fbpx

Kako veste, da se zemlja vrti? Ko Marko Jazbec znova v državnem podjetju obsedi

Marko Jazbec (foto: STA)

Marko Jazbec je postal predsednik uprave državnega podjetja Sava Re. Prijatelj Boruta Jamnika je poleg kopanja bančne luknje na NLB opravljal številne druge funkcije in bo znova bdel nad denarnimi tokovi, ki jih obvladuje Jamnikovo omrežje. 

Še nedavno je Marko Jazbec odstopil z mesta predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga, pod katerim je celotno državno gospodarstvo in s tem dejanjem dal navidezni vtis svojega umika. Ni minilo dolgo, ko ga je njegov sošolec iz osnovne šole in osebni prijatelj Borut Jamnik na včerajšnji seji znova potrdil za predsednika uprave pozavarovalnice.

Še pred tem so za Jazbeca uspešno pripravili teren na Savi Re tako, da so avgusta razrešili takratnega predsednika uprave Zvonka Ivanušiča. Razrešitev je izvedel Branko Tomažič, predsednik nadzornega sveta, ki ga je nastavil Borut Jamnik.

Sicer pa je Jazbečeva zgodovina kratka, a pestra. Na STA razen o njegovih bajnih izkušnjah v gospodarstvu niso zapisali nič drugega, čeprav je v zelo kratkem času zamenjal toliko funkcij kot malokdo, o njegovih rezultatih pa bi težko rekli karkoli pozitivnega. Še najbolj zgovorna so njegova leta v NLB v funkciji člana uprave med leti 2009 in 2012, ko je naša največja državna banka realizirala kar za 2 milijardi slabitev, poslovni rezultat NLB pa je bil v vseh teh letih negativen. Njegovo uspešnost smo državljani plačali z dvomilijardno dokapitalizacijo, še 2,3 milijarde evrov slabih terjatev pa so iz NLB prenesli na slabo banko. Za primerjavo – zasebna banka Unicredit je v istem času beležila pozitiven poslovni izid.

Iz NLB v Hotele Bernardin 
Ko je bila luknja v NLB dovolj velika, je Jazbec iskal novo službo in postal predsednik uprave Hotelov Bernardin. Pipa, ki jo je odpiral za prijatelje, je postala nekoliko manjša. Toda Jazbec, navajen večjega pretoka iz NLB, je prakso v dobri veri kljub manjši pipi nadaljeval. Menda jo je puščal dalj časa odprto.

Jure Stranka modernega centra
Toda s tem zgodba o Jazbečevem kadrovanju še ni končana. Res da je v Hotele Bernardin dobil dva ugledna strokovnjaka  – sicer brez turističnih izkušenj, pa vendar … Iskal je še svetovalca in ga našel – ne boste verjeli – pri stranki SMC. Za svetovalca je najel znamenitega Jureta Lebna, sicer bolj znanega iz prvih dni Cerarjeve vlade, ko se je izkazalo, da je človek lagal glede svojega magisterija. Menda ni lagal nalašč, kot so nekateri tedaj zlobno namigovali. Želel je postati samo državni sekretar, v razpisu pa je pisalo, da mora imeti magisterij.

Firma pa v izgubo
Umestno vprašanje pa je, kako je svetovalec Leben svetoval Jazbecu, če se je izguba Hotelov Bernardin v njegovem času drastično povečala. In ko je postala izguba res velika, je Jazbec začel iskati novo službo.

Kot predsednik kreditnega odbora v NLB je Jazbec Hotelom Bernardin, ki jih je kasneje tudi vodil, odobril kredit v višini 6,6 milijona evrov, ki ni bil vrnjen in je sedaj na slabi banki.

Pri Vraničar Ermanovi pa Jazbečeva žena
Da se krog krožnega gospodarstva, s katerim se rad pohvali Cerar, tudi sklene, pa poskrbi Jazbečeva žena Saša Jazbec, ki na ministrstvu za finance skrbi za slovenski proračun kot direktorica direktorata. Za tisti proračun, za katerega je Računsko sodišče zavrnilo izrek mnenja o zbirni bilanci stanja zaradi pomanjkanja revizijskih dokazov. V njem namreč ni bilo podatkov o osnovnih sredstvih, računalnikih, avtomobilih, zemljiščih in vseh ostalih osnovnih sredstvih. Prav tako ni zadovoljivih podatkov o dolgoročnih finančnih naložbah, ki jih ima država. 

 Miha Pirih