fbpx

Kako so domači novinarski aktivisti z mrežo tujih želeli očrniti Slovenijo

Helena Milinković (Foto: Twitter)

Slovenska tiskovna agencija (STA) je včeraj mrknila z družabnega omrežja, za molk so se odločili na dan, ko je potekal vrh EU-Zahodni Balkan. “Za razmislek o tem, kako vlada že 279 dni ne plačuje poštenega dela 100 zaposlenih,” so zapisali – ob čemer se poraja vprašanje, od česa pravzaprav živijo? Njihov direktor je priročno odstopil, da bo zgodba, ki jo prodajajo že eno leto, še toliko bolj srce parajoča. STA včeraj namreč ni utihnila v celoti, na tiskovni konferenci vrha EU se je namreč pojavila novinarka oziroma aktivistka, ki je že neštetokrat slišano zgodbo predstavila voditeljem držav članic EU. Dogajanje je že zvesto povzel tudi portal Politico, seveda po svojem scenariju.

Navkljub pomembnosti dogodka in dejstva, da bi lahko vprašala kaj veliko bolj relevantnega, se je novinarka RTVS Helena Milinković odločila izliti ves svoj gnev na predsednika vlade Janeza Janšo. Na novinarsko konferenco vrha EU-Zahodni Balkan se je sicer po vsej verjetnosti akreditirala kot novinarka, vendar pa je nastopila v vlogi aktivistke Slovenske tiskovne agencije (STA). To je bilo razvidno tudi iz njene oprave, na sebi je namreč imela majico “STA-nje je resno”, prav tako tudi nekateri njeni kolegi, na primer Mihael Šuštarič in Boris Jaušovec. S tresočim a vseeno napadalnim glasom, je premierja med drugim vprašala, kdaj bo vlada začela izpolnjevati svoje obveznosti do STA – na kar je dobila jasen odgovor, da še isti dan, ko bo STA podpisala pogodbo.

Svetovalec za odnose z javnostmi Mitja Iršič je na Twitterju spomnil, da je prav novinarka Milinković tista, ki je spremljala tujo novinarko Valerie Gauriat, ko je slednja prišla postavljat vprašanja na Ministrstvo za kulturo. Raziskovala je namreč domnevne in takrat zelo aktualne vladne pritiske na medije. “Radikalni del RTV je neposredno vpleten v izvoz lažnih novic v tujino. Novinarka je postavljala vprašanja, kjer je bilo jasno, da je prejela načrtno zavajajoče informacije,” je še opisal dogajanje. Jasno je torej, od kje in na kakšen način zavajajoče informacije romajo do tujih novinarjev.

Z mrežo tujih aktivistov skušali preusmeriti pozornost drugam
Portal politico.eu in tamkajšnja novinarka Lili Bayer imata te dni spet polne roke dela s Slovenijo. Evropske voditelje naj bi namreč še vedno skrbela medijska svoboda v naši državi. Novinarka je zapisala, da so se voditelji sicer zbrali, da bi govorili o pridružitvi šestih balkanskih držav v EU, a se je zgodilo tako, da je bila Slovenija v soju žarometov zaradi domnevnih neuspehov pri spoštovanju demokratičnih načel EU. Tako so želeli speljati, da politične teme vrha ne bi bile osrednje, vendar jim ni uspelo.

 

Kaj se je sploh dogajalo?
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na tiskovni konferenci dejala, da je financiranje pomembno za neodvisnost agencije ter poudarila, da so mediji ter njihova pluralnost ključnega pomena za demokracijo. Janša je nato pojasnil, da je v slovenski politični prostor vse skupaj lansirano kot del politične igre. Odločitev sodišča ni bila taka, kot je podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova zapisala v pismu ministru za kulturo Vasku Simonitiju, je povedal. Janša je še pojasnil, da je bil sedaj že nekdanji direktor STA Bojan Veselinović pred desetimi leti politično nastavljen in da je vse skupaj igra, s katero se sedaj obremenjuje ljudi, ki imajo bistveno bolj odgovorno delo. “Bo pa Slovenija spoštovanje vladavine prava pričakovala od držav, ki pristopajo k EU,” je bil še odločen premier. Mediji bi ponovno radi prikazali, da je EU neznansko zaskrbljena nad stanjem v Sloveniji – sicer ne nad realnim stanjem, pač pa nad tistim, ki jim ga posreduje leva opozicija in njeni mediji. Ki imajo v slovenski medijski krajini absolutno večino.  Tudi zato so pravzaprav zadnji, ki bi se sploh lahko oglašali na temo pluralnosti. Da o verodostojnem, objektivnem in uravnoteženem poročanju sploh ne govorimo.

Sara Bertoncelj