fbpx

Slavni The Economist napoveduje žalostno usodo Danila Türka

Vir: STA

Naslednji generalni sekretar ali sekretarka Združenih narodov bo po vsej verjetnosti z območja Balkana. Generalni sekretarji so namreč ob kriteriju politične in strokovne ustreznosti izbrani tudi po ključu narodne oziroma regionalne pripadnosti. Tokrat je za kandidaturo na vrsti vzhodna Evropa, piše The Economist, ki ob tem omenja tudi slovenskega kandidata Danila Türka.

Med najboljšimi kandidati se omenjata Bolgarki – Irina Bokova, ki trenutno predseduje UNESCU, in Kristalina Georgieva, podpredsednica Evropske komisije. Georgievo preferira trenutni generalni sekretar Ban Ki-moon, medtem ko je bolgarski premier Bojko Borisov v precepu, saj bi jo raje obdržal kot zaveznico v Evropski komisiji. Po drugi strani uživa Bokova podporo Združenih držav, vendar je iz politične opozicije, piše Economist.

Danilo Türk, drugorazredni kandidat
Spopad med najboljšima kandidatkama spremlja serija kandidatov, ki čaka, da se vodilni med seboj “izbijejo” iz tekme. Med temi kandidati se omenja tudi Danilo Türk, a mu strokovna javnost ne daje veliko možnosti. Ime tretjega predsednika Slovenije se pojavlja v skupini drugorazrednih kandidatov, ki jim v svoji kampanji za kandidaturo ni uspelo vzbuditi veliko interesa oziroma podpore.

Poleg njegovega imena se pojavlja tudi nekdanja hrvaška ministrica za zunanje zadeve Vesna Pusić, ki pa po sklenitvi koalicije med HDZ in Mostom po vsej verjetnosti ne bo dobila zelene luči s strani lastne vlade.

Ž. K.