fbpx

Kako so mediji in določeni ljudje iz ozadja uničevali podobo največje smučarke vseh časov – Tine Maze

Foto: Facebook

Ob intervjuju z Andreo Massijem smo se lahko ponovno spomnili nesoglasij med Tino Maze, Smučarsko zvezo Slovenije (SZS), mediji in še kom, ki so zasenčili zmagoslavje ob uspehih najboljše slovenske smučarke.

Ob tem pa velja še enkrat spomniti, kako deluje večina medijev. So podaljšana roka sistema in če je sistem nekomu naklonjen, potem tudi mediji poskrbijo, da imamo o njem vsi dobro mnenje. Vse drugače pa je, če je nekdo sistemu in medijem trn v peti, tako kot je bila Tina. Potem tudi mediji naredijo vse, da bi ga ljudje videli v čim bolj slabi luči. In potem se dogaja to, da bralci pod članke o Tini Maze pišejo naslednje komentarje: “Dejstvo je samo to, da je tukaj v igri samo denar in nič drugega!”, “…Tina o domoljubju očitno ne ve nič”, “…tele se še leta ne bomo znebili…”, “…naj že spoka…”, “Komaj čakam, da ne bom več slišal zanjo….”, “Zaradi Tine me ne bo v Mariboru!!!”, “Hvala Bogu, da je ta prepotentna Tina nehala tekmovati!!” “…dobro, da bodo prenehali pisati o tej prepotentni in pohlepni Korošici…”. Prav tako nekateri komentatorji niso razumeli, zakaj se je Tina “grebla za najboljšo startno številko”, češ, naj se poslovi v stilu Bojana Križaja, ki si je pred ciljno črto odpel smučke in pomahal navijačem. Ne odobravajo torej nobene nove ideje, vsi bi se morali posloviti na enak način.

Razdeljenost povzročili mediji
Največ od vseh pa pove naslednji komentar: “Smučarka gospa Tina, odkar sem Vas videl na fotki skupaj z izdajalci slovenskega naroda in domobranci, od takrat zame ne obstajate in se lahko pokopljete pol kilometra v sneg“. Ta komentar jasno pokaže, kako smo Slovenci še po 75 letih razdeljeni, na partizane in domobrance, leve in desne, “dobre” in “slabe”, kot da bi bil svet črno-bel kot je v pravljicah. To razdeljenost pa na vsakem koraku spodbuja tudi sistem in z njim večina medijev.

Andrea Massi je zasebni partner najuspešnejše slovenske smučarke Tine Maze in njen nekdanji trener. (Foto: Demokracija)

Ne verjamem, da še kje na svetu obstaja država, kjer imajo tak odnos do svojih športnikov. Andrea Massi celo pravi, da Tino in njeno ekipo “žal na Hrvaškem bolj spoštujejo, kot pri lastni zvezi”. Tako je ob 50. obletnici svetovnega pokala Tini Maze v Zagrebu pripadla posebna čast, da je bila “med izbranci, zmagovalci skupnega seštevka svetovnega pokala, šampioni in velikani alpskega smučanja, ki so nastopili na revialni tekmi v središču mesta v počastitev 50. obletnice svetovnega pokala. Bila je edina Slovenka na tej tekmi. Z upoštevanjem vse zgodovine, ki jo ima Slovenija v smučanju.” (Vir: Slovenske novice)

Toda zakaj se to pravzaprav dogaja? Ker so mediji o Tini objavljali enostranske informacije, ki jih niso preverili še pri drugi strani, torej pri Tini in Teamu to aMaze. Tako so skoraj vsi po vrsti z velikimi naslovi objavili, da Tina za svoj poslovilni nastop zahteva 90 tisoč evrov, čeprav je kasneje sama SZS izjavila, da je “pri navajanju zneska prišlo do lapsusa”. Toda to popravljeno informacijo je objavil le redko kateri medij, in še to samo mimogrede, brez velikih, kričečih naslovov, tako da je ni skoraj nihče opazil. Veliko ljudi pa medijem verjame na prvo žogo, zato so tudi tako reagirali.

Poglejmo, kaj so mediji pisali o Tini v času njene poslovilne vožnje v Mariboru.

