Kako je do vratu zadolžen Dušan Olaj iz SD na najboljši kmetijski zemlji postavil tovarno

Foto: sta

Predsednik SD Dejan Židan je minister za kmetijstvo, Dušan Olaj, ki ga vidi kot ministra za gospodarstvo, pa je tovarno Duol na Brezovici pri Ljubljani postavil na najboljšem kmetijskem zemljišču, razkrivajo javno dostopne evidence. Kako je Olaju na takšnem zemljišču sploh uspelo postaviti tovarno, ni znano.

Sam sicer živi v katastrski občini Trnovsko predmestje v Ljubljani, na domačem naslovu pa ima od lani tudi s. p. za poslovno svetovanje.

Javno dostopne evidence razkrivajo, da je Olajeva tovarna na kmetijskem zemljišču.

Zadolžen do vratu
Zemljišče, kategorizirano kot najboljše kmetijsko zemljišče, je Duol inženiring kupil od podjetja Domoprema leta 2003. Duol Inženiring se je najprej zadolžil pri Reiffeisen Krekovi banki.

SD-jev kandidat za vodenje gospodarskega resorja, vsaj sodeč po tem, kar piše v javno dostopnih evidencah, po posojila hodi izključno v Maribor. Trenutno ima na podjetje vpisano maksimalno hipoteko Nove Kreditne banke Maribor. Terjatev znaša 965 tisoč evrov, pri čemer podatka, do kdaj jo mora Olajevo podjetje poravnati, ni, temveč je v rubriki tip dospelosti zapisano le “do odpoklica “. Skupna vrednost vseh nepremičnin v lasti Duol Inženiringa je po oceni geodetske uprave (Gurs) 337 tisoč evrov. Torej tretjina zneska, za katerega je zavarovana hipoteka NKBM.

Na parceli pa ima predkupno pravico tudi KBS Banka s sedežem v Mariboru, in sicer “na podlagi kupoprodajne pogodbe z dne 20. 12. 2001 z overjenim vknjižbenim dovoljenjem z dne 10. 11. 2016, okvirne kreditne pogodbe z dne 19. 12. 2006 in odpravka notarskega zapisa opr. št. SV 676/06 pooblastila z dne 30. 5. 2006 se vknjiži predkupna pravica”.

Geodetska uprava vrednost Duolovih nepremičnin ceni na 337 tisoč evrov; banki mora odplačati še skoraj milijon evrov.

Milijonski posel v Novem mestu
Olajev Duol je v zadnji 15 letih s proračunom oziroma njegovimi porabniki ustvaril za 7,7 milijona evrov prihodkov. Aplikacija protikorupcijske komisije Erar razkriva, da so kar 5,780 milijona evrov zaslužili z ministrstvom za obrambo, ki ga je v zadnjem mandatu vodila ministrica iz kvote SD Andreja Katič. V času, ko je vodil obrambno ministrstvo današnji koalicijski partner SD Karl Erjavec iz stranke DeSUS, so na račun Duol Inženiringa nakazali tudi po milijon ali, kot denimo februarja 2006, celo 1,6 milijona evrov.

 

Več o njegovem mastnem služenju s Slovensko vojsko si lahko preberete TUKAJ 

Letos so dobili zajetno javno naročilo v Novem mestu, težko kar 1,378 milijona evrov. Javno naročilo zajema desetletni najem dvojne membrane za nadtlačno pokritje dvorane Olimpijskega vadbenega centra Češča vas v Novem mestu in vse druge opreme, opredeljene v razpisni dokumentaciji.

škandal24.si

 • večni srb

  Ministrstvo za obrambo je največje stanovanjsko podjetje v državi, zato je sprega s propadlimi gradbinci zelo logična in simbiotična. Z vojno nimajo veze, pa toliko več s korupcijo, ki sega v sleherne naše kraje, saj je bila povsod neka kasarna ali vsaj vojaška karavla.
  Veliko hitreje, lažje in tudi bolj pregledno bi bilo, če bi sestavili seznam vseh gradbincev, ki so kdajkoli poslovali z MORS, bom zelo presenečen, če bi odkrili en sam čisti posel.
  Kaj torej v resnici počnejo in s kakšnim namenom, zgleda podpirajo točno določeno strukturo, ki načrtno kroji lokalno urbanistično sliko, kar končno vpliva na sliko celotnega tam živečega prebivalstva, ki pridejo skupaj s temi posli zraven v paketu.

  • Maja

   mene nič ne preseneča, povsod po svetu v vsaki državi je pravilo jasno in znano, če želiš posel z državno institucijo in ta preseže vrednost milijon, si dolžan pristopit v stranko, ki ti je omogočila takšen posel…tudi SDS ne deluje drugače.

   • rabbit

    Lahko navedeš primer.

 • janez.pokoncni

  Podjetnik in član oziroma simpatizer SDja. Ne gre in ne gre skupaj, amen. Tisti trenutek, ko sem izvedel, da Olaj pristopa k SDju mi je bilo jasno, da ga mora nekaj zelo stiskati za vrat in, da drugega izhoda, kot pristop k mafiji, ne vidi.
  V teoriji je SD namreč zelo skregana s podjetništvom ; zavzema se celo za še višje davke, državno lastnino, debelo državo, itd.

