fbpx

Kako težko gre v Sloveniji z jezika javno božično voščilo: Lidl Hrvatom voščil “srečen Božič”, nam pa sproščene praznike

Foto: zajem zaslona

“Spoštovani Lidl, zakaj dvojna merila, da za Božič voščite na Hrvaškem “srečen Božič” (Sretan Božić), v Sloveniji pa nekakšne “sproščene praznike”…?”, se je ogorčeno odzval na  Lidlovo voščilo ob prihajajočem prazniku Branko Grims. Hrvaški Lidl namreč brez težav zapiše v voščilu besed Božič, medtem ko se v slovenskem zgledujejo po določenih osebah, ki so v preteklih dneh in letih pokazale do Božiča ignoranco. Pred kratkim smo bili podobnega izogibanja deležni tudi pri predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič.

Znano je, da so nekateri aktualni predstavniki oblasti nestrpni do krščanskega praznika, ki je v najbolj čarobnem obdobju leta. Njegov namen je združevanje in povezovanje ljudi, vendar se slovenska levica s svojo komunistično ideologijo stalno trudi razdreti to enotnost, sledijo pa jim tudi določeni trgovci, kot je na to opozoril poslanec SDS Branko Grims, ki je to opazil na enem od reklamnih letakov trgovca Lidl.

Zaželeti zgolj vesele in mirne praznike brez omembe Božiča je namreč socialistična “kultura” razgrajevanja krščanske tradicije, ki jo nekateri predstavniki oblasti dosledno uresničujejo. Takšna je bila lani čestitka Tanje Fajon, ki sprožila zgražanje v slovenski javnosti, enakemu pa so bili priča tudi tisti, ki so bili 17. 12. 2022 na božičnem koncertu v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja, ko je predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič premogla izreči zgolj “prijetne praznike”, angleško torej “pleasant holidays”.

Po tem se zgleduje tudi veletrgovec Lidl, na katerega je opozoril poslanec Branko Grims, ki je njihovo voščilo pri nas primerjal z voščilom Lidla na Hrvaškem, kjer očitno s pravim voščilom za Božič nimajo težav. Ob tem je na Twitterju zapisal: “Spoštovani Lidl, zakaj dvojna merila, da za Božič voščite na Hrvaškem “srečen Božič” (Sretan Božić), v Sloveniji pa nekakšne “sproščene praznike”…?”

To, da na Hrvaškem zares cenijo in spoštujejo največji praznik v letu, ne preseneča, saj se zavedajo njegovega pomena, zato je tudi sama beseda Božič pri njih skoraj vedno zapisana z veliko začetnico. Kot smo že omenili, je za to zadolžena tudi hrvaška oblast, ki je vsem ostalim zgled. Tako je razlika med voščilom njihovega predsednika vlade in njegovim lanskoletnim voščilom ter voščilom naše zunanje ministrice Tanje Fajon, ki lani to še ni bila, precej očitna. “Pred nami je praznik Kristusovega rojstva, čas za enotnost, družino in veselje. Vsem od srca želim srečen Božič in vse najboljše v letu 2022″, se je glasilo lanskoletno voščilo hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića.

Za razliko od njegovega se je voščilo Tanje Fajon glasilo: “V prihajajočem letu nam želim predvsem več človečnosti, več povezovanja, skupnih projektov in skupnih zmag. Da se poslušamo in slišimo. Da smo strpni. Da se spoštujemo. Želim vam lepe in mirne praznike. Srečno in zdravo novo leto #2022! “

Opazite razliko? Božič namreč velja za neodtujljiv del slovenske kulture, tradicije in identitete, Tanja Fajon pa je že večkrat dokazala, da ne spoštuje ničesar, kar je povezano s slovenstvom. Že dlje časa je sicer znano, da samostojna Slovenija ni bila nikoli intimna opcija socialistov, zato očitno tudi v času praznikov ne morejo iz svoje kože. Nenazadnje, Slovenijo kot državo slovenskega naroda aktivno skušajo razgraditi z množičnimi nelegalnimi migracijami in vnosom tujih kultur, svoje pa ne spoštujejo, kaj šele, da bi jo spoštljivo negovali.

Ana Horvat