fbpx

Kako so Titu vozili ženske: “Tovariš Tito, Sonja je v tvoji spalnici. Dolgo te čaka, lepa je …”

Tito

V knjigi Titov najtajnejši agent avtor Boris Rašeta skuša analizirati delovanje Ivana Krajačića – Steva, ki je bil večna siva eminenca v ozadju jugoslovanskega komunističnega režima. Intrigant, agent, izvrševalec posebnih nalog, za katerega se je ves partijski in državni vrh spraševal, kakšne so njegove dejanske namere in “za koga” pravzaprav dela. Zanimivo je, da je Broz, ki je bil bolestno nezaupljiv do sodelavcev, najbolj zaupal ravno temu intrigantu. Res pa je, da Krajačić ni nikoli potegnil nobene poteze, ki bi kakorkoli ogrožala maršalov položaj, in je svojemu šefu nudil oporo tako v državnih kot tudi privatnih zadevah, po potrebi je igral tudi vlogo zvodnika.

V knjigi je omenjen primer, ko je v povojnem času Broz odšel v Zagreb, ker je tamkajšnje vodstvo sporočilo, da se je nabral kup problemov. Ljudje so trpeli zaradi pomanjkanja hrane in kurjave, zaradi pomanjkanja surovin pa je bila republiška industrija pred kolapsom.

No, pogovor med Brozom in republiškim vodstvom je hitro prešel v nekajurno popivanje, med katerim se niso ukvarjali s “problemčki”, kot sta kolaps gospodarstva in trpljenje prebivalstva, ampak so drug drugega zabavali s stokrat prežvečenimi vojnimi zgodbicami. Po nekaj urah popivanja je Krajačić poklical Broza na stran in ga obvestil, da operna pevka “Sonja”, ki jo je “zrihtal” za svojega šefa, že nekaj ur čaka v spalnici, in bi bilo škoda, da čaka, ker je lepotica …

Več si lahko preberete TUKAJ.