fbpx

Kako je do vratu zadolžen Dušan Olaj iz SD na najboljši kmetijski zemlji postavil tovarno

Foto: sta

Predsednik SD Dejan Židan je minister za kmetijstvo, Dušan Olaj, ki ga vidi kot ministra za gospodarstvo, pa je tovarno Duol na Brezovici pri Ljubljani postavil na najboljšem kmetijskem zemljišču, razkrivajo javno dostopne evidence. Kako je Olaju na takšnem zemljišču sploh uspelo postaviti tovarno, ni znano.

Sam sicer živi v katastrski občini Trnovsko predmestje v Ljubljani, na domačem naslovu pa ima od lani tudi s. p. za poslovno svetovanje.

Javno dostopne evidence razkrivajo, da je Olajeva tovarna na kmetijskem zemljišču.

Zadolžen do vratu
Zemljišče, kategorizirano kot najboljše kmetijsko zemljišče, je Duol inženiring kupil od podjetja Domoprema leta 2003. Duol Inženiring se je najprej zadolžil pri Reiffeisen Krekovi banki.

SD-jev kandidat za vodenje gospodarskega resorja, vsaj sodeč po tem, kar piše v javno dostopnih evidencah, po posojila hodi izključno v Maribor. Trenutno ima na podjetje vpisano maksimalno hipoteko Nove Kreditne banke Maribor. Terjatev znaša 965 tisoč evrov, pri čemer podatka, do kdaj jo mora Olajevo podjetje poravnati, ni, temveč je v rubriki tip dospelosti zapisano le “do odpoklica “. Skupna vrednost vseh nepremičnin v lasti Duol Inženiringa je po oceni geodetske uprave (Gurs) 337 tisoč evrov. Torej tretjina zneska, za katerega je zavarovana hipoteka NKBM.

Na parceli pa ima predkupno pravico tudi KBS Banka s sedežem v Mariboru, in sicer “na podlagi kupoprodajne pogodbe z dne 20. 12. 2001 z overjenim vknjižbenim dovoljenjem z dne 10. 11. 2016, okvirne kreditne pogodbe z dne 19. 12. 2006 in odpravka notarskega zapisa opr. št. SV 676/06 pooblastila z dne 30. 5. 2006 se vknjiži predkupna pravica”.

Geodetska uprava vrednost Duolovih nepremičnin ceni na 337 tisoč evrov; banki mora odplačati še skoraj milijon evrov.

Milijonski posel v Novem mestu
Olajev Duol je v zadnji 15 letih s proračunom oziroma njegovimi porabniki ustvaril za 7,7 milijona evrov prihodkov. Aplikacija protikorupcijske komisije Erar razkriva, da so kar 5,780 milijona evrov zaslužili z ministrstvom za obrambo, ki ga je v zadnjem mandatu vodila ministrica iz kvote SD Andreja Katič. V času, ko je vodil obrambno ministrstvo današnji koalicijski partner SD Karl Erjavec iz stranke DeSUS, so na račun Duol Inženiringa nakazali tudi po milijon ali, kot denimo februarja 2006, celo 1,6 milijona evrov.

 

Več o njegovem mastnem služenju s Slovensko vojsko si lahko preberete TUKAJ 

Letos so dobili zajetno javno naročilo v Novem mestu, težko kar 1,378 milijona evrov. Javno naročilo zajema desetletni najem dvojne membrane za nadtlačno pokritje dvorane Olimpijskega vadbenega centra Češča vas v Novem mestu in vse druge opreme, opredeljene v razpisni dokumentaciji.

škandal24.si