fbpx

Kako je solastnik agencije Valicon prevaral številne vlagatelje

Solastnika Valicona Zenel Batagelj in Andraž Zorko. (Foto: YouTube, STA)

Zenel Batagelj, soustanovitelj in partner oglaševalske agencije Valicon je bil vpleten v afero kriptopodjetja Cofound.it in s tem oškodoval številne vlagatelje.

Septembra 2018 je podjetje Cofound.it propadlo. Vse skupaj ne bi bilo nič nenavadnega, če pri tem lastniki ne bi oškodovali številne vlagatelje in tik pred zaprtjem trgovali na podlagi notranjih informacij, pišejo na portalu Kriptoreporter.

Strokovnjak, ki je bdel nad postopkom likvidacije in zaprtjem podjetja Cofound.it je namreč zaznal nenavadne trgovalne vzorce žetona CFI v zadnjih dneh pred zaprtjem, kar je kaznivo.

cofound.it insider trading criminal investigation

Sumljivi trgovalni vzorci CFI žetona pred objavo novice o zaprtju podjetja. Ali so zaposleni trgovali na podlagi notranjih informacij? (Foto: Kriptoreporter)

Razočarani ICO investitorji so Coufound.it CFI žetone kupovali po ceni 12 centov ameriškega dolarja, ob propadu pa so jih na prostem trgu lahko prodajali po ceni 2,7 centa, kar pomeni več kot 75 odstotno izgubo za vlagatelje. Kot so kasneje ugotavljali, so se le en dan pred objavo o zaprtju Cofound.it, na spletu pojavile govorice, da naj bi ICONOMI kupil 1 milijon CFI žetonov 10 ur pred uradno objavo o zaprtju Cofound.ita.

cofoundit team archive

Med ustanovitelji je tudi ustanovitelj in partner agencije Valicon, Zenel Batagelj.

Ko je Cofound.it propadel, je bilo na računih še okoli 14 milijonov dolarjev, toda, ker so investitorji v zameno za 15 milijonov dolarjev investicij v ICO dobili zgolj 25 odstotkov žetonov, so ICO investitorji izgubili okvirno 75 odstotkov vloženih sredstev. Nato so v Kriptoreporterju opozorili še na eno nepravilnost, in sicer, da je bil likvidator Cofounda.it, Ervin Uršič, izvršni direktor v podjetju Cashila, predhodniku ICONOMI-ja in vodja operacij v podjetju ICONOMI.

Komentarji vlagateljev povejo svoje.

Torej ni bilo naključje, da je likvidacijo podjetja Cofound.it vodil ICONOMI-jev človek, saj naj bi ICONOMI vključno s svojimi ustanovitelji držal več kot 300 milijonov CFI žetonov, oziroma kar 60 odstotkov vseh CFI žetonov. Že takrat so predvidevali, da bo ICONOMI od 14 milijonov dolarjev preostalih sredstev prejel zajeten kos pogače, torej kar 8,5 milijonov dolarjev, za ICO investitorje bo ostalo zgolj 3,5 milijona dolarjev.

Dvajset odstotkov žetonov, oziroma 2.8 milijona dolarjev pa naj bi po takratnih ocenah Cofound.it izplačal svoji ekipi, svetovalcem in strokovnjakom, torej tistim, ki so bili krivi za propad podjetja.

Jošt Žagar