Kako zelo tajni so dokumenti, ki bi potrdili, ali Masleša izpolnjuje pogoje za vrhovnega sodnika?

Datum:

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je nedavno vztrajal, da nimajo pravne podlage oziroma pristojnosti, da bi preverili, ali vrhovni sodnik Branko Masleša izpolnjuje pogoje za nastop sodniškega mandata. To je sila nenavadno glede na to, da kadrovske evidence in papirji po 60. in naslednjih členih Zakona o sodiščih sodijo v sodno upravo, ki jo vodi generalni sekretar vrhovnega sodišča. Medtem ima Ministrstvo za pravosodje službo za nadzor poslovanja sodišč, ki ima pristojnost nadzora nad sodno upravo.

Vse se je začelo z dvomom v verodostojnost diplome vrhovnega sodnika Branka Masleše. Novinarji so zaradi vprašanj, ki so bila na mestu, bili tarča groženj s tožbami. Odgovorov na novinarska vprašanja ni bilo, ni bilo niti odobritve Republiškega sekretariata za pravosodje in organizacijo uprave, ki naj bi ga je za pristop k pravosodnemu izpitu v Bosni in Hercegovini pridobil vrhovni sodnik Branko Masleša.

Ministrstvo za pravosodje je še leta 2019 vztrajalo, da po slovenskih predpisih ni pravne podlage, da bi se v Sloveniji priznaval pravniški državni izpit, opravljen v drugi državi. A kakor je zaznati v tem primeru, pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča z izjemo njegove udeležbe na nujni seji odbora za pravosodje, kjer so pretresali Maslešev primer, ni na spregled. Zadeve po pisanju Demokracije ni niti komentiral.

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič (Foto: STA)

Siol je za svoje poizvedovanje o Masleševi diplomi od vrhovnega sodišča prejel naslednji odgovor: “Kot smo vam že večkrat pojasnili, gre pri tovrstnih podatkih za vprašanja, ki nikakor ne sodijo v pristojnost Vrhovnega sodišča RS. Prav tako vam je že bilo pojasnjeno, da je nabor podatkov, ki jih lahko sodišče kot delodajalec, oz. če gre za sodnika, organ, pri katerem ta izvaja sodniško funkcijo, zbira, obdeluje in posreduje, zakonsko omejen. Zakonodaja ne predvideva zbiranja ali posredovanja podatkov, ki so vezani na zasebno področje zaposlenih. Odgovor na tovrstna vprašanja vam lahko ponudi le oseba, na katero se ta nanašajo.”

Kako zelo zaupni so dokumenti o Masleši?
Ostaja nepojasnjeno, zakaj je Masleša potreboval odobritev Republiškega sekretariata za pravosodje in organizacijo uprave za pristop k pravosodnemu izpitu, neznanka je tudi, zakaj na vrhovnem sodišču nimajo izvoda te odobritve, in kar je še bolj zaskrbljujoče, predsednik sodnega sveta Vladimir Horvat je na nujni seji za pravosodje opozoril, da je sodni svet iskal določene podatke tako o Masleši kot sodnici Jasminki Jaši Trkla, a teh podatkov v njihovem arhivu niso našli.

Po trditvah pravnega strokovnjaka, ki je spregovoril za Nova24TV, je argumentacija vrhovnega sodišča, da je dokumentacija o kvalifikacijah Masleše zaupna, popolnoma nepomembna. Pravni strokovnjak je poudaril, da če zakon nekaj določa kot zaupno, to še ne pomeni, da tega ne morejo videti nobene človeške oči, temveč da to lahko vidijo zgolj osebe, ki imajo ustrezno dovoljenje za dostop do zaupnih podatkov. Teh pa v državnih organih sploh ni malo. Pri tem je izpostavil tudi dejstvo, da doslej še ni bilo govora o vrednosti argumenta zaupnosti glede na pravice dostopa do posameznih stopenj.

Peter Truden

Sorodno

Zadnji prispevki

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...

Vlogo Tine Gaber in njenega bivšega v piramidnih shemah bo preiskovala policija

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje financiranje političnih strank,...