Negativno poročanje so samo še poglabljali
“Tina Maze je nekaj sekund res smučala, vse ostalo pa je bil nek slabo premišljen in zlagan plagiat ideje, ki sta jo pred skoraj tridesetimi leti v Saalbachu uprizorila Bojan Križaj in Tone Vogrinec. Toliko za zdaj o Tini Maze, ki me je s svojim pisanjem v Gazzeti dello prelisičila. Preprosto rečeno, zlagala se nam je,
” je napisal novinar Ekipe 24, ker je Tina obljubila, da bo progo presmučala v tekmovalnem slogu in potem tega ni naredila. Nato novinar doda še naslednje: “Ingemar Stenmark je v svetovnem pokalu zmagal na 86 tekmah in to v času, ko je bilo tekem in disciplin mnogo manj, kot jih je zdaj. Lindsey Vonn ima že več kot 70 zmag v svetovnem pokalu in še vedno smuča. Tina Maze jih je osvojila 26. Med njo in res največjimi torej ostaja še veliko prostora.” Zmag je bilo pri Tini res manj, toda novinar je tu enostranski, saj ne omeni, da so Tinini rezultati med smučanjem pri SZS precej nihali. Andrea Massi je namreč povedal naslednje: “Peklensko težko pa je bilo Tino vrniti v smučarsko življenje. Bila je številka ena, potem je padla tja do 47. mesta … Luči na koncu predora pa ni videla. A nam je uspelo.” Torej bi Tini najbrž uspelo že prej, če bi že prej začela trenirati z Andreo Massijem in ekipo Team to aMaze. In v tem primeru bi bilo najbrž tudi zmag občutno več. Že to, da je v sezoni 2012/2013 osvojila rekord, ki ga ni še nihče ponovil, 2.414 točk, pove veliko.

Tina Maze na poslovilni tekmi v Mariboru. (Foto: STA)

V medijih se je v tistem času pojavila tudi informacija, da naj bi ekipa Tine Maze za Tinin poslovilni nastop v oddaji Hvala, Tina!, ki jo je TV Slovenija predvajala s prenosom z mariborskega trga Leona Štuklja, zahtevala 25 tisoč evrov, čeprav za to ni bilo nobenih dokazov in so na TV Slovenija to zanikali (Vir: Dnevnik.si). So pa s tem spet dosegli svoj namen, ustvarjanje negativne podobe o Tini Maze.

Prišlo je do “lapsusa”, za negativno kampanjo se niso opravičili
Za portal Dnevnik.si pa se je novinar razpisal o treh obrazih Tine Maze. Prvi naj bi bil čas smučarske pravljice, kot je poimenoval obdobje, ko je v njeno življenje vstopil Massi. Drugo obdobje je bil zanj “kapitalistični zasuk”, kar je po njegovem “najprimernejši izraz za Tinino zadnje obdobje.” Takole pravi: “Po njenem zadnjem tekmovalnem nastopu marca 2015 je napovedala tekmovalno pavzo. Čeprav je bilo že takoj jasno, da pri tem ni bila najbolj iskrena. Za njeno vrnitev je bilo zelo malo možnosti, a vseeno, obet njene vrnitve je njeni blagovni znamki dajal višjo vrednost. Čas je polno izkoristila za marketing. Svoje ime je tržila na vse mogoče načine.” Najbolj obsojanja vredno pa je za novinarja t.i. Tinino zadnje obdobje, njena poslovilna vožnja na Pohorju. Po njegovem ta vožnja “ni bila mišljena zgolj kot simbolno slovo od aktivnega smučanja, ampak je bila načrtovana kot nabiralna akcija. Akcija, pri kateri se je opirala na čustva navijačev in za katero je terjala 90.000 evrov. Trženje čustev v tako neposredni obliki je vendarle precejšen moralni madež, ki sicer ni povsem ugasnil Tininega sija. Je pa njeno avreolo nekoliko zavil v meglico.”

Informacijo o tem, da naj bi Tina za svoj zadnji nastop zahtevala 90 tisoč evrov, je v javnost lansirala SZS, povzela pa jo je večina medijev. V časopisu Delo so npr. zapisali: “Mazejeva je na zvezo naslovila poziv, s katerim se pri alpskem odboru niso strinjali. Predstavili so ga v sporočilu za javnost: “V reprezentančnem dresu bo nastopila, v kolikor bo vsak od zlatih sponzorjev prispeval določena denarna sredstva in bi na tak način pridobila 90 tisoč evrov.

