fbpx

Kako so na morebiten izbruh novega koronavirusa v Sloveniji pripravljeni na Uradu za oskrbo in integracijo migrantov?

(foto: EPA)

Glede na to, da smo že vse od leta 2015 priča nenadzorovanim in nelegalnim množičnim migracijam, so mnoge državljanke in državljani ob zadnjem izbruhu novega koronavirusa še posebej zaskrbljeni. Poleg tega se je na naše uredništvo obrnil vir, ki nam je sporočil, da Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov (UOIM) razpolaga z večjim številom obrazcev, s katerimi prijavljajo obolenja in smrti za nalezljivimi boleznimi. Na UOIM so sporočili, da novih takšnih obrazcev v zadnjem času niso naročali, ter da pri prosilcih ne pričakujejo večjega tveganja za okužbe, kot pri ostalih dnevno prisotnih na UOIM. Prosilci za azil, ki bivajo v Azilnem domu Vič so bili sicer po njihovih pojasnilih seznanjeni s preventivnimi ukrepi, v primeru najmanjšega suma na obolelost katerega izmed njih, pa bi ga izolirali. 

V sosednji Italiji so do četrtka popoldne zabeležili že 528 okuženih z novim koronavirusom, vsaj 14 okuženih pa je izgubilo življenje. V Sloveniji za zdaj še ni potrjenega primera okužbe, a meje z Italijo ostajajo odprte in le še vprašanje časa je, kdaj se bomo s prvim primerom soočili tudi pri nas. Pri tem so skrb vzbujajoče nezakonite množične migracije, ki potekajo že vse od leta 2015, kar skrbi številne državljanke in državljane. Prosilci za azil, ki bivajo v naših azilnih domovih se načeloma neovirano gibljejo po okolici, tja prihajajo novi, številni pa se podajo proti zahodu in enostavno izginejo. Na uredništvo Nova24TV se je obrnil vir, ki je sporočil, da Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov (UOIM) poseduje vsaj sto obrazcev z naslovom “Prijava obolenja – smrti za nalezljivo boleznijo”, ki bi jih lahko potrebovali v primeru izbruha okužb z novim koronavirusom med prosilci za azil. Na UOIM smo se zato obrnili z vprašanji glede obrazcev in njihove pripravljenosti na morebitne okužbe s koronavirusom.

Foto: Nova24TV

UOIM pri migrantih ne pričakuje večjega tveganja kot pri ostalih, ki so tam dnevno prisotni
Glede obrazca uvodoma pojasnjujejo, da UOIM za zagotavljanje nalog iz svoje pristojnosti pri svojem delu uporablja različne obrazce: “Obrazec 8,163 Prijava obolenja – smrti za nalezljivo boleznijo, po katerem vprašujete, se uporablja za obveščanje Zavoda za zdravstveno varstvo o odkritju nalezljive bolezni v Azilnem domu. UOIM v zadnjem času ni naročal dodatnih obrazcev, zaradi narave dela imamo te obrazce ves čas na zalogi.” V nadaljevanju so pojasnili, da med prosilci za azil UOIM na podlagi epidemioloških podatkov oziroma strokovnih vedenj ne pričakuje večjega tveganja kot to velja za ostale osebe dnevno prisotne na področju UOIM: “Poudarili bi, da je trajanje potovanja med migranti praviloma daljše od predvidene inkubacijske dobe.” Kljub inkubacijski dobi velja poudariti, da migranti pri svojih potovanjih uporabljajo različna prevozna sredstva na različnih segmentih poti, prav tako pa bi se lahko okužili tudi med potjo, česar bi se na UOIM zagotovo morali zavedati.

Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov (Foto: STA)

Prosilce za azil seznanjajo s preventivnimi ukrepi
UOIM smo vprašali tudi, kakšne ukrepe so oziroma bodo sprejeli v Azilnem domu Vič z namenom zaščite prosilcev za azil, ki že bivajo v azilnem domu, saj bi se virus v takšnem območju lahko zelo hitro razširil. Na severu Italije so zato že zaprte številne javne ustanove, kot so šole in univerze in tudi ljubljanska Fakulteta za farmacijo je omejila obseg delovanja, odpovedali so na primer predavanja. Vse osebe, ki se nahajajo na območju UOIM, so po njihovih pojasnilih dnevno seznanjene z aktualnimi informacijami in smernicami, ki jih NIJZ objavlja na svojih spletnih straneh v zvezi z koronavirusom: “Poleg informacij, kjer so navedeni preventivni ukrepi (pravilno umivanje rok ter pravilna higiena kašlja) smo posebno pozornost namenili še dodatni namestitvi razkuževalcev ter čiščenju prostorov (dezinfekcija kljuk, vrat, ..). Slikovna navodila NIJZ smo razobesili po vseh oglasnih deskah nastanitvenih oddelkov.” S prosilci so opravili več sestankov, na katerih so jih seznanili s tveganji in preventivnimi ukrepi ter jim tudi podali navodila, kako ravnati v primeru pojava prvih znakov obolelosti.

Azilni dom Vič v Ljubljani (Foto: Tamino Petelinšek/STA)

V primeru najmanjšega suma na obolelost bi osebo UOIM izoliral
Vprašali smo jih še, kako bodo poskrbeli, da v azilni dom ne bodo nameščeni morebitni že okuženi prosilci za azil in da ti ne bodo mogli širiti virusa med prebivalstvom. “V primeru najmanjšega suma na obolelost bomo osebi nemudoma namestili masko, jo izolirali ter poklicali številko 112,” so bili kratki v odgovoru na navedeno vprašanje.

Rok Krajnc