Kako so na morebiten izbruh novega koronavirusa v Sloveniji pripravljeni na Uradu za oskrbo in integracijo migrantov?

(foto: EPA)

Glede na to, da smo že vse od leta 2015 priča nenadzorovanim in nelegalnim množičnim migracijam, so mnoge državljanke in državljani ob zadnjem izbruhu novega koronavirusa še posebej zaskrbljeni. Poleg tega se je na naše uredništvo obrnil vir, ki nam je sporočil, da Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov (UOIM) razpolaga z večjim številom obrazcev, s katerimi prijavljajo obolenja in smrti za nalezljivimi boleznimi. Na UOIM so sporočili, da novih takšnih obrazcev v zadnjem času niso naročali, ter da pri prosilcih ne pričakujejo večjega tveganja za okužbe, kot pri ostalih dnevno prisotnih na UOIM. Prosilci za azil, ki bivajo v Azilnem domu Vič so bili sicer po njihovih pojasnilih seznanjeni s preventivnimi ukrepi, v primeru najmanjšega suma na obolelost katerega izmed njih, pa bi ga izolirali. 

V sosednji Italiji so do četrtka popoldne zabeležili že 528 okuženih z novim koronavirusom, vsaj 14 okuženih pa je izgubilo življenje. V Sloveniji za zdaj še ni potrjenega primera okužbe, a meje z Italijo ostajajo odprte in le še vprašanje časa je, kdaj se bomo s prvim primerom soočili tudi pri nas. Pri tem so skrb vzbujajoče nezakonite množične migracije, ki potekajo že vse od leta 2015, kar skrbi številne državljanke in državljane. Prosilci za azil, ki bivajo v naših azilnih domovih se načeloma neovirano gibljejo po okolici, tja prihajajo novi, številni pa se podajo proti zahodu in enostavno izginejo. Na uredništvo Nova24TV se je obrnil vir, ki je sporočil, da Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov (UOIM) poseduje vsaj sto obrazcev z naslovom “Prijava obolenja – smrti za nalezljivo boleznijo”, ki bi jih lahko potrebovali v primeru izbruha okužb z novim koronavirusom med prosilci za azil. Na UOIM smo se zato obrnili z vprašanji glede obrazcev in njihove pripravljenosti na morebitne okužbe s koronavirusom.

Foto: Nova24TV

UOIM pri migrantih ne pričakuje večjega tveganja kot pri ostalih, ki so tam dnevno prisotni
Glede obrazca uvodoma pojasnjujejo, da UOIM za zagotavljanje nalog iz svoje pristojnosti pri svojem delu uporablja različne obrazce: “Obrazec 8,163 Prijava obolenja – smrti za nalezljivo boleznijo, po katerem vprašujete, se uporablja za obveščanje Zavoda za zdravstveno varstvo o odkritju nalezljive bolezni v Azilnem domu. UOIM v zadnjem času ni naročal dodatnih obrazcev, zaradi narave dela imamo te obrazce ves čas na zalogi.” V nadaljevanju so pojasnili, da med prosilci za azil UOIM na podlagi epidemioloških podatkov oziroma strokovnih vedenj ne pričakuje večjega tveganja kot to velja za ostale osebe dnevno prisotne na področju UOIM: “Poudarili bi, da je trajanje potovanja med migranti praviloma daljše od predvidene inkubacijske dobe.” Kljub inkubacijski dobi velja poudariti, da migranti pri svojih potovanjih uporabljajo različna prevozna sredstva na različnih segmentih poti, prav tako pa bi se lahko okužili tudi med potjo, česar bi se na UOIM zagotovo morali zavedati.

Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov (Foto: STA)

Prosilce za azil seznanjajo s preventivnimi ukrepi
UOIM smo vprašali tudi, kakšne ukrepe so oziroma bodo sprejeli v Azilnem domu Vič z namenom zaščite prosilcev za azil, ki že bivajo v azilnem domu, saj bi se virus v takšnem območju lahko zelo hitro razširil. Na severu Italije so zato že zaprte številne javne ustanove, kot so šole in univerze in tudi ljubljanska Fakulteta za farmacijo je omejila obseg delovanja, odpovedali so na primer predavanja. Vse osebe, ki se nahajajo na območju UOIM, so po njihovih pojasnilih dnevno seznanjene z aktualnimi informacijami in smernicami, ki jih NIJZ objavlja na svojih spletnih straneh v zvezi z koronavirusom: “Poleg informacij, kjer so navedeni preventivni ukrepi (pravilno umivanje rok ter pravilna higiena kašlja) smo posebno pozornost namenili še dodatni namestitvi razkuževalcev ter čiščenju prostorov (dezinfekcija kljuk, vrat, ..). Slikovna navodila NIJZ smo razobesili po vseh oglasnih deskah nastanitvenih oddelkov.” S prosilci so opravili več sestankov, na katerih so jih seznanili s tveganji in preventivnimi ukrepi ter jim tudi podali navodila, kako ravnati v primeru pojava prvih znakov obolelosti.