Foto: STA

Takrat bi morali novinarji informacijo pred objavo preveriti pri Tini Maze, česar pa večina medijev ni naredila. Massi je glede tega namreč izjavil, da “Tina Maze ni postavila niti enega pogoja za nastop na Zlati lisici. S Smučarsko zvezo Slovenije sem komuniciral samo jaz,” pravi Massi. “Kaj sem zahteval? Ničesar! V pismu sem napisal predloge, na kakšen način bi lahko sodelovali.” Torej ni šlo za zahtevo, ampak samo za predloge. In Massi naprej pravi: “Šlo pa naj bi za kompenzacijske stroške. Torej sem se za Tino pogajal, kot sem se vso njeno kariero. Napisal sem znesek, ki ni znašal toliko, kot trdijo na smučarski zvezi. Tam so namreč znesek pomnožili z vsemi zlatimi sponzorji in prišli do 90 tisočih evrov.” Dodal pa je še naslednje: “Menim, da se v zvezi ne zavedajo dobro, kakšno škodo so naredili dragulju slovenskega športa. Novica je zakrožila po vsem svetu in je bombastična.” Massi je torej predlagal (in ne zahteval) 15 tisoč evrov, v SZS pa so ta znesek pomnožili s številom zlatih sponzorjev in prišli do 90 tisoč. Da to drži, dokazuje tudi prispevek na 24ur.com, kjer navajajo, da je direktor SZS na novinarski konferenci dejal, da je “pri navajanju zneska prišlo do lapsusa”. S strani SZS pa ni bilo nobenega namena, da bi se iskreno opravičili za to negativno kampanjo. (Vir: 24ur.com)

Bi pa po poročanju Maribor24.si od Tinine poslovilne tekme imeli veliko korist v Mariboru, posledično pa tudi v vsej Sloveniji, ker bi bil dogodek “medijsko zelo odmeven”, saj bi o njem poročali vsi svetovni mediji. Zato so bili mnenja, da bi morali to priložnost dobro izkoristiti. Boštjan Tancer, direktor Alpskega smučarskega kluba Branik je namreč izjavil: “Gre za informacijo, ki bo odšla v svet. Ne bodo govorili o klubih, poleg Tine Maze bo odšlo v svet tudi Mesto Maribor. Upamo na primerno odzivnost vseh, ki so odgovorni za promocijo.

Zanikanje pravice športnika pri štartni številki
In še nekaj o startni številki, za katero so se zavzemali v Tinini ekipi. Po poročanju Siol.net je Tina Maze na novinarski konferenci v Söldnu sporočila, da končuje kariero in da se bo uradno poslovila 7. januarja 2017 na Zlati lisici v Mariboru. To odločitev je obrazložila z naslednjimi besedami: “Moja zadnja tekma, v finalu svetovnega pokala leta 2015 v Meribelu, se je sprevrgla v hudo bitko za veliki globus. Čeprav nisem zmagala, sem bila vesela in ponosna. Ker pa nisem imela časa, prostora in energije, da bi si lahko predstavljala, da je bila to moja zadnja tekma, sem zdaj zelo motivirana, da še enkrat, najverjetneje zadnjič, nastopim pred domači občinstvom. Svojim pokroviteljem, prijateljem, ekipi in novinarjem želim ponuditi še eno vrhunsko predstavo.

Tudi Andrea Massi je povedal, da si Tina te tekme v Mariboru zelo želi, saj si je v Mariboru želela tekmovati vso svojo kariero. “Pri njej sem začutil veliko željo za to zadnjo tekmo v Mariboru, da bi se zahvalila vsem slovenskim navijačem, občinstvu, pokroviteljem in verjetno tudi nam, naši mali ekipi,” je izjavil. Ni se torej nameravala posloviti s plagiatom ideje Bojana Križaja in Toneta Vogrinca, ampak z vrhunsko tekmo, na kateri si je želela čim boljše uvrstitve. Za visoko uvrstitev pa je navadno potrebna tudi dobra startna številka. Zato so se tako borili za startno številko pod 30, ki pa je Tini niso odobrili. Tina se je namreč pri tem sklicevala na zdravstvene težave, ki jih je bilo mogoče rešiti le s kirurškim posegom, in v preteklosti so že bili primeri, ko je FIS tekmovalcu, ki je imel operacijo, priznala bolniški status in s tem ohranitev startne številke iz prejšnje sezone. Tak primer je bil tudi ameriški alpski smučar Bode Miller.

