fbpx

Kakšna napaka na vabilu – sta si ministrici Katičeva in Györkös Žnidarjeva privoščili prehudo napako?

Foto: STA

Ministrici za notranje zadeve in obrambo Vesna Györkos Žnidar in Andreja Katič vabita na slovesnost ob 26-letnici oblikovanja Manevrske strukture mednarodne zaščite. Gre za nenameren lapsus, provokacijo ali norčevanje iz osamosvojitve?

Slovesnosti ob 26-letnici demokratičnih sprememb in oblikovanja Manevrske strukture narodne zaščite, ki se je kljub razorožitvi uspešno spopadla z JLA in je našo državo popeljala v samostojnost, se je slovenska država poklonila na poseben način. Namesto da bi na uradno vabilo, ki je bilo poslano številnim uglednim gostom, ki so v tistih časih krojili usodo Slovenije, napisali pravilno ime takratne predhodnice Slovenske vojske, so si po mnenju nekaterih privoščili hudo napako.

Ministrici Katičeva in Györkos Žnidarjeva sta vabljene goste povabili na “slovesnost ob 26-letnici oblikovanja Manevrske strukture mednarodne zaščite.”

Po mnenju nekdanjega ministra za obrambo in predsednika Združenja za vrednote za slovenske osamosvojitve (VSO) Aleša Hojsa, ki je prvi objavil vabilo na državno proslavo ob svečani obletnici, gre za sramoto, ki si jo predstavniki oblasti in organizatorja – ministrstvi za notranje zadeve in obrambo – ne bi smeli privoščiti. “Notranja in obrambna ministrica vabita na dan mednarodne zašite?! A ščitita Turka pred zavezniki v OZN?! SRAMOTA !!!” se je Hojs odzval na Twitterju.

Na MNZ priznali napako
Vprašanja o odgovornosti za napako na uradnem vabilu smo poslali tudi na ministrstvo za notranje zadeve in na ministrstvo za obrambo. Na MORS so nam sporočili, da proslavo ob obletnici oblikovanja Manevrske strukture narodne zaščite že nekaj let skupaj pripravljata MORS in MNZ, pri čemer vsako leto za organizacijo proslave in sprejema poskrbi eno od ministrstev. Lansko leto so sprejem organizirali v MORS, letošnje leto pa je ta dogodek organiziralo MNZ vključno s pripravo vabil in distribucijo vabljenim. Na MNZ so sporočili, da je prišlo do neljube napake pri tiskanju vabil, kar so ustrezno popravili in udeležencem poslali popravljena vabila.

M. P.