezije nas obiskal, pa mogoc dal kaksno lekcijo