Foto: STA

Vendar so v mednarodni smučarski organizaciji FIS dali jasno vedeti, da Tini tega ne bodo odobrili, ker to ni po pravilih in da so pravila za vse enaka. Odvetnik ekipe Tine Maze Damijan Terpin je o zvezi FIS povedal, da v njej vso Tinino kariero niso imeli podpore. “Vsakič, ko smo potrebovali eno močno besedo ljudi na FIS-u, ki predstavljajo Slovenijo, ni bilo nikoli nikogar, ki bi se izpostavil,” je povedal Terpin. “Ni šlo za želje, ampak pravice športnika in človeka, ki niso bile upoštevane.” Zato Tina svoje zadnje vožnje na pohorski Zlati lisici ni presmučala v tekmovalnem slogu do cilja. Ne zato, ker bi hotela koga prelisičiti, ampak ker je vedela, da s takšno startno številko nima možnosti za dober rezultat.

In zakaj je bila Tina tolikim trn v peti? SZS se je zamerila, ko jo je zapustila in začela smučati s svojo ekipo. Takrat so v SZS na veliko poudarjali, kako pomembno je za uspeh smučarja, da trenira v skupini. Toda Tina je potem začela dosegati vrhunske rezultate, ki jih ni bilo mogoče skriti.

Nekateri težko prenašajo razlike
V knjigi Jaz. Tina., ki jo je na podlagi Tininega dnevnika napisal novinar Dela Vito Divac piše, da so Tino po izstopu iz SZS tam smatrali, da “je že presegla svoj zenit in zaključila svojo smučarsko zgodbo”. V knjigi opiše tudi reakcijo SZS ob Tinini prvi kolajni v Val d’Iseru, ko je že trenirala s Team to aMaze: “Slavje ob srebrnem odličju je bilo zelo medlo, kar je bilo čudno za ljudi, ki so običajno skakali v zrak za vsako uvrstitev v peterico najboljših. Razpoloženje na slavju v čast Tini in njeni srebrni kolajni je bilo v slovenskem hotelu tako klavrno, da so v deželi vrhunskih vin in sira celo vselej žejni novinarji ostali suhih grl. Kakorkoli je obračala svojo kolajno, Tina na njej ni našla nobene sive sence, ki so jo nekateri »prijatelji« na zvezi in okoli nje nenehno iskali v želji, da bi kolikor se je le dalo zrelativizirali pomembnost njenega rezultata.” Vendar pa, kot piše v že omenjeni knjigi, si je Tinina ekipa ob prejetju prve kolajne začrtala zelo ambiciozen program, osvojitev velikega globusa, kar je tudi uresničila.

Kot drugič pa je mnogim trn v peti Tinina naklonjenost stranki SDS, čeprav je v demokraciji povsem normalno, da različni ljudje podpirajo različne stranke. A za Slovenijo to ne velja. Za konec pa še nekaj o tem, koliko je šlo Tini in Massiju samo za denar. Za Slovenske novice je Massi izjavil naslednje: “Bilo je 25. aprila 2002, ko sem se vrgel na glavo v to delo. Zapustil sem prijatelje, pustil službo in hišo ter se povsem osredotočil na delo in smučanje.” Dvomim, da bi to naredil nekdo, ki mu gre za denar. In še ena Massijeva izjava, ki veliko pove o tem, koliko je šlo njemu in Tini za denar in koliko Tina ve o domoljubju. V Slovenskih novicah namreč lahko preberemo tudi naslednje: “Sicer pa Massi priznava, da je bila njegova edina napaka, da je leta 2010 poslušal Tino Maze. Takrat je imel namreč pripravljen načrt, po katerem bi Tina tekmovala za drugo državo, ona pa je dejala: ‘Jaz sem Slovenka. Nastopala bom za Slovenijo!'” Brez dvoma bi kakšna tuja država Tinini ekipi namenila več denarja in boljše pogoje. To je Massi omenil tudi v intervjuju za Demokracijo, ko je rekel: “Na tujih smučiščih so nas na treningih nosili po rokah”. A Tini ni šlo za denar, šlo ji je za domoljubje, za kar smo ji mnogi zelo hvaležni.

Sonja Ličof