  Olaj je očitno podjetnik Hanovega kalibra, ki svoj “posel” gradi na državnih firmah. Preko 60% je bil zvezan na Pivovarno laško, a je po njeni prodaji odletel. Seveda danes njegovo podjetje ni senca tistega izpred parih let je pa te “podjetnike” zato toliko lažje razumeti, zakaj mi firm ne smemo prodati in zakaj morajo ostati državne – zato, da jih lahko takšni odirajo. Če bi se šlo malo “lupiti” Luko Koper se vsi, ki ste kadarkoli celo “razumeli” zakaj bi naj SLO gradila 2.tir, pogreznete od sramu.

  • Nšo-či

   Tudi mene je presenetil s politično opredelitvijo. Sicer sem pa brala pred časom nekje tem, da je podjetje kot “balone” gradilo šolske telovadnice. Maksimalna hipoteka je samo potencialna zadolženost in se običajno uporablja za zavarovanje garancij. Za dolgoročne kredite pa običajne ne, ker nima neposredne izvršljivosti. Zato tudi razmerje 1:3. Podjetje brez garancij svojega posla preprosto ne more opravljat. Vsaj tako se meni zdi na prvi pogled.

  • Nšo-či

   Njegova polična opredelitev je presenečenje tudi zame..Presenečenje pa ne predstavlja sodelovanje podjetja z državo. Brala sem o tem, da “baloni” nadomeščajo zidane telovadnice. Bi si pa želela, da bi v namige vnesli vsaj malo strokovnosti. Maksimalna hipoteka, njeno razmerje je v praksi običajno povezano z garancijami. Brez garancij to podjetje, ki je predvsem izvozno usmerjeno ne more poslovati. Ker gre za gazelo.,.za hitro rastoče podjetje pa zavarovanje ne predstavlja nič nenavadnega.

   • janez.pokoncni

    Njegov glavni izvozni trg je, kako slučajno, Rusija. :)

    • Nšo-či

     :) mogoče je tvoj odgovor, ki me je nasmejal, rešitev na moje vprašanje. Verjetno je pa res lažje skozi vrata Roskozmoza kot skozi Nasina …do sanj. Njegove izjave o statistiki, Bruslju in še o čem pa so mi zanimive. Ko sem si prebrala o šolah, ki so jih postavili v Katarju, mi je prvo na misel prišla beseda…… Zato politika :). Ah,,,ta ženska v meni. Sem pa ugotovila, da tu niso zaželjeni pogovori z vsebino, ker je bil moj prvi komentar namenjen tebi ozančen kot spam.

  • Nšo-či

   Bi ti odgovorila na spodnji komentar, ki me je nasmejal. Pa žal ne gre..

  • Janko Gedlička

   Preprosto in jasno razložiti bistvena, komplicirana in prikrita dogajanja v naši “demokratični” družbi je nekaj najtežjega. Tebi je to odlično uspelo. Ko sem to prebral sem dobil občutek, kakor da se mi vse prikazuje v ogledalu, da lahko vse to vidim, slišim, ošlatam in razumem. Prav bi bilo, da se s svojimi sposobnostmi daš bolj na razpolago vsaj v predvolilnem času. Marsikdo bi drugače volil, ali vsaj šel na volišče, če bi mu kaj potegnilo.

 • xtc

  No prali primer levih “uspešnih” poslovnežev in emkraten bofoči gospodarski minister za potop.levi prezadolženi podjetnik šlepajoč se na poslih z državo preko politične opcije.
  Ja to je večina SLO “mega” uspešnih podjetnikov,mafijsko politično poslovanje in zato upor proti tujcem,ki bodo z pokupitvijo državnih firm in pokradenih izčrpanih izrinili levo bando od korit in jih postavili na realna tla,ali poslovanje v realnem trgu ali crk.

 • montyamp

  Država na temeljih banditizma ne more preživeti .
  GORJE NARODU , KO PRIDEJO HLAPCI NA OBLAST

  • rabbit

   Gorje narodu, kjer pridejo lenuhi na oblast.

 • Jože Novak

  Poznam prejšnjega lastnika objekta in zemljišča, kjer ima zdaj DUOL svoj sedež. Tam ni nobenega kmetijskega zemljišča in tudi nobene tovarne ni, ker ni prostora. Gre za objekt na vzpetini s parkiriščem.
  Prav tako, kolikor vem, DUOL nima nobene tovarne, ampak zanje delajo Italijani. In kolikor vem, 98% prometa ustvarijo izven Slovenije. Zakaj bi šel g.Olaj v politiko in to v SD pa tudi meni ni razumljivo.

  • Olga_10

   Mogoče je le navidezna “tovarna”, ki “dobrososedsko” pere udbomafijski denar…

  • rabbit

   Zato, ker edino služi z javnimi naročili, ki mu jih zagotavljajo njegovi strankarski pajdaši beri lopovi.

   • Jože Novak

    Ne poznam g. Olaja, vem pa (Slovenija je majhna), da delujejo na področju Francije, Hrvaške, Finske, Norveške, Ruske federacije, Indije, Izraela,….
    Tukaj ni ravno slovenskih javnih naročil.
    Prav tako vem, da se ni pustil izsiljevati g. šerifu. Ozadja firme pa ne poznam.
    Samo niso stvari črno/bele.

 • Olga_10

  Ga bo treba zgrabiti za vrat in vrniti nakradeno!

 • Borut Stari

  Tipični partizanski podjetnik.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!