Azilni dom Vič v Ljubljani (Foto: Tamino Petelinšek/STA)

V primeru najmanjšega suma na obolelost bi osebo UOIM izoliral
Vprašali smo jih še, kako bodo poskrbeli, da v azilni dom ne bodo nameščeni morebitni že okuženi prosilci za azil in da ti ne bodo mogli širiti virusa med prebivalstvom. “V primeru najmanjšega suma na obolelost bomo osebi nemudoma namestili masko, jo izolirali ter poklicali številko 112,” so bili kratki v odgovoru na navedeno vprašanje.

Rok Krajnc

 • Mark SLO

  Teh se korona virus itak ne prime, prej pogine.

  • slosin

   …tud naših komunajzarjev ne. Oni so še v hostah, v letu ’45, virusa še ni blo….

 • zaslosds

  A da ne pričakujejo porast virusa?A res,ti levaki samo serpentinška poslušajo,ki nima nebene veze več z realnostjo.

 • a asimptomatična doba aktivnega prenašalca ne šteje? po nekaterih podatkih je asimptomatična doba 4 dni po nekaterih pa celo preko 40 dni……torej nekje 14-21dni naj bi bilo realno…..v tem času aktivni prenašalec covid-19 ne kaže nobenih zunanjih vidnih znakov okužbe……pa mimogrede…..iran ima precejšnjo pizdarijo glede izbruha koronavirusa, saj sta okužena celo dva predstavnika vlade….vir: Alternative Media Blog AMBasador21

 • piko8

  Samo počakajte, da se zamenja vlada pa boste videli koliko okužb so nam prikrili!!

  • lena

   Verjetno je res tako?

 • McBobo

  Z eno besedo o pripravljenosti: niso.

 • Andrej

  Za take primere enostransko odpreti meje. Kdor ni po zakonu upravičen do azila nima tukaj kaj delat. No, delat tako ali tako niso prišli.

  • DMB

   Se strinjam z vami, kdo od teh sploh je upravičen. Po mojem laicnem mnenju nihče. Bi pa z vsakim ki pride oz. ga pretihotapiti poslal nazaj se nekaj nevladnikiv ki jih vabijo

 • Silos

  Virus ni odporen na komunizem zato je pobegnil s Kitajske in se izogiba Sloveniji !

 • pajot

  Na zgornji sliki sem opazil pet afrika virusov.
  To je najnovejši virus,ki se širi s svetlobno hitrostjo.
  Janša,zapri mejo.

  • rubec

   Se opravičujem ampak meni so ti ljudje grdi ljudje. Pa še nekaj bi dodal. Se opravičujem, ker sem se opravičil.

   • pajot

    Nimaš prav. vsi ljudje so lepi. Z izjemo grdih ljudi.

    • Ivan Ivanovič

     Ta vaša debata je podobna debati med chatboti, ki imajo kurjo pamet.

   • lena

    OK, samo ene zenske gledajo na uporabnost (orodje), za lepoto ni pomembno?

    • rubec

     Jaz nisem taka.

     • lena

      To je na splosno misljeno, velja pa to bolj za liberalne zenske, ki so to tako in drugace.

    • Winstonblue

     Take grde zamascene, kup masti in žolce.

   • Winstonblue

    To niso ljudje, to so človeku podobne opice pa še te so lepše.

   • CorviRus

    Hvala rubec, ker jaz sem lep. :)

 • samotoje

  Vlada ima pristojnost ukiniti urad in zapreti azilni dom na Viču. Na Kotnikovi je dovolj ena soba ali dve za kakšen upravičen primer.

  • samsara

   Sprejeti nobenih novih ‘znanstvenikov’, trenutno stacionirani pa se bodo že ‘porazgubili’ na svoji misiji plemenitenja in bogatitve Evrope, kot to počno že vsa leta doslej.