fbpx

Kako se Danilo Türk hvali v egiptovskih medijih

Pregrešno drago potovanje nekdanjega predsednika Danila Türka v Sarajevo je dvignilo veliko prahu. (Foto: STA)

Med obiskom v Kairu si je naš nekdanji predsednik države Danilo Türk vzel čas tudi za intervju za egiptovski časopis Al Ahram. V pogovoru je seveda izpostavil svoje prednosti: predanost nalogam, dosedanje diplomatske in politične izkušnje ter vizijo bodočega delovanja Združenih narodov.

Nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk in eden izmed kandidatov za položaj generalnega sekretarja Organizacije Združenih narodov, ocenjuje, da pri končnem izboru osebe, ki bo nadomestila Ban Ki-Moona, spol ne bo igral velike vloge, poroča Večernji list.

“Ne verjamem, da bo spol kandidata sam po sebi imel vpliv, vsaj ne velikega,” je Türk izjavil za kairski časopis Al Ahram med nedavnim obiskom v Egiptu, kjer je lobiral za podporo svoji kandidaturi in kjer je predstavil vizijo bodočega delovanja te svetovne organizacije.

Slovenija je sicer kandidaturo Danila Türka na mesto generalnega sekretarja ZN uradno vložila v začetku februarja. S tem smo tudi prvič vstopili v tekmo za vodilno mesto Združenih narodov.

Pred časom je sicer o Türkovi kandidaturi poročal tudi The Economist, kjer so takrat zapisali, da mu strokovna javnost ne daje veliko možnosti in da se ime tretjega predsednika Slovenije pojavlja v skupini drugorazrednih kandidatov, ki jim v svoji kampanji za kandidaturo ni uspelo vzbuditi veliko interesa oziroma podpore.

Ga bo premagala ženska?
“Čas, da ženske zasedejo najvišje položaje, je vedno bil pravi in tako bo tudi v prihodnje. Vendar tokrat ne gre za vprašanje spola in to ne bo odločilno,” je dejal Türk in dodal, da predsednica mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde na ta položaj ni prišla zaradi spola – kot ženska kandidatka, temveč zaradi svojih lastnih sposobnosti in zaslug.

V pogovoru za egiptovski medij je Türk dejal, da med svoje prednosti uvršča predanost nalogam, dosedanje diplomatske in politične izkušnje ter vizijo bodočega delovanja OZN.

Tokrat človekove pravice ne bodo drugorazredna tema
V programu in viziji OZN se je še bolj kot do sedaj zavezal k reševanju spopadov v svetu in v preventivni diplomaciji, s katero bi se jim izognili. Kot je še dejal, bo promotor miru, hkrati pa se bo zavzemal za inovativni pristop k razvoju zaščite človekovih pravic.

“Upravljanje s konflikti in njihovo preprečevanje zahteva resno politično vodenje, zato ocenjujem, da bi Združeni narodi v tem smislu morali narediti več,” je povedal Türk. V zvezi s konflikti v Siriji je pojasnil, da svetovna organizacija ni struktura, preko katere se vzpostavi mir, temveč mora OZN pripraviti takšen okvir, znotraj katerega mirovno rešitev poiščejo same stranke v sporu.

M. P.