Kako je to mogoče? Hrana se draži, vladna košarica živil pa po podatkih vlade vedno cenejša

Foto: Freepik

Golobova vlada je z lanskim septembrom začela popisovati cene osnovnih živil in jih javno objavljati na spletni strani. Kar je moč zaslediti iz podatkov na tej spletni strani je to, da se je povprečna cena košarice osnovnih živil, ki jo spremlja primerjalnik cen ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, od septembra lani do danes za več kot 17 odstotkov znižala, čeprav so se cene pri nas v povprečju dvignile za skoraj 20 odstotkov. Pri vsem tem pa izvemo, da trgovci v Italiji kljub splošni globalni inflaciji svoja živila prodajajo bolj poceni, kot pri nas.

Statistični urad RS je poročal o 10,3 odstotni podražitvi na letni ravni, po zadnjih podatkih je k rasti inflacije prispevala dražja hrana in to za 1,7 odstotka. In kljub temu, da se hrana že od septembra draži, vlada pravi, da se je vladna košarica osnovnih živil pocenila. Slednje namiguje na to, da se trgovci lahko sami odločajo o ceni izdelka, po podatkih v zadnjih mesecih bi lahko celo rekli, da ti “tekmujejo, kdo bo imel nižjo ceno živil v košarici”.

Vladna košarica živil, ki potrošnikom omogoča spremljanje in primerjavo maloprodajnih cen košarice petnajstih osnovnih živil pri različnih slovenskih trgovcih vsebuje pšenično belo moko (tip 500), beli kruh, testenine, goveje, svinjsko in piščančje meso, sveže polnomastno mleko (s 3,5 odstotka mlečne maščobe), tekoči jogurt (s 3,2 odstotka mlečne maščobe), poltrdi polmastni sir, maslo, jajca hlevske reje (kategorija M), jabolka, krompir, sončnično olje in beli sladkor. Kot ima vlada zapisano na spletni strani, se je pri 10. popisu se je vrednost povprečne vrednosti najcenejše košarice znižala za 2,84 € oz. za 6,44 odstotkov. Povprečna najcenejša košarica osnovnih živil ima tako v celotnem obdobju od pričetka spremljanja (od 13. 9. 2022 do 17. 1. 2023) tokrat najnižjo vrednost.  Zakaj potem ljudje odhajajo v Italijo po nakup? In zakaj tam prihranijo tudi do 100 evrov? Številni se sprašujejo enako, med drugim tudi uporabnica Twitterja, ki je zapisala: “Kje je tista primerjava Golobove košarice. Kaj delajo strokovnjaki ? Novogoriška družina z nakupovanjem čez mejo prihrani do 100 evrov na mesec”

Spremljanje skozi čas od septembra pa nas pripelje do tega, da je razlika v košarici živil med trgovci različna, kot bi tekmovali, kdo bo imel nižje cene živil iz košarice. Povprečna cena košarice pri prvem popisu 13. septembra je bila 49,90 evra, najcenejši je bil Eurospin (47,38 evra), najdražji pa Tuš (56,54 evra). Kasneje pa lahko vidimo, da so imeli kar naenkrat vsi trgovci cenejša živila, za to je logično vprašanje na tem mestu: ali si trgovci cene lahko kar “zmišljujejo” in ali načrtno postavljajo visoke cene pri ostalih izdelkih?

Gibanje vrednosti najcenejše nakupne košarice izdelkov z rednimi cenami pri posameznih trgovcih v Sloveniji skozi čas (Foto: Nasa super hrana)

Pri drugem popisu je bil najcenejši Eurospin (40,43 evra), najdražji pa ponovno Tuš (46,37 evra). V četrtem popisu opazimo znatno razliko, saj je bil kar naenkrat najcenejši Tuš s košarico za 39,17 evra, medtem ko je bila najdražja košarica pri Hoferju, in sicer 46,09 evra. Mesta najdražjih so tako zasedli Hofer, Mercator in Eurospin, najcenejši pa so bili Lidl, Tuš in Hofer. Pri zadnjem popisu 17. januarja je bilo stanje sledeče: najcenejšo košarico osnovnih živil ima Lidl (39,06 evra), najdražjo pa Eurospin (44,28 evra).

Foto: Naša super hrana

Kar je zanimivo, da je ravno v tem obdobju 13. septembra 2022 do 17. januarja 2023) prav ta košarica teh živil ostala vedno najcenejša. Sprva je stala 49,90 evra, zdaj pa stane 41,28 evra, kar je okoli 17 odstotkov manj. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so zapisali tudi, da se je zmanjšala razlika med najcenejšo in najdražjo košarico med trgovci, ki na zadnjem popisu znaša nekaj več kot pet evrov. Višje cene ima tokrat le Hofer. Sodeč po vladni spletni strani Naša super hrana, pa so se pocenile testenine, moka in kruh. Cenejša sta tudi svinjsko in goveje meso.

Zadnji popis živil (foto: Naša super hrana)

Hrana se draži, košarica živil pa je cenejša?
Sodeč po podatkih SURS, so se hrana in brezalkoholne pijače v lanskem letu podražile za 18,6 odstotka, samo decembra se je hrana v primerjavi z novembrom podražila za okoli 1,7 odstotka. Leta 2022 se je najbolj podražilo jedilno olje, sledila sta maslo in sveže posneto mleko. Na trgu mesa so se podražili svinjsko, goveje in perutninsko meso. Odstotki podražitve so varirali od 18 do 40 odstotkov.. Kruh se je od začetka leta podražil povprečno za 10,8 odstotka, moka ter izdelki iz žit pa za 22,1 odstotka, ugotavlja SURS. Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat so rast cen življenjskih potrebščin lani v državah z evrom spodbujale ravno rastoče cene živil. Po njihovih izračunih se je indeks cen hrane in brezalkoholnih pijač v Sloveniji lani od začetka do konca leta dvignil za 14,2 odstotka, samo od septembra do decembra za 4,3 odstotke. Kljub navedenim podražitvam, ki jih močno občutimo prav vsi, pa cena vladne košarice živil pada. Kako je to mogoče? Vse kaže, da se cene le da znižati, če trgovci dobijo malo zunanje spodbude.

Ana Horvat