fbpx

Kako bo policija ukrepala v primeru policista Dušana Đogića?

Visoki policist Dušan Djogić je zmago Gibanja Svobode proslavil s streljanjem s pištolo. (Foto: Zajem zaslona)

Kako bo policija ukrepala v primeru policista Dušana Djogića, ki je po zmagi Gibanja Svoboda v zrak izpraznil šaržer neslužbene pištole in kako dolgo bo omenjeni policist še opravljal delo policista? Poslanec SDS Žan Mahnič je na Sanjo Ajanović Hovnik, ki opravlja funkcijo ministrice za notranje zadeve, naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s posnetkom policista, ki je uporabil strelno orožje.

Po tem, ko smo nedavno poročali o brezglavem streljanju policista, ki je v zrak izpraznil šaržer neslužbene pištole in s tem proslavil zmago Gibanja Svoboda, kasneje pa video objavil na svojem Facebookovem profilu, se poraja resno vprašanje o njegovi prihodnosti v opravljanju poklica varovanja državljanov in državljanov. Izbrani način za slavje, ki ga je izbral policist Dušan Djogić, ni ravno primerno vedenje za nekoga, ki opravlja tako odgovorno delo, ki zahteva tudi nadziranje svojega temperamenta. V zvezi s streljanjem je poslanec SDS Žan Mahnič na Sanjo Ajanović Hovnik naslovil dve poslanski vprašanji.

Poslanec Žan Mahnič je Ajanović Hojnikovi, ki trenutno opravlja funkcijo notranje ministrice, zastavil dve ključni vprašanji, vezani na posnetek posnetek policista Dušana Djogića, ki je po zmagi Gibanja Svoboda v zrak izpraznil šaržer neslužbene pištole. Uvodoma je dejal, da je iz posnetka razvidno, da je pred strelom zaklical “za zmago”, video pa objavil na svojem Facebookovem profilu. Mahnič je pojasnil, da je omenjeni policist zaposlen v enoti, v kateri policisti preprečujejo in odkrivajo čezmejno kriminaliteto, odkrivajo kršitve nedovoljenega prehajanja državne meje in nezakonitega prebivanja tujcev v Sloveniji, odkrivajo prepovedane droge, orožje, eksplozivne snovi, odkrivajo ponarejene in prenarejene dokumente, ukradena vozila in druge naloge.
Poslanec je ob zgoraj navedenih dejstvih opozoril, da “nošenje prisilnih sredstev ureja zakon o nalogah in pooblastilih policije. 134. člen ZNPPol določa, da je o uporabi strelnega orožja potrebno podati poročilo (131. člen ZNPPol).”, pri čemer pa je Ajanović Hojnikovi zastavil naslednji vprašanji, in sicer:
1. Ali je policist Dušan Djogić o streljanju, ki ga je objavil na svojem Facebookovem profilu, podal poročilo?
2. Kako bo policija v tem primeru ukrepala in kako dolgo bo omenjeni policist še opravljal delo policista?

Ana Horvat