fbpx

[Video] Kako se je tranzicijska levica ustrašila, da bo njen medijski monopol v Sloveniji ogrožen

Janez Janša

Preiskovalna komisija DZ, ki ugotavlja domnevno nezakonito financiranje SDS, je danes na to temo zaslišala predsednika vlade in SDS Janeza Janšo, ki je trditve o nezakonitem financiranju zavrnil.

Danes je bil na 25. redni seji preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM d.d., domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v Državni zbor, zaslišan predsednik vlade Janez Janša, ki je ob pričetku zaslišanja ustanovitev omenjene preiskovalne komisije pripisal strahu tranzicijske levice nad izgubo svojega medijskega monopola v Sloveniji.

Po odgovarjanju na vrsto vprašanj o poznavanju posameznih družb in njihovem poslovanju ter transakcijah, pa tudi o lastniških deležih družb, poslovanju Slovenske demokratske stranke in celo o poznanstvu s posamičnimi osebami se je premier vzdržal komentarjev, za odgovore na omenjena vprašanja pa je preiskovalno komisijo naslovil na pristojne osebe, ki lahko podajo odgovore, saj je bil on povabljen kot predsednik Slovenske demokratske stranke, zato je pričakoval tudi temu primerna vprašanja in na ostala vprašanja vezana na premoženja lastnikov ni bil pripravljen.

https://twitter.com/vladaRS/status/1499297124940337153

Premier zanikal bližnje poznavanje očitanih medijev
Poznavanja madžarske družbe Ripost premier ni zanikal, saj naj bi zanje slišal v medijih, za družbo Media Works Hungary pa je tokrat slišal prvič, enako velja za Kesmo, ki je po navedbah poslanca Janija Möderndorferja organizacija 476 madžarskih medijev, katerim skupna lastnost je uredniška politika, ki je označena kot provladna. Zanikal je tudi poznavanje nekaterih madžarskih posameznikov, pri čemer pa ni zanikal, da je koga od njih že kdaj prej srečal.

Tranzicijska levica ima monopol nad slovenskimi mediji
Trditev, da bi imeli omenjeni madžarski posamezniki vpliv na 99% slovenskih medijev, je zanikal ob čemer se je skliceval na monopol medijev tranzicijske levice, prav tako pa zatrdil, da so tovrstni deleži verjetno desetkrat manjši od deležev, ki so jih mediji tranzicijske levice iz državnega proračuna dobili v času levih vlad. Pri tem je izpostavil medijsko hobotnico, ki bi se izrisala v primeru, da bi zamenjali imena v sklepanjih in povezavah, češ da bi bila “desetkrat hujša” od te, ki jo očitajo njemu. Dejal je še, da se je “v času levih vlad v Sloveniji prodalo ali preneslo milijardne deleže na nek sklad, mislim, da se imenuje Apollo, ta sklad pa je potem reševal Mladino in še nekatere druge medije v Sloveniji.” Očitke preiskovalne komisije o vplivu madžarske na slovenske medije je zanikal glede na nizek odstotek njihovega deleža izključno v medijih. Ob tem je ta odstotek primerjal z vplivom tranzicijske levice v slovenskih medijih, pri čemer je omenil prenos imperija tajkuna Martina Odlazka na slabo banko, pri čemer je preiskovalni komisiji očital, da tega ne preiskujejo, čeprav bi morali.

https://twitter.com/vladaRS/status/1499292914404499461

Licemerje preiskovalne komisije
V povezavi z lastniškimi strukturami posameznih podjetij, je predsednik vlade preiskovalni komisiji očital licemerje glede na dejstvo, da “lastniška struktura tednika Mladina ni bila znana desetletja, čeprav se je tednik financiral iz preplačanih žilnih opornic in jo je finančno reševal sklad, kateremu ste prodali slovenske turistične bisere, pa se ob tem ni nihče razburjal, čeprav gre za slovenski kapital in slovensko lastništvo in za denar slovenskih davkoplačevalcev.” je sklenil premier in dodal, da ima SDS že desetletja manjšinski delež v založbi Nova obzorja, v ostalih, torej v Nova24tv in v Novi hiši pa je delež SDS zanikal, na kar je še dodal, da ne more trditi, da posameznik član SDS ni kupil kakšne delnice, če so bile na voljo.

V času leve vlade se je nakazovalo denar medijem, ki so izdatno podprli SD, LMŠ, SAB in ostale stranke
Zaslišanje se je nadaljevalo s temo o sprejemanju odločitev glede poslovanja Slovenske demokratske stranke, ki je po njegovih besedah stalno nadzorovano s strani Računskega sodišča, prav tako pa poslovanje nadzira tudi nadzorni organ stranke, zato je prepričan, da je vse skladno s statutom, za razliko od napak, ki so jih odkrili pri Socialnih demokratih (neplačani računi za volilno kampanjo). Na vse to je med drugim izpostavil dejstvo, da je v času svojega ministrovanja “Dejan Židan zapravil 3 milijone evrov za reklame na slovenskih medijih, preko raznih agencij, ki so nato kasneje peljale kampanje za raznorazne stranke,” in svojo izjavo podkrepil z dejstvom, da so “slovenska državna podjetja nakazala na desetine milijone evrov raznim medijem za reklamne akcije, ki so bile brez učinka, v zameno pa naj bi ti isti mediji izdatno podprli, SD, LMŠ, SAB in ostale stranke.”

Predsednik vlade je zaslišanje zaključil s predlogom preiskovalni komisiji, naj se začnejo ukvarjati z vprašanjem provizij ob kriminalnem dejanju pranja skoraj 2 milijard ameriških dolarjev v takrat največji državni banki (NLB).

Tanja